Care este legatura dintre constipatie si hemoroizi?

Publicat: 15 Mai 2018 | Actualizat: 15 Mai 2018
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Una din problemele frecvente ale tractului digestiv este constipatia, iar cronicizarea acesteia este in stransa legatura cu aparitia hemoroizilor.

Hemoroizii sunt vene umflate, foarte asemanatoare cu venele varicoase. Mai exact, hemorozii reprezinta dilatatia venelor de la nivelul canalului anal si a rectului inferior. Acestia pot fi localizati in interiorul rectului (hemoroizi interni) sau se pot dezvolta sub piele in jurul anusului (hemoroizi externi).

Datele statistice arata ca aproximativ 65% din populatia globului sufera de-a lungul vietii de aceasta boala hemoroidala. In Romania, boala hemoroidala are o larga raspandire, apreciata in statistici la 25% din populatie.

Cel mai bun mod de a preveni aparitia hemoroizilor este sa eviti constipatia printr-o alimentatie echilibrata. Altfel spus, constipatia contribuie la aparitia hemoroizilor atat prin cresterea presiunii abdominale, prin efortul de defecatie, cat si indirect, din cauza utilizarii laxativelor.

Principalele simptome ale hemoroizilor sunt durerea, sangerarea si scurgerile anale. Hemoroizii externi sunt situati in partea exterioara a anusului si sunt vizibili. Pacientii care au hemoroizi externi sufera mult din cauza durerii, pielea din zona afectata de hemoroizi fiind foarte sensibila.

Hemoroizii interni apar in interiorul canalului anal si nu sunt vizibili. Sangerarea este simptomul cel mai frecvent la persoanele cu hemoroizi interni.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Factorii de risc ai aparitiei hemoroizilor

- constipatia cronica este unul dintre principalii factori de risc. In timp, constipatia poate duce la aparitia hemoroizilor;
- sedentarismul;
- alimentatia dezechilibrata si mancarea de tip fast-food;
- obezitatea;
- statul pe scaun, la birou pentru multe ore, fara pauza, in timp poate duce la aparitia hemoroizilor.

Solutii pentru a diminua riscul aparitiei hemoroizilor si constipatiei

Atat pentru reducerea crizelor hemoroidale, dar si pentru evitarea constipatiei este indicat ca dieta sa fie bogata in legume si fructe proaspete, cereale - tarate de grau, fulgi de porumb, de ovaz, musli. In plus, fibrele inmoaie materiile fecale si le cresc volumul, ceea ce faciliteaza eliminarea lor.

Pentru a reduce riscul de aparitie a hemoroizilor este recomandat sa evitati alimentele care constipa precum: bananele, orezul, dulciurile, branzeturile, carnea sau painea alba.

Foarte importanta este hidratarea. Este indicat consumul a cel putin doi litri de lichide zilnic - ceai, apa. O cauza principala a incetinirii tranzitului intestinal si a constipatiei este deshidratarea organismului.

De asemenea, trebuie combatut sedentarismul, care este unul dintre factorii de risc ai aparitiei hemoroizilor. In consecinte, este bine sa faci zilnic cel putin 30 de minute de miscare, ideal fiind o ora, de patru-cinci ori pe saptamana.

Tratamentul pentru hemoroizi

Tratamentul este in functie de gradul de severitate al bolii hemoroidale. Daca pacientul se afla intr-un stadiu incipient al bolii nu se va ajunge la operatie. Astfel, acesta va primi indicatie pentru evitarea constipatiei.

De asemenea, va primi si recomandare pentru regim alimentar. Pacientul care sufera de hemoroizi nu trebuie sa consume alimente condimentate, care pot irita mucoasa canalului anal. In consecinta, trebuie evitate ardeiul iute, boia, piperul. De asemenea, si consumul de alcool este contraindicat.

Sedentarismul trebuie inlaturat, pacientul fiind impulsionat sa faca miscare. Totodata, pentru prevenirea bolii hemoroidale se va pune accent pe igiena locala temeinic realizata. In stadiile avansate ale bolii, pacientul va primi indicatie pentru operatie.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Servicii
specializate

Aspergillus fumigatus - poate duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19 Aspergillus fumigatus - poate duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19

Nutrienti necesari dezvoltarii optimeNutrienti necesari dezvoltarii optime

Citeste si despre:

Cum sa tratati hemoroizii

Constipatia: mituri si adevaruri

15 simptome sugestive pentru cancer pe care femeile adesea le ignora

Hemoroizii - factori de risc

Excelenta din interior catre exterior

Aspergillus fumigatus si Aspergillus niger – agentii patogeni care se regasesc peste tot si care pot duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19

Infectiile cu paraziti intestinali - mai comune decat am crede

Cand este constipatia considerata o urgenta?

Cauze surprinzatoare ale constipatiei

Cele mai ciudate simptome de sarcina

Complicatii si probleme dupa o interventie chirurgicala

Medicamentele administrate in timpul sarcinii