Remedii pentru pielea uscata si bolile de piele asociate

Actualizat: 04 Iunie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Psoriazisul, dermatita atopica, eczemele cronice, xeroza cutanata (uscaciunea pielii), ciuperca unghiilor, precum si alte afectiuni care merg prin uscaciune severa si formare de scuame, necesita in afara tratamentelor specifice o ingrijire de baza, care presupune aplicarea constanta a unor creme hidratante si emoliente care au ca ingredient activ ureea.

Ureea este un ingredient natural al pielii sanatoase, este unul din factorii de hidratare prezenti in stratul cel mai superficial al epidermului. Cantitatea de uree este insa extrem de redusa in cazul tegumentului cu predispozitie la uscaciune. Aplicarea unor creme cu uree compenseaza acest deficit, redand pielii supletea si hidratarea de care are nevoie.

Care sunt efectele benefice ale ureei pentru piele?

1. Efect de hidratare - ureea este o substanta care atrage apa in piele.
2. Efect keratolitic – ureea dizolva stratul de celulele moarte al pielii.
3. Efect reparator si de protectie - ureea mentine capacitatea de protectie si reinnoire normala a pielii.
4. Efect anti-iritativ – ureea are un puternic efect antimancarime, datorita proprietatilor anestezice locale.
5. Efect de crestere a eficientei tratamentelor locale – probabil unul dintre cele mai benefice efecte. Prin dizolvarea stratului de celule moarte si prin cresterea hidratarii, ureea are efect direct de crestere a absorbtiei produselor terapeutice locale, lucru vizibil mai ales in afectiuni precum psoriazisul vulgar sau eczeme cronice.

Exista o multitudine de preparate dermatologice care au in compozitie ureea, singura sau in asociere cu alte substante trofice pentru piele; formulele depind de zona de aplicare si merg de la lotiuni, geluri de spalare cu uree, pana la creme si unguente; concentratiile in uree variaza si ele, functie de zona de aplicare, de severitatea afectiunii careia i se adreseaza, intre 3% - 40%.

Beneficiile preparatelor de ingrijire a pielii cu uree, ne-au determinat sa cream o gama de produse cu concentratii variate de uree (15% – 30%). Spre deosebire de alte game similare, gama Tractopon se distinge prin asocierea altor ingrediente active si printr-o semnificativa acceptabilitate cosmetica, fiind disponibila in texturi emoliente, nelipicioase, care se absorb rapid redand netezimea si finetea normala a pielii.

Tractopon asociaza in ambele concentratii (15% si 30%) vitamina F si lanolina. Vitamina F are rol regenerator, refacand continutul de lipide al pielii, stimuland refacerea fibroblastelor, participand astfel activ la refacerea functiei de bariera protectoare a pielii; blocheaza evaporarea apei din tegument si amelioreaza microcirculatia. Lanolina are o compozitie similara sebumului secretat de glandele sebacee, avand un rol emolient, de refacere a elasticitatii cutanate.

Pentru ce afectiuni am creat gama Tractopon?

Tractopon poate fi folosit ca unic remediu sau asociat tratamentelor specifice in multiple afectiuni de ordin dermatologic precum:

• Xeroza cutanata (piele uscata) de sine statatoare sau asociata altor afectiuni (ex. afectiuni tiroidiene, diabet zaharat)

• Hiperkeratozele (ingrosarile) palmo-plantare atat in formele usoare, dar si cele care merg cu fisuri, crevase; aplicarea ocluziva (cu folie de plastic deasupra) potenteaza efectele gamei Tractopon. Formula cu 30% uree ar trebui folosita ca prima intentie.

• Hiperkeratozele (ingrosarile) de la nivelul zonelor de frictiune, presiune: cot, genunchi.

• Bataturi, in special in varianta Tractopon 30% uree, eventual ocluziv.

• Adjuvant in tratamentul eczemelor, in special eczema cronica a mainilor

• Dermatita atopica a copilului si adultului (se recomanda utilizarea peste varsta de 1 an, concentratia de 15% fiind cea mai potrivita)

• Adjuvant in tratamentul psoriazisului vulgar, alaturi de medicatia specifica; grabeste absorbtia tratamentului local, indeparteaza scuamele groase, caracteristice psoriazisului.

• Tratamentul micozelor unghiale, reducand grosimea unghiei si grabind absorbtia antimicoticului; se recomanda varianta cu 30% uree.

• Afectarea lamei unghiale, fie ca vorbim de unghii friabile, care se rup usor sau de ingrosari anormale ale unghiei.

• Veruci vulgare (negi) singur sau in asociere cu alte tratamente specifice.

• Hiperkeratoza foliculara (depuneri de keratina in jurul firului de par, dand aspect de puncte rosii, aspre, mai ales la nivelul bratelor)

• Protectia si ingrijirea zilnica a pielii sanatoase.

Dincolo de tratamentele recomandate, mai ales in ceea ce priveste afectiunile cronice, esentiala este ingrijirea corecta a pielii, restaurarea barierei cutanate, aducerea la normal a nivelului de apa in piele.

Gama Tractopon intervine activ atat in terapie cat si in ceea ce inseamna intretinerea posttratament pentru a limita riscul de recurenta a afectiunii, pentru a reduce numarul complicatiilor si a ajuta pielea sa isi realizeze cea mai importanta functie, aceea de protectie.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Uscarea pielii fetei in cazul nou-nascutilor si al sugarilor: prevenire si tratament Cancerul de piele sau melanomul Beneficiile acupuncturii pentru sanatate Blefaroconjunctivita si remediile sale Mancarimile vaginale Acupunctura in tratamentul transpiratiei excesive Manichiura permanenta si semipermanenta: sfaturi pentru unghii sanatoase Produse cosmetice pentru a reduce comportamentul neplacut al pielii sensibile Cum apar buzele crapate si cum le puteti ingriji Modificarile sexuale si fizice aparute pe masura inaintarii in varsta Neurodermatita Diabetul zaharat tip 1 (insulino-dependent) Ce aspecte arata limba despre sanatatea intregului corp? Pielea uscata
Cere sfatul medicului ×