Barbatii fumeaza de doua ori mai mult decat femeile

Publicat: 12 Mai 2010 | Actualizat: 12 Mai 2010

Un barbat fumeaza, in medie, cat doua femei, conform rezultatelor Eurobarometer Report realizat de catre Comisia Europeana. Acelasi studiu indica faptul ca, in Romania, peste o treime din barbatii romani sunt fumatori (37,6%), pe cand doar 12,5% dintre femeile romance fumeaza.

Pe de alta parte, specialistii atentioneaza ca dependenta de tutun la femei este mai puternica decat la barbati. Astfel, conform cercetarilor realizate de catre Universitatea de Medicina din Hong Kong, femeile renunta mai greu la fumat decat barbatii. Dificultatea se datoreaza faptului ca femeile apeleaza la tigara in momente incordate cand aceasta este transformata, la nivel psihic, intr-un sprijin pentru depasirea stresului si a depresiei.

"Este dovedit ca incidenta cazurilor de fumat este mai mare in randurile barbatilor, iar Romania nu face exceptie. Totusi, femeile renunta mai greu la acest obicei din motive de ordin emotional. in special femeile tinere sunt cele mai afectate de acest viciu. Ajutorul de specialitate din partea unui medic este absolut necesar in cazul renuntarii la fumat", a declarat Prof. Dr. Dumitru Mihaltan, Presedintele Societatii Romane de Pneumologie si a RPFR - Reteaua pentru Prevenirea Fumatului in Romania.

Mai mult, studiile de profil, realizate in ultimii 20 de ani, arata ca femeile fumatoare sunt mai vulnerabile in fata cancerului si a bolilor respiratorii decat barbatii fumatori. De asemenea, conform Eurobarometer Report, moartea cauzata de fumat poate fi evitata daca se iau masuri eficiente din timp.

Raportul mai arata si faptul ca in Europa, Grecia ocupa primul loc ca procentaj de fumatori - 42%, pe cand in Romania, 36% din populatie este fumatoare.


Email

Citeste si despre:

Cele mai frecvente 'povesti' pe care femeile le spun doctorilor

Cum alegi cea mai buna metoda contraceptiva

Prevenirea cancerului pulmonar la barbati

Cannabisul si cannabinoidele

Cancerul cavitatii bucale

Da volum vocii tale cu gama Otosan!

Probiotice pentru o digestie usoara de Sarbatori

Rezolutia pe 2020 - simte-te bine in pielea ta!

Renuntarea la fumat – cum se poate renunta la fumat?

Glaucomul

Sevrajul nicotinic: ce este, cum se manifesta, cand apare

De ce este dragostea buna pentru sanatate?

Cancerul pulmonar non-microcelular