Onychauxis sau hipertrofia unghiei

Actualizat: 27 Septembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Onychauxis este denumirea medicala pentru o afectiune a unghiilor ce face ca acestea sa creasca anormal de groase. De-a lungul timpului, unghiile pot deveni groase, curbate si vor capata o culoare alba sau galbuie. Aceasta ingrosare poate forta corpul unghiei sa se separe de patul unghiei.

Desi anumiti fungi ai unghiilor de la picioare pot provoca simptome similare, onychauxis nu este o afectiune cauzata de o ciuperca. Cu toate acestea, riscul de a dezvolta o ciuperca creste daca este prezenta aceasta afectiune.

Onychauxis, numita si hipertrofie a unghiei, este mai frecventa la batrani. Cu cat o persoana este mai in varsta, cu atat este mai probabil sa dezvolte aceasta afectiune. Hipertrofia unghiilor poate sa apara atat la maini, cat si la picioare. Cu toate acestea, aceasta afectiune este mai frecventa la unghiile membrelor inferioare.

Simptome

Simptomatologia provocata de onychauxis poate include unul sau mai multe dintre urmatoarele:

Ingrosarea anormala a unghiilor;
• Separarea corpului unghiei de patul unghiei;
• Ingalbenirea sau albirea unghiei;
• Durere, in cazuri rare;
Innegrirea unghiei daca este netratata.

Simptomele provocate de onychauxis pot deveni mai severe daca afectiunea este lasata netratata. Unghiile pot deveni atat de groase incat vor fi imposibil de taiat.

Cauze

Onychauxis poate fi rezultatul mai multor conditii sau probleme. Medicul specialist poate diagnostica problema principala pentru cresterea anormala a unghiilor.

Cele mai frecvente cauze ale onychauxis includ:

Factorii ereditari: daca unul sau ambii parinti au aceasta afectiune este foarte probabil ca si copiii acestora sa fie afectati.

Traumatismele acute: daca unghiile au fost lezate in urma unui accident cu un obiect dur, patul si corpul unghiei pot fi afectate provocand ingrosarea unghiilor. In unele cazuri acest lucru poate fi temporar, pana cand unghia se vindeca.

Traumatismele cronice: cum ar fi presiunile constante asupra unghiilor pentru perioade lungi de timp. Atletii, dansatorii sau alergatorii pot avea o probabilitate mai mare de a dezvolta aceasta afectiune a unghiilor.

Presiunea pe termen lung asupra patului si corpului unghiei pot determina modificari la nivelul acesteia cum ar ingrosarea excesiva. Purtarea incaltamintei de mici dimensiuni poate provoca, de asemenea, aceasta afectiune.

Acromegalia: aceasta tulburare hormonala este rezultatul valorilor ridicate a hormonului de crestere. Desi rar, aceasta afectiune poate provoca ingrosarea unghiilor.

Psoriazis: aceasta afectiune a pielii poate aduce modificari si la nivelul unghiilor.

Diabetul zaharat: persoanele cu diabet zaharat au parte in general de ingrosarea unghiilor. Acest lucru poate fi o complicatie a bolii sau poate fi rezultatul unei circulatii defectoase a sangelui.

Boala lui Darier: o afectiune genetica a pielii, boala lui Darier se manifesta prin aparitia unor pete eritematoase pe suprafata corporala. Aceste pete pot emite un miros neplacut si sunt dureroase la atingere.

Aceasta afectiune poate provoca, de asemenea, modificari la nivelul unghiilor, cum ar fi ruperea varfurilor acestora, dar si ingrosarea neobisnuita a lor.

Infectia fungica: diversi fungi pot provoca modificari la nivelul unghiilor cum ar fi ingrosarea acestora;

Infectia bacteriana: anumite bacterii pot duce la hipertrofierea unghiilor afectate;

Ptiriazis rubra pilar: aceasta afectiune rara a pielii provoaca inflamatii cronice si pete eritematoase cutanate. De asemenea, poate duce la ingrosarea si decolorarea unghiilor.

Este onychauxis o afectiune contagioasa?

Onychauxis nu reprezinta o afectiune contagioasa si nu poate fi raspandita in mod direct de la o persoana la alta. Este in schimb o afectiune ereditara, de aceea, persoanele care au in cadrul familiei aceasta tulburare este posibil sa o dezvolte si ele.

