Tulburarile tesutului conjunctiv

Publicat: 11 Iulie 2012 | Actualizat: 12 Noiembrie 2012
Autor: SfatulMedicului

GeneralitatiTesutul conjunctiv este materialul care mentine impreuna celulele vii din interiorul corpului. Acesta este lipiciul celular care le ofera tesuturilor forma, contribuie la rezistenta lor si sustine functia acestora. Cartilajul si grasimea sunt exemple de testut conjunctiv.

Exista peste 200 de afectiuni care implica tesutul conjunctiv. Unele, cum ar fi celulita, sunt rezultatul unei infectii. Tulburarile tesutului conjunctiv care apar ca urmare a unor leziuni se numesc cicatrici.

Alte tulburari ale tesutului conjunctiv cum ar fi sindromul Ehlers-Danlos, sindromul Marfan, osteogeneza imperfecta sunt cauzate de mostenirea genetica, iar sclerodermia nu are nicio cauza cunoscuta. Fiecare tulburare are simptome proprii si necesita tratament diferit.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Care sunt simptomele tulburarilor tesutului conjunctiv?


Manifestarile variza in functie de tipul de tesut implicat. Nu toate persoanele la care sunt prezente tulburari ale tesutului conjunctiv au simptome, iar severitatea si tipul acestora ar putea sa varieze de la un individ la altul. Daca o tulburare a tesutului conjunctiv este ereditara, este posibil sa nu prezinte simptome pana la varsta de mijloc, desi in cazul anumitor conditii, vor aparea manifestari la scurt timp dupa nastere.


Tulburarile tesutului conunctiv pot provoca inflamatia osului, a grasimii, cartilajelor, tendoanelor, ligamentelor si pielii si ar putea rezulta multiple simptome. Aceste manifestari pot sa varieze in intensitate si sa fie prezente, fie zi de zi, fie ocazional. Totusi, in orice moment manifestarile pot deveni severe.


Oricare dintre urmatoarele simptome osoase si articulare pot semnala o conditie grava:

De asemenea, orice persoana care prezinta manifestarile de mai jos, zilnic sau ocazional, trebuie sa consulte medicul:

In unele cazuri, tulburarile tesutului conjunctiv pot pune in pericol viata unei persoane. Se va solicita imediat asistenta medicala de urgenta in cazul in care apar oricare dintre urmatoarele simptome, inclusiv:

Cauze si factori de risc


Tulburarile tesutului conjunctiv sunt provocate de factori multipli, inclusiv un prejudiciu, de factori genetici sau o infectie. Totusi, exista si unele tulburari ale tesutului conjunctiv ale caror cauze nu sunt cunoscute.


- Cele mai des intalnite tulburari ale tesutului conjunctiv sunt rezultatul unui prejudiciu cauzat de inflamatie
. Cauzele ereditare ale tesutului conjunctiv sunt mai putin frecvente si intalnite la sindromul Marfan si sindromul Ehlers-Danlos.


- Bolille autoimune care afecteaza tesutul conjunctiv includ conditii cum ar fi: dermatomiozita (caracterizata prin inflamatii musculare si eruptii cutanate), polimiozita (inflamatii musculare generalizate si slabiciune), poliartrita reumatoida (inflamatia vaselor de sange care poate declansa ateroscleroza, accident vascular cerebral, atac de cord dar si alte boli cardiovasculare), sclerodermia, lupusul eritematos sistemic.

Tratamente si medicamente


Nu exista niciun tratament pentru bolile mixte de tesut conjunctiv, dar medicamentele pot ajuta la gestionarea semnelor si simptomelor. Formele usoare ale bolilor mixte de tesut conjunctiv, posibil sa nu necesite tratament. Tratamentul ar putea sa fie adecvat doar in timpul episoadelor acute, iar daca forma bolii este mai grava, posibil ca bolnavului sa i se recomande medicatie continua.


Medicamente - Tipurile de medicamente prescrise depind de severitatea bolii si a simptomelor care sunt prezente. Printre medicamentele folosite pentru tratamentul tulburarilor de tesut conjunctiv s-ar putea enumera:

Care sunt bolile autoimune asociate cu tulburarile tesutului conjunctiv?


Bolile autoimune asociate cu cele ale tesutului conjunctiv includ lupusul eritematos sistemic, artrita reumatoida, sclerodermia, polimiozita si dermatomiozita. Fiecare dintre aceste boli are un tablou clasic al manifestarilor pe care medicii il pot identifica in timpul unei examinari. Fiecare implica diverse anomalii tipice depistate in urma analizelor de sange. Evolutia lor poate fi lenta sau rapida, de la anomalii subtile, la caracteristici clasice care confirma diagnosticul.


Uneori, in stadiile incipiente medicii se pot referi la tulburarile tesutului conjunctiv ca la conditii nediferentiate, cum ar fi boala vasculara de colagen sau boala nediferentiata a tesutului conjunctiv, pana cand simptomele care apar sunt mult mai clare. Conditia, posibil sa suporte modificari sau, posibil ca acestea sa nu existe de-a lungul timpului.


Cand este prezenta la aceeasi persoana mai mult de o boala autoimuna, care influenteaza sanatatea tesutului conjunctiv, situatia este mentionata ca fiind un sindrom de suprapunere a tulburarilor de tesut conjunctiv. Un astfel de sindrom este prezent atunci cand sunt prezente caracteristici de sclerodermie, lupus si polimiozita si este mentinonat ca boala mixta de tesut conjunctiv sau sindromul Sharp.

Stil de viata si remedii la domiciliu


Alte metode prin care pot fi controlate simptomele bolilor mixte de tesut conjunctiv sunt:


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Servicii
specializate

Confort si relaxare pentru picioarele taleConfort si relaxare pentru picioarele tale

Lucrarile la o autostrada din Romania sunt îavans fata de graficul asumatLucrarile la o autostrada din Romania sunt îavans fata de graficul asumat

Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?

Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burticaUn copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica

Citeste si despre:

Acidul hialuronic

Celulita: tratament la domiciliu

Tipuri majore de distrofie musculara

Incearca aceste suplimente naturale pentru un somn odihnitor!

Astragalus pentru intarirea imunitatii si alte beneficii

Indicatiile opioidelor in osteoartrita

Bolile autoimune

Prolapsul de valva mitrala

Sclerodermia, afectiunea ce modifica aspectul pielii