#stamacasa! Foarte bine ! Pielea poate profita

Actualizat: 01 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Stam acasa si privim curcubeeele desenate de copii. Optimismul lor sincer, pornit din inimi ingenue, da sperante intregii omenirii.
Va propun sa inchidem putin ochii si sa derulam filmul paharului plin. Motoarele economiilor nu mai tureaza ca in trecut, dar atmosfera e mult mai curata, apele Venetiei sunt mai clare, mai transparente ca oricand.

Oare nu acelasi lucru se intampla si cu pielea noastra? Am o veste buna. Ba da! Tenul a scapat de haina grea a machiajului, a fondului de ten. Niste celule care erau mereu puse la un efort continuu, pot acum sa nu mai apese pe acceleratorul lor metabolic. Keratinocitul epidermei nu mai este nevoit sa se lupte cu noxele atmosferice, melanocitul (celula setata sa ne apere de radiatiile solare UV) se va mai odihni putin... poate astfel si pielea noastra va limpezi aidoma apelor din canaletele Venetiei.

In aceste conditii, putem profita spre a da o noua viata pielii noastre. Avem deja doi primi pasi realizati: (1) fara noxe asupra pielii si (2) fara machiajul cotidian – cerut de conventiile sociale. Sta in puterea noastra, acum, si sa o hranim cu atentie. Aici vorbesc atat de alimentatie, cat si de tratamentele cosmetice cotidiene.

Alimentatia nu mai e pe fuga, intre doua sarcini de la birou. Stam acasa, putem prepara proaspat si cu gust. Daca vom evita condimentele puternice (menite altadata sa ne pacaleasca starea de placere), vom reusi sa facem ca pielea sa respire in voie, fara agenti excitanti, ori eliberatori de histamina – o substanta specifica procesului inflamator pruriginos. Iar daca avem grija si sa adaugam uleiuri bogate in acizi grasi omega 6, vom conferi pielii (si intregului organism) capacitati de aparare. Atentie insa si la cantar! Putem pastra ratia calorica obisnuita, doar daca vom continua antrenamentul fizic.

Pe langa alimentatia de care vorbeam, acum e momentul prielnic sa hranim si tenul. Daca cabinetele de cosmetica si-au suspendat activitatea pentru a ne proteja pe noi toti, putem incerca sa fim propriile nostre cosmeticiene. Iata cateva sfaturi.

Ne-am indepartat de razele soarelui. Sa transformam acest inconvenient intr-un avantaj! Putem indrazni curatirea tenului mai in profunzime, cu lotiuni tonice continand acizi exfolianti, ca de exemplu acid citric, acid lactic, acid glicolic etc...

Desigur, se impun precautii ! Folosirea constanta si repetata a unui acid de curatire (agent keratolitic cum spun farmacistii, agent de peeling in acceptiune medicala) ar impune fotoprotectie, din cauza riscului de fotosensibilizare (pericolul de aparitie a unor pete melanice, pe zonele de piele fotoexpuse). Ori acum, la adapostul locuintei, un astfel de tratament e posibil, chiar recomandat.

Odata subtiat stratul de epidem neviabil, pe langa aspectul de luminozitate, de stralucire a tegumentului, mai adaugam un bonus total meriat: capacitatea de penetrare in derm a substantelor active. Sa profitam deci, si sa adaugam pielii hrana de tipul acizilor grasi esentiali, extrasi din surse vegetale curate. Au si acestia un rost precis, bine definit azi: ei refac bariera cutanata epidermica, ceea este pasul esential in mentinerea hidratarii si a homeostaziei (functionarii normale) a pielii. in aceasta privinta, personal as recomanda setul de ingrijire cotidiana de la Dailani (crema antirid Rejuvenate si serul regenerator Night Serum).

Desigur, unele voci vor spune ca adevarata hidratare de profunzime (dermica) o putem obtine doar folosind produse cosmetice cu acid hialuronic. Teoretic, biochimic vorbind, acesta este rationamentul. Practic, lucrurile nu stau chiar asa. Penetrabilitatea in piele a acidului hialuronic este controvarsata, iar doar forme farmaceutice vectorizate pot genera efectul atat de mult ravnit. Asa ca, suntem nevoite sa revenim la natura, la intarirea functiei fiziologice de bariera a pielii.

Sa nu uitam de odihna! Daca muncim de acasa, sa incercam sa alegem un program flexibil, superpozabil pe bioritmul personal, care sa includa orele fiziologice de somn. Pare ca spun o poveste veche, de pe vremea bunicilor noastre: somnul de frumosete... De fapt, nu somnul induce frumusetea, ci lipsa lui imbatraneste tenul. Explicatia este simpla. Starea de veghe a organismului se insoteste de un nivel crescut al cortizolului (principalul hormon de stres). Acesta este catabolic, distructiv pentru proteine. Or scheletul de sustinere al pielii, stabilizat intr-o retea tridimensionala, este tocmai o proteina: colagenul. Distrugerea exagerata a sa este primul semn microscopic al imbatranirii cutanate.

in fine, un ultim sfat. Desi e greu, trebuie sa zambim, sa nu ne incruntam fruntile in momentele dificile ale vietii. Ne ajuta sa ne pastram calmul curcubeele desenate cu manutele candide ale copiilor. Fruntea incruntata ne va adanci riduri de expresie, la care "sapa" tacut, pe furis, incontrolabil si greu reversibil musculatura involuntara a mimicii.
Stati acasa si totul va fi bine!

Prof. univ. dr. farm. Anca Dragomirescu
Dermatofarmacie – Cosmetologie
Facultatea de Farmacie UMF Timisoara

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Dieta pentru prevenirea ridurilor 8 sfaturi de la profesionisti pentru imbunatatirea aspectului pielii 6 moduri prin care va puteti mentine pielea mereu tanara 14 fructe si legume cu efecte antiimbatranire Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Manichiura permanenta si semipermanenta: sfaturi pentru unghii sanatoase 9 obiceiuri care te imbatranesc. Cu totii avem cel putin unul! Catina - cum o prepari, beneficii si contraindicatii Legea privind produsele cosmetice Florile de tei: beneficii oferite pielii Top 8 remedii naturale cu lamaie, preparate acasa
Cere sfatul medicului ×