Informatii esentiale despre boala hemoroidala

Actualizat: 28 Ianuarie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Laura Ghita
Consultant medical:

Dr. Laura Ghita
Medic specialist Chirurgie Generala

Fortius Medical

Generalitati


Hemoroizii sunt vase de sange inflamate, situate in jurul anusului sau in rectul inferior. Aproximativ 50% dintre adulti au prezentat simptome hemoroidale pana la varsta de 50 de ani.

Hemoroizii pot fi interni, externi, micsti si prolabati. Hemoroizii interni se dezvolta in anus sau rect, in timp ce hemoroizii externi se dezvolta in afara anusului. Hemoroizii externi sunt cei mai des intalniti si cei mai suparatori, ei putand provoca durere, mancarime severa si dificultati de sedere.

Hemoroizii micsti reprezinta hemoroizi interni in stadii avansate, care conflueaza cu cei externi. Hemoroizii prolabati (ies in afara anusului) reprezinta stadii avansate ale bolii hemoroidale, in care hemoroizii coboara odata cu defecatia, putandu-se reintoarce spontan sau trebuind reintrodusi manual. Din fericire, exista tratament pentru hemoroizi.

Stadiile bolii hemoroidale

Boala hemoroidala cuprinde 4 stadii:

I. Hemoroizii predomina in lumenul canalului anal, dar nu ies in afara lui;

II. Hemoroizii prolabeaza in timpul defecatiei, dar se reduc de la sine;

III. Hemoroizii ies din anus la defecatie si la efort si se pot reduce doar manual;

IV. Hemoroizii prolabeaza permanent, fapt numit prolaps hemoroidal. Pot fi redusi prin manevre manuale, insa prolapsul se reface spontan si repetat.

Simptome

Simptomele bolii hemoroidale sunt:

- Sangerare (cel mai frecvent) – sange rosu aprins, ce nu se amesteca cu scaunul in vasul de toaleta;
- Prurit sever in jurul anusului;
- Iritatie si durere in jurul anusului;
- Durere si dificultate la sedere;
- Inflamare la nivelul anusului;
- Scurgeri de fecale;
- Dureri intestinale.

Desi hemoroizii sunt durerosi, ei nu pun in pericol viata si, adesea, dispar de la sine, fara tratament. Totusi, in cazuri rare, prezenta hemoroizilor poate duce la anemie, slabiciune, paloare, din cauza pierderilor de sange.

Cauze

Hemoroizii apar din cauza scaderii rezistentei peretelui venos, ce duce la dilatarea venelor sub actiunea unor factori favorizanti ce cresc presiunea in aceste vene. Cauza exacta nu a fost stabilita inca. Din factorii de risc fac parte:

- Constipatia cronica;
- Sedentarismul, statul mult pe scaun (soferi, informaticieni, contabili etc.);
- Obezitatea;
- Sarcina;
- Consumul de alimente picante;
- Consumul de alcool;
- Istoricul familial, predispozitia genetica.

Hemoroizii pot fi transmisi genetic de la parinti la copii, riscurile ca o persoana sa dezvolte hemoroizi sunt mari daca si parintii acesteia au suferit de aceasta afectiune.

De asemenea, ridicatul greutatilor si obezitatea sunt incriminate pentru aparitia hemoroizilor. Din factorii agravanti fac parte diareea si actul sexual anal. Femeile insarcinate au un risc foarte mare de a dezvolta hemoroizi, deoarece atunci cand uterul se mareste, acesta apasa pe venele din colon.

Cum este diagnosticata boala hemoroidala?

O examinare vizuala a anusului poate fi suficienta pentru a diagnostica hemoroizii. Medicul poate face o examinare diferita pentru a confirma diagnosticul si pentru a verifica orice anomalie din anus.

Acest control este cunoscut sub numele de tuseu rectal sau examen digital rectal. In timpul acestui examen, medicul introduce un deget lubrefiat in rectul persoanei examinate. Dupa acest examen, medicul poate recomanda un test suplimentar numit sigmoidoscopie.

Sigmoidoscopia implica utilizarea unei camere video de mici dimensiuni, pentru detectarea hemoroizilor interni. Aceasta camera cu fibra optica, numita sigmoidoscop, se potriveste intr-un tub mic si apoi se introduce in rect. Prin intermediul acestei examinari, medicul obtine o vedere clara a peretilor interni ai rectului, putand analiza hemoroizii de aproape.

