11 remedii pentru raceala si gripa pe care le poti face acasa

Actualizat: 22 Noiembrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


A fi bolnav, chiar si atunci cand sunteti acasa in pat, nu este deloc placut. Combinatia de dureri de corp, febra, frisoane si congestie nazala poate fi suficienta pentru a face pe oricine sa se simta cumplit.

Exista o multime de remedii care se pot face acasa ce pot atenua simptomele si va pot aduce inapoi la normal.

Insa, daca aveti probleme cu respiratia, batai rapide ale inimii, va simtiti slabit sau aveti alte simptome severe, adresati-va medicului.

Remedii impotriva racelii si gripei

Supa de pui

Supa de pui nu poate fi un leac, dar este o alegere excelenta atunci cand esti bolnav. Cercetarile sugereaza ca savurarea unei farfurii de supa de pui cu legume, poate incetini miscarea neutrofilelor din corp.

Neutrofilele sunt un tip comun de celule albe din sange. Ele va ajuta sa va protejati corpul de infectie. Cand se misca lent, acestea raman concentrate indeosebi in zonele corpului care necesita cel mai mult vindecare.

Studiul a aratat ca supa de pui a fost eficienta pentru reducerea simptomelor infectiilor respiratorii superioare, in special. Supa cu continut scazut de sare are, de asemenea, o valoare nutritionala excelenta si va ajuta sa va mentineti hidratat. Este o alegere buna, indiferent de felul in care va simtiti.

Ghimbir

Beneficiile pentru sanatate ale radacinii de ghimbir au fost promovate de secole, dar acum avem dovezi stiintifice despre proprietatile sale curative. Cateva felii de radacina de ghimbir proaspata in apa clocotita pot ajuta la calmarea tusei sau durerii in gat.

Cercetarile sugereaza ca pot, de asemenea, sa amelioreze senzatiile de greata care insotesc adesea gripa. De exemplu, un studiu a constatat ca doar 1 gram de ghimbir poate „atenua greata clinica de diverse cauze”.

Faceti rost de un ceai de ghimbir si incepti sa simtiti beneficiile sale calmante.

Miere

Mierea poseda o varietate de proprietati antibacteriene si antimicrobiene. Mierea adaugata in ceaiul cu lamaie poate usura durerea in gat. Intr-un studiu, cercetatorii au descoperit ca oferind copiilor 10 grame de miere inainte de culcare, s-a redus gravitatea simptomelor de tuse.

Copiii au dormit mai bine, ceea ce ajuta, de asemenea, la reducerea simptomelor racelii.

Nu trebuie sa dati niciodata miere unui copil mai mic de 1 an, deoarece mierea contine adesea spori botulinici. Desi sunt de regula inofensivi pentru copii mai mari si adulti, sistemul imunitar al sugarilor nu este capabil sa le elimine.

Usturoi

Usturoiul contine compusul alicina, care poate avea proprietati antimicrobiene. Adaugarea unui supliment de usturoi in dieta dvs. ar putea reduce severitatea simptomelor racelii. Potrivit unor cercetari, ar putea chiar sa va ajute sa evitati sa va imbolnaviti in primul rand.

Sunt necesare mai multe cercetari cu privire la beneficiile potentiale de lupta impotriva racelii ale usturoiului. Intre timp, suplimentarea usturoiului in dieta dvs. probabil, nu va face rau.

Echinaceea

Nativii americani au folosit partile verzi si radacinile plantei echinaceea pentru a trata infectiile pentru mai mult de 400 de ani. Ingredientele sale active includ flavonoide, substante chimice care au multe efecte terapeutice asupra corpului, cum ar fi stimularea sistemului imunitar si reducerea inflamatiei.

Rezultatele cercetarilor privind eficacitatea plantei in combaterea racelii comune si gripei sunt impartite. Dar una dintre acestea, sugereaza ca administrarea echinaceei poate reduce riscul de aparitie a racelii comune cu mai mult de 50%.

De asemenea, poate reduce durata unei raceli. Daca sunteti un adult sanatos, luati in considerare administrarea a 1 pana la 2 grame de radacina sau parti verzi de echinaceea ca ceai, timp de cel mult o saptamana.

