Exercitiul scade sansele de cancer uterin

Publicat: 20 August 2007
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

exercitiu, activitate fizica,cancer,uterinConform unui nou studiu realizat de cercetatorii de la "Alberta Cancer Board" din Calgary, Canada, femeile aflate la premenopauza care sunt foarte active din punct de vedere fizic, prezinta un risc scazut de a dezvolta cancer uterin.

Studiul a fost efectuat pe un lot de 253.023 de femei care au fost monitorizate timp de 6 ani. Femeile care nu se aflau la menopauza la inceputul studiului si erau foarte active, au prezentat cu pana la 34% mai putine sanse de a dezvolta cancer uterin, decat femeile sedentare. Exista multe studii ale caror rezultate au evidentiat legatura dintre exercitiu si un risc scazut de cancer endometrial. Pentru a intelege mai bine exact ce tip de activitate fizica ofera cel mai mare grad de protectie impotriva cancerului uterin, cercetatorii canadieni, au analizat datele furnizate de "European prospective investigation into cancer and nutrition" (EPIC), date care includ peste 500.000 de femei si barbati din 10 tari europene.

Participantii la studiul realizat de EPIC, au precizat nivelul activitatii fizice in cursul saptamanii din anul precedent, atat pe perioada de iarna cat si cea de vara. In cursul celor 6 ani de monitorizare, 689 de femei au dezvoltat cancer endometrial. Prin exercitiu scad riscurile de a dezvolta cancer deoarece se reduc nivelurile de estrogen si ale grasimii corporale, de asemenea, fiind controlate si nivelurile de insulina.
Studiile vor continua pentru a determina doza optima, tipul si perioadele de timp in care activitatea fizica poate avea un impact garantat asupra cancerului endometrial.


Citeste si despre:

Ce este cancerul gastrointestinal? Cancerul endometrial Fumezi? Afla ce tipuri de cancer poti dezvolta Cancerul ovarian Cancerul vaginal Menopauza (simptome, substitutie hormonala, tratament alternativ) Cum puteti evita cele mai mari pericole pentru sanatate #roboterapeut, un aparat de top in orasul medical, care te ajuta sa mergi mai departe, mai usor! Urgenta stomatologica. Semnele care ar trebui sa te trimita imediat la dentist Sanatatea femeii - vulnerabilitati Teste screening recomandate femeilor Endometrioza - proliferare endometru Tulburari ale ciclului menstrual Analize medicale recomandate femeilor peste 40 de ani Cum afecteaza menopauza metabolismul osos? 5 probleme importante dupa 40 de ani!
Cere sfatul medicului ×