Optiuni de tratament ale bolii hemoroidale

Tratamentul pentru hemoroizi poate fi realizat atat la domiciliu, cat si in cabinetul medicului sau spital.

Analgezice

Pentru a minimiza durerea, sunt indicate bai calde timp de cel putin 10 minute in fiecare zi. De asemenea, asezarea pe un obiect cald, de exemplu o sticla cu apa calda, poate calma durerea hemoroizilor externi.

Daca durerea este insuportabila, este necesara administrarea unui supozitor medicamentos, unguent sau crema. Acestea vor usura arsurile, durerea si pruritul.

Suplimente din fibre

Pentru evitarea si tratarea constipatiei pot fi utilizate suplimente pe baza de fibre pentru a stimula scaunul. Exemple de suplimente de fibre sunt Psyllium si metilceluloza.

Remedii naturale

Tratamentele topice, cum ar fi hidrocortizonul sau cremele hemoroidale pot usura disconfortul provocat de hemoroizi.

Practicarea unei igiene riguroase prin curatarea anusului cu apa calda in timpul dusului sau a baii in fiecare zi. Este interzisa folosirea sapunului, deoarece acesta poate agrava hemoroizii. De asemenea, trebuie evitata folosirea hartiei igienice uscate sau aspre.

Utilizarea compreselor reci pe anus duce la scaderea tumefactiei din zona afectata. Durerea si disconfortul pot fi diminuate si prin administrare de paracetamol, ibuprofen sau aspirina.

Proceduri medicale

Daca tratamentele de la domiciliu nu ajuta la tratarea hemoroizilor, medicul poate recomanda ligaturarea cu benzi de cauciuc. Aceasta procedura implica intreruperea circulatiei hemoroizilor prin plasarea in jurul acestora a unor benzi elastice. Aceste benzi opresc circulatia la nivelul hemoroizilor.

Daca ligaturarea cu benzi elastice nu functioneaza, medicul poate efectua tratament injectabil sau scleroterapie. In aceasta procedura, medicul injecteaza un produs chimic direct in vasul de sange ce hraneste hemoroidul, aceasta substanta determinand reducerea hemoroizilor in dimensiune.

Profilaxie

Pentru a preveni sau pentru a evita agravarea hemoroizilor, trebuie evitata tensionarea zonei afectate. Marirea aportului de apa este benefica, consumul de lichide suficiente putand impiedica intarirea scaunului si constipatia.

Consumul de alimente bogate in fibre reduce la minimum riscul de aparitie al hemoroizilor. Din alimentele bogate in fibre fac parte graul integral, orezul brun, ovazul, perele, morcovii, hrisca si taratele. Fibrele alimentare ajuta la inmuierea scaunului, facilitand trecerea prin intestine.

Complicatii ale bolii hemoroidale

Complicatiile date de hemoroizi sunt rare, dar pot include:
- Formarea cheagurilor de sange pe traiectul venei afectate;
- Hemoragie;
- Anemie cu deficit de fier cauzata de pierderea de sange.

Prognostic

Cu un tratament adecvat, exista sanse mari de imbunatatire. Un prognostic favorabil poate fi obtinut urmand instructiunile primite de la medic si mentinand un regim de viata sanatos, inclusiv exercitii fizice si evitarea sederii pe zona afectata pentru perioade lungi de timp.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Ovidius Clinical Hospital
Tel: 0241480400
Constanta, DN 2A, Km 202+880

Citeste si despre:

Hemoroizii – Informarea pacientului Hemoroizi Hemoroizii externi trombozati Constipatia si hemoroizii Hemoroizi - cauze, simptome si tipuri de hemoroizi Metode eficiente pentru indepartarea hemoroizilor externi Ce afectiuni pot fi tratate prin chirurgia robotica Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Cauzele hemoroizilor Cel mai bun exercitiu pentru hemoroizii cu sangerare Simptomele hemoroizilor Hemoroidectomia – operatia de hemoroizi Hemoroizii - simptome si cauze Recomandari alimentare pentru hemoroizi
Cere sfatul medicului ×