Vitamina C

Vitamina C joaca un rol important in organismul dvs., avand multe beneficii pentru sanatate. Impreuna cu lamaile verzi, portocalele, grapefruitul, legumele verzi si alte fructe si legume, lamaile reprezinta o sursa buna de vitamina C. Adaugarea sucului de lamaie proaspat la ceaiul fierbinte cu miere poate reduce flegma atunci cand sunteti bolnav. Consumul de limonada calda sau rece poate ajuta, de asemenea.

Desi s-ar putea ca aceste bauturi sa nu va scape complet de raceala, va pot ajuta sa obtineti vitamina C de care sistemul imunitar are nevoie. Suficienta vitaminei C poate ameliora infectiile tractului respirator superior si alte boli.

Probiotice

Probioticele sunt bacterii si drojdii „prietenoase” care se gasesc in corpul nostru, in unele alimente si suplimente. Acestea va pot ajuta sa va mentineti sanatatea intestinala si sistemul imunitar, iar cercetarile arata ca probioticele pot reduce sansele de a va imbolnavi de o infectie a cailor respiratorii superioare.

Pentru o sursa delicioasa si nutritiva de bacterii utile, includeti iaurtul probiotic in dieta dvs. Pe langa beneficiile potentiale pentru sistemul imunitar, iaurtul este o gustare sanatoasa care ofera o cantitate mare de proteine si calciu. Cautati produsele care enumera pe eticheta bacteriile vii.

Apa sarata

Gargara cu apa sarata poate ajuta la prevenirea infectiilor respiratorii superioare si poate scadea severitatea simptomelor racelii. De exemplu, poate usura durerea in gat si congestia nazala.

Gargara cu apa sarata reduce si distruge mucusul, care contine bacterii si alergeni. Pentru a incerca acest remediu acasa, dizolvati 1 lingurita de sare intr-un pahar plin cu apa. Plimbati amestecul in jurul gurii si gatului, apoi scuipati-l afara.

Unguente decongestionante

S-ar putea sa nu va placa mirosul, dar unele unguente topice de moda veche pot sa reduca simptomele racelii la copiii mai mari de 2 ani.

Doar una sau doua aplicatii inainte de culcare pot ajuta la deschiderea cailor respiratorii, pentru a combate congestia, reduce tusea si imbunatati somnul.

Unguentele decongestionante sunt favorizate de unii medici care incurajeaza parintii sa evite administrarea de medicamente impotriva racelii fara prescriptie copiilor mici din cauza efectelor secundare nedorite.

Umiditate

Gripa prospera si se raspandeste mai usor in medii uscate. Cresterea umiditatii in casa poate reduce expunerea la acest virus care cauzeaza gripa.

Umiditatea crescuta poate, de asemenea, reduce inflamatia nazala, facand mai usoara respiratia atunci cand sunteti bolnav. Adaugarea temporara a unui umidificator cu abur rece in dormitorul dvs. va poate ajuta sa va simtiti mai confortabil.

Acest lucru este valabil mai ales in timpul iernii, cand caldura uscata din interior poate exacerba simptomele. Adaugarea catorva picaturi de ulei de eucalip ar putea, de asemenea, sa va stimuleze respiratia.

Amintiti-va ca apa folosita in umidificatoare trebuie schimbata zilnic pentru a impiedica cresterea mucegaiului si a altor ciuperci. Pentru a obtine acelasi efect fara un umidificator, faceti un dus lung sau stati intr-o baie cu aburi.

Bai calde

Uneori puteti reduce febra cu o baie calda. Baile calde pot reduce, de asemenea, simptomele de raceala si gripa la adulti.

Adaugarea de sare si bicarbonat de sodiu in apa poate reduce durerea de corp. Adaugarea catorva picaturi de ulei esential, cum ar fi cel de arbore de ceai, ienupar, rozmarin, cimbru, portocala, lavanda sau eucalipt, poate avea, de asemenea, un efect calmant.


Citeste si despre:

Raceala comuna (guturaiul) Sindroame gripale Anhidroza sau lipsa transpiratiei - cand devine periculoasa? Emfizemul pulmonar Durerile de urechi - cauze, simptome si tratament Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? 9 alimente recomandate cand aveti gripa Gripa - cum separam mitul de adevar Gripa Aviara Gripa: e mai bine sa o previi, nu astepta sa o tratezi! Gripa la copii
Cere sfatul medicului ×