Tot ce trebuie sa stiti despre botox

Actualizat: 31 Iulie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva

Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti

Generalitati


Botoxul sau toxina botulinica, cunoscuta si drept "otrava minune", reprezinta o neurotoxina produsa de catre Clostridium botulinum, o bacterie anaeroba gram-pozitiva, fiind utilizat pentru a trata anumite afectiuni musculare sau pentru a elimina ridurile prin paralizia temporara a muschilor. 

Toxina botulinica provoaca o afectiune numita botulism, care se manifesta prin insuficienta respiratorie si poate fi fatala. Doar 1 gram de toxina botulinica ar putea ucide peste 1 milion de oameni. Doua kilograme ar putea ucide intreaga populatie de pe Pamant. Botulismul poate aparea prin ingestia de alimente contaminate, prin colonizarea tractului gastro-intestinal imatur sau prin infectiile de plaga.

Desi botoxul este o toxina puternica, atunci cand este folosit corect, are o serie de beneficii.

Toxina botulinica este folosita in special pentru a reduce ridurile prin paralizia muschilor subiacenti. Oamenii folosesc, de asemenea, botoxul, pentru a trata transpiratia excesiva, migrenele, tulburarile musculare si unele afectiuni ale vezicii urinare.

In anul 2002, FDA a aprobat utilizarea uneia dintre cele 8 exotoxine, toxina botulinica de tip A, in scop cosmetic, pentru reducerea temporara a ridurilor de la nivelul fruntii.

Ce este botoxul?

Clostridium botulinum, bacteria din care este derivat botoxul, se gaseste in multe zone naturale, inclusiv soluri, lacuri si paduri.

Bacteria poate fi, de asemenea, gasita in tracturile intestinale ale mamiferelor si pestilor, dar si in clestii si organele crabilor sau a altor crustacee. In aceste cazuri bacteria este inofensiva. Problemele apar numai atunci cand sporii bacteriei se transforma in celule vegetative si incep sa prolifereze.

La un moment dat, bacteriile incep sa produca toxina botulinica, o neurotoxina mortala, aceasta fiind responsabila pentru aparitia botulismului. Neurotoxinele vizeaza sistemul nervos, perturband procesele de comunicare ale neuronilor.

Toxina botulinica s-a dovedit a fi o proteina terapeutica foarte valoroasa, deoarece poate ajuta la tratarea mai multor afectiuni. Aceasta poate fi injectata la oameni in concentratii extrem de mici si functioneaza prin intreruperea comunicarii dintre celulele nervoase si muschi, paralizandu-i.

Pentru a contracta muschii, nervii elibereaza un mesager chimic, numit acetilcolina (un neurotransmitator), la jonctiunea dintre terminatiile nervoase si celulele musculare. Acetilcolina se ataseaza de receptorii celulelor musculare si provoaca contractarea sau scurtarea celulelor musculare.

Toxina botulinica injectata impiedica eliberarea acetilcolinei, printr-un efect blocant la nivel neuromuscular, prevenind astfel si contractia celulelor musculare. Cu ajutorul toxinei botulinice muschii sunt mai putin rigizi.

Toxina botulinica se administreaza diluata in solutie salina. Aceasta se injecteaza la nivel muscular, fiind nevoie de aproximativ de 24-72 de ore pentru ca toxina sa isi faca efectul. In cazuri foarte rare, este posibil sa dureze pana la 5 zile pentru a se observa complet efectul toxinei botulinice. Un varf al actiunii toxinei poate fi observat la 10 zile, iar din punct de vedere al duratei acesteia, vorbim despre 8-12 saptamani.

Exista un procent de 5-15% dintre pacientii care au fost injectati anterior cu Botox, la care raspunsul nu se mai instaleaza prin producere unor anticorpi neutralizanti.

Efectele utilizarii botoxului

Botoxul este utilizat datorita efectelor sale in diferite sfere. Preponderent, botoxul este utilizat pentru corectarea ridurilor si a liniilor fine ale fetei. Dincolo de efectele estetice, botoxul este utilizat pentru a trata o varietate de afectiuni medicale. Cele mai uzuale sunt:

1. Blefarospasmul (spasme ale pleoapelor)

Neurotoxina din botox provoaca paralizia temporara a muschilor prin blocarea comunicarii dintre muschi si nervi. Acest lucru este util mai ales cand exista spasme musculare. In America, botoxul a fost aprobat initial pentru tratarea blefarospasmului, o tulburare de miscare a muschilor pleoapelor.