Contactul cu unghiile persoanelor cu onychauxis nu reprezinta un risc de a dezvolta aceasta afectiune. Totusi, persoanele cu onychauxis au mai multe sanse de a dezvolta o ciuperca la nivelul unghiilor, iar fungii pot fi raspanditi prin contact de la o persoana la alta.

Optiuni de tratament

Nu exista un tratament standard al acestei afectiuni. Medicul specialist va trebui sa repereze cauza principala ce a provocat ingrosarea unghiilor si va prescrie un tratament optim.

Aceasta afectiune va fi tratata doar daca devine dureroasa sau afecteaza activitatile de zi cu zi. Multe persoane au parte de modificari la nivelul unghiei, precum ingrosarea acesteia, dar nu se prezinta la medic pentru ca nu se confrunta cu durerea.

Tratamentele medicale pentru onychauxis sunt urmatoarele:

Tratarea afectiunii de baza. Daca exista aceasta afectiune a unghiilor, medicul specialist poate dori sa identifice care ar prea fi cauza principala ce a produs onychauxis.

In general nu exista o alta afectiune ce sta la baza ingrosarii unghiilor, cum ar fi o infectie fungica, dar daca exista, medicul o va trata. In cazul infectiilor fungice sau bacteriene, medicul poate administra diferite medicamente antifungice sau antibiotice.

Indepartarea unghiilor afectate. In cazuri extreme, medicul specialist poate indeparta o parte sau intreaga unghie afectata. Aceasta este o optiune atunci cand pacientul acuza dureri severe la nivelul unghiei afectate.

Exista diferite remedii pentru tratarea acestei afectiuni. Este recomandat ca unghiile sa fie taiate regulat si ingrijite pentru a evita ingrosarea acestora. De asemenea, achizitionarea de incaltaminte comoda, de calitate, adaptata dimensiunilor piciorului poate ajuta la mentinerea unghiilor sanatoase.

Celor care au probleme cu circulatia sangelui, li se vor recomanda mersul pe jos, drumetiile, jogging-ul sau ciclismul. Aceste activitati fizice ajuta la imbunatatirea circulatiei sanguine.

Prognostic

Onychauxis este o afectiune care rareori poate fi periculoasa si este foarte putin probabil ca aceasta sa provoace efecte secundare grave.
In unele cazuri, onychauxis poate fi tratata.

Acest lucru este valabil mai ales atunci cand unghiile anormal de groase sunt rezultatul unei afectiuni subiacente, cum ar fi o infectie fungica sau un traumatism. Recuperarea unghiei poate fi de lunga durata, dar este posibila. Medicul poate oferi tratamentul optim pentru fiecare afectiune, astfel incat hipertrofia unghiilor sa dispara.

Daca aceasta afectiune nu este tratata in timp util, este posibil sa apara eventuale complicatii cum ar fi unghii curbate sau unghii foarte groase ce nu mai pot fi taiate si provoaca durere. In acest caz, un medic specialist va oferi persoanelor afectate suportul necesar in intretinerea unghiilor.

Nu intotdeauna este posibila prevenirea efectelor produse de onychauxis. Cu toate acestea intretinerea unghiilor taiate si curate, purtarea de incaltaminte potrivita si de calitate, practicarea exercitiilor fizice regulate pot ajuta la reducerea riscului de a dezvolta aceasta afectiune a unghiilor.

Tratamentul precoce poate ajuta la stoparea sau inaintarea bolii, din acest motiv, consultul unui medic este extrem de important inca de la primele semne si simptome aparute la nivelul unghiei.


Citeste si despre:

Infectii ale degetelor Infectia micotica (micoza) Varicela - varsat de vant (infectie contagioasa) Rosul unghiilor Despre sanatatea pielii si dermatomicoze Modificarile patologice ale unghiilor Manichiura permanenta si semipermanenta: sfaturi pentru unghii sanatoase Produse cosmetice pentru a reduce comportamentul neplacut al pielii sensibile Cum sa tratati unghiile incarnate 10 trucuri pentru unghii sanatoase Scapa definitiv de ciuperca unghiei Unghia incarnata, afectiunea dureroasa a picioarelor Trateaza micoza unghiei Vaccin antitetanos – cand se face si cat timp este valabil
Cere sfatul medicului ×