Profilaxia cancerului de col uterin

Publicat: 16 Martie 2006 | Actualizat: 25 August 2020
Autor: SfatulMedicului

GeneralitatiMedicii nu pot explica intotdeauna de ce unele persoane fac cancer si altele nu. Oamenii de stiinta au studiat modele generale de persoane cu cancer pentru a observa care din lucrurile si actiunile oamenilor cresc riscul de a dezvolta cancer.
Orice factor care creste sansa unei persoane de a dezvolta o boala se numeste factor de risc; orice scade sansele de a dezvolta o boala se numeste factor protector. Unii factori de risc pot fi evitati dar foarte multi nu. De exemplu, desi persoana poate decide sa renunte la fumat, nu poate alege genele mostenite de la parinti. Amandoua, fumatul si mostenirea unor gene pot fi considerate factori de risc pentru cancer dar numai fumatul poate fi evitat. Profilaxia inseamna evitarea factorilor de risc si stimularea celor protectori care pot fi controlati astfel incat sa scada sansele de a dezvolta un cancer.
Desi multi factori de risc pot fi evitati, este important sa se retina faptul ca evitarea factorilor de risc nu ofera garantia ca persoana nu va face cancer. De asemenea, multi oameni care prezinta un risc deosebit pentru cancer, nu dezvolta de fapt cancer. Unii oameni sunt mai sensibili decat altii la factori de risc ce pot duce la cancer. Se recomanda consultul medical pentru ca pacienta sa fie informata despre metodele care ar putea fi eficiente in prevenirea cancerului.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Informarea pacientului


Scopul acestui articol despre profilaxia neoplasmului de col uterin este:
- sa ofere informatii despre cancerul de col uterin si despre frecventa aparitiei acestuia.
- sa descrie metode de profilaxie a neoplasmului de col cervical.
- sa ofere informatii actualizate despre ce fel de persoane sau grupuri de persoane ar putea fi ajutate prin respectarea stricta a metodelor de profilaxie a cancerului de col uterin.
Persoana poate discuta cu medicul curant despre metode de prevenire a cancerului de col uterin si despre eficienta acestora.
Colul uterin este portiunea cea mai joasa, mai ingusta a uterului, care face legatura dintre uter si vagin. Este un segment ce apartine aparatului reproductiv feminin.
Cancerul de col uterin de obicei se dezvolta progresiv. Inainte de aparitia cancerului, celulele colului cervical se modifica, proces numit displazie, in care apar celule anormale in tesutul cervical. Mai tarziu, celulele neoplazice cresc si invadeaza in profunzime colul cervical pana in zonele vecine.

Importanta cancerului de col cervical

Datorita testului screening foarte cunoscut, numit Papanicolau, numarul de decese datorate cancerului de col uterin a scazut. Testele screening presupun cateva riscuri. Prevenirea unui cancer de col uterin presupune mai putine riscuri si mai multe beneficii.

Profilaxie


Multe cazuri de cancer de col uterin sunt asociate cu factori de risc cunoscuti, specifici. Unii factori de risc nu pot fi evitati dar multi dintre ei pot.
Infectia cu HPV: infectia cervicala cu HPV este factorul de risc cel mai important pentru cancerul de col uterin. Exista peste 80 de tipuri de tulpini de human papillomavirus (HPV). Aproximativ 30 de tipuri se transmit pe cale sexuala (se transmit prin contact sexual) si infecteaza cervixul. Aproximativ jumatate din aceste cazuri sunt corelate cu cancerul de col uterin. Oricum, infectia cu HPV este frecventa si doar un numar mic de femei infectate si netratate vor face cancer de col uterin. In prezent se studiaza un vaccin pentru prevenirea unei tulpini frecvente de HPV.
Antecedente de contact sexual: infectia cu HPV care duce la cancer de col uterin se transmite in primul rand prin contact sexual. Femeile care incep viata sexuala precoce si femeile care au avut multipli parteneri au risc crescut pentru infectia cu HPV si dezvoltarea cancerului de col uterin. Unele metode de prevenire a bolilor transmisibile sexual (BTS) reduc riscul de a face cancer de col uterin. Utilizarea metodelor de contraceptie locale si/sau a gelurilor spermicide ofera protectie partiala dar nu completa fata de BTS.
Antecedente personale fiziologice: numarul mare de sarcini la termen ( 7 sau mai multe) creste riscul unui cancer de col uterin.
Utilizarea de contraceptive orale: utilizarea pe termen lug a contraceptivelor orale (5 ani sau mai mult) creste riscul pentru cancer de col uterin.
Screeningul: controlul ginecologic regulat si testul Papanicolau ajuta la prevenirea unui cancer de col uterin. Modificarile patologice ale colului cervical pot fi detectate prin testul Papanicolau si pot fi tratate inainte de a se dezvolta cancerul. Femeile care nu fac teste Papanicolau regulat au risc crescut pentru cancerul de col uterin.
Fumatul: consumul de tigari este asociat cu riscul crescut pentru cancerul de col uterin.
Dieta: multiple studii au sugerat ca unii micronutrienti (vitamine si minerale) pot reduce riscul de a face cancer cervical, dar nu a fost dovedit.
Cunoasterea factorilor de risc pentru cancerul de col uterin poate ajuta la evitarea dezvoltarii cancerului de col uterin.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...
Donna Medical Center
Tel: 0212523232
Bucuresti, Str. Traian Nr. 234, Et.1, Sect. 2, Bucuresti (intre Calea Mosilor Si...

Medici

Medic specialist obstetrica - ginecologie Dr. Horatiu Alexandru Haradja
Obstetrica-Ginecologie - Donna Medical Center
Bucuresti, 0212523232

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Medici
recomandati
Servicii
specializate

Aspergillus fumigatus - poate duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19 Aspergillus fumigatus - poate duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19

Senzatie de picioare grele? Senzatie de picioare grele?

Lucrarile la o autostrada din Romania sunt îavans fata de graficul asumatLucrarile la o autostrada din Romania sunt îavans fata de graficul asumat

Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?

Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burticaUn copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica

Citeste si despre:

Statistici si informatii utile despre cancerul de col uterin in Romania

Cancerul genito-mamar si metode de prevenire a lui (paptestul, colposcopia, histeroscopia, ecografia si mamografia)

Sangerarea uterina de natura functionala

Screeningul cancerului endometrial

De ce este vitamina D3 atat de importanta pentru sanatate?

6 ingrediente naturale pentru imunitate

5 cauze ale ingrasarii pe fondul excesului de estrogen

Informatii generale despre cancerul endometrial

Vaccinul anti-HPV si cum poate salva el viata viitorilor adulti din Romania

Teste screening recomandate femeilor

Infectia cu tricomonas (tricomonaza)

Endometrioza - proliferare endometru