2. Strabismul

Strabismul poate fi congenital, dar poate sa apara si in urma unui traumatism. Acesta afectiune poate fi tratata printr-o interventie chirurgicala sau cu ajutorul botoxului. Persoanele cu strabism care nu doresc sa fie supuse unei interventii chirurgicale pot utiliza botoxul datorita efectelor sale relaxante asupra musculaturii ochiului.

3. Disfonia spasmodica (distonia laringiana)

Disfonia spasmodica este o afectiune neurologica manifestata prin contractia corzilor vocale. Disfonia spasmodica afecteaza vocea pacientilor. Injectarea botoxului la nivelul corzilor vocale poate ajuta pacientul sa-si recupereze vocea.

4. Hipersalivatia din cadrul sindroamelor neurologice

Botoxul poate ajuta la tratarea hipersalivatiei. Acesta se injecteaza la nivelul glandelor salivare, oprind astfel productia de saliva.

5. Hipersudoratia (transpiratia excesiva)

Pentru persoanele care sufera de hipersudoratie la nivelul axilelor, capului, picioarelor sau al fetei, injectiile cu botox s-au dovedit a fi un tratament sigur si eficient.

S-a demonstrat ca botoxul scade cantitatea de transpiratie in zonele injectate cu pana la 87%. In cazurile de hipersudoratie palmara s-a demonstrat ca botoxul este eficient cu pana la 90%.

6. Migrenele cronice

Persoanele care se confrunta cu migrene cronice pot beneficia de tratamentul cu botox. Persoanele care sufera de migrene pot experimenta greata, fotofobie si cefalee severa.

Medicii pot administra botox la nivelul tamplelor, gatului si cefei pentru a relaxa muschii din zona si pentru a ameliora durerea.

7. Paralizia Bell

Aceasta afectiune apare atunci cand este lezat nervul facial, ducand astfel la paralizia unei hemifete. Paralizia Bell poate sa apara in timpul sarcinii, in diabet, in boala Lyme etc.

Desi paralizia Bell este de obicei temporara, injectiile cu botox pot ajuta la relaxarea muschilor fetei.

8. Exoftalmie de cauza tiroidiana

Exoftalmia reprezinta protuberanta globilor oculari. Exoftalmia este, de cele mai multe ori, consecinta bolilor tiroidiene (boala Basedow-Graves). Persoanele cu exoftalmie pot avea dificultati in inchiderea completa a pleoapelor. Injectarea cu botox poate ajuta la ameliorarea exoftalmiei.

Alte afectiuni pentru care poate fi utilizata toxina botulinica:

Toxina botulinica poate provoca unele efecte nedorite cum ar fi:

- Durere usoara, edem local si eritem in locul injectarii;
- Parestezii;
- Cefalee;
- Alterarea starii generale;
- Greata usoara;
- Paralizie temporara a muschilor din apropierea zonei injectate;
- Disfagie;
- Plexopatie brahiala;
- Disfunctia vezicii biliare;
- Diplopie;
- Sangerare;
- Vedere incetosata;
- Scaderea acuitatii vizuale;
- Fatigabilitate;
- Urticarie;
- Rash cutanat.

Un studiu din 2015 a sugerat ca reactiile adverse pot sa apara la 10-a sau a 11-a injectare.

Recent, cercetatorii au sugerat ca ar putea exista posibilitatea ca toxina botulinica sa se deplaseze la nivelul sistemului nervos central, unde poate provoca leziuni pe termen lung. Studiile au fost efectuate in Italia pe o forma bruta a toxinei, insa nu si pe preparatele disponibile in comert.

Studiile au fost efectuate pe animale, iar concentratia toxinei a fost de 150 de ori mai mare fata de concentratia normala.

Concluzii

Efectele botoxului vor varia de la o persoana la alta. In general, efectele toxinei botulinice vor disparea dupa trei sau patru luni de la administrare.

Este recomandat sa se consulte un medic specialist inainte de a decide daca injectiile cu botox sunt cel mai eficient tratament. 


Citeste si despre:

Beneficiile botoxului in Sindromul Raynaud Care este candidatul ideal pentru botox/acid hialuronic si de la ce varsta se poate face? Liftingul gatului Chirurgia estetica si procedurile cosmetice Avantajele si riscurile chirurgiei plastice si reconstructive Manichiura permanenta si semipermanenta: sfaturi pentru unghii sanatoase 7 motive pentru care ne trezim obositi Sindromul Piriformis Botulismul Chirurgul plastician despre vedete si operatii estetice Alimente si medicamente care nu trebuie amestecate
Cere sfatul medicului ×