Cum apar buzele crapate si cum le puteti ingriji

Actualizat: 27 Februarie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Buzele crapate se refera la uscarea excesiva a pielii la acest nivel, cauzata de numerosi factori, de la conditiile meteorologice nefavorabile si pana la administrarea anumitor medicamente.

Oricine poate suferi ocazional de craparea buzelor, o problema care poate conduce in anumite cazuri severe la cheilita, afectiune cauzata de o infectie si recunoscuta prin portiunile crapate de piele din colturile gurii.

Anumite masuri preventive si tratamente va ajuta sa scapati de buzele crapate, inainte sa apara o problema dermatologica mai complexa.

Cauzele buzelor crapate

In sezonul rece, pielea sensibila a buzelor este cea care are cel mai mult de suferit din pricina expunerii directe la radiatiile ultraviolete, frig, vant si aer uscat. Intrucat buzele au cele mai subtiri straturi cutanate, sunt mai susceptibile uscarii excesive decat alte regiuni ale corpului. De altfel, o persoana pierde de 10 ori mai multa umiditate prin buze, comparativ cu celelalte zone corporale.

Mai mult decat atat, buzele nu contin glande sebacee protectoare, ceea ce le face susceptibile inflamatiilor, iritatiilor si deshidratarii, mai ales pe fondul agresiunii factorilor externi. In conditiile unei umiditati scazute a aerului si unei ingrijiri precare, pielea buzelor se poate crapa foarte usor, ajungand sa se decojeasca si sa prezinte rani predispuse infectarii.

Buzele crapate pot afecta persoanele de toate varstele, indiferent de sex, mai ales daca pielea lor este uscata de regula. Exista si cateva substante medicamentoase care cresc riscul craparii buzelor, cele mai importante fiind

- vitamina A;
- retinoizii;
- litiul (utilizat in tratamentul tulburarii bipolare);
- medicamentele utilizate in chimioterapie;

De asemenea, persoanele care sufera de deshidratare si malnutritie sunt mai predispuse uscarii excesive a buzelor si complicatiilor care survin din aceasta. Deshidratarea se manifesta prin simptome precum ametelile, constipatia, fluxul de urina scazut, gura uscata si durerile de cap. In cazuri severe, apare hipotensiunea arteriala, febra si respiratia accelerata.

Malnutritia este caracterizata de aceleasi manifestari clinice precum deshidratarea, insa poate cauza de asemenea slabiciune musculara, caderea dintilor, balonarea si fragilitatea osoasa. Malnutritia poate sa apara si pe fondul deficientelor de vitamine din dietele restrictive.

Umezirea buzelor cu saliva este un alt factor favorizant al craparii buzelor, intrucat pe masura ce saliva se evapora de pe suprafata pielii sensibile de la acest nivel, deshidrateaza suplimentar tesutul cutanat. De asemenea, saliva contine si acizi care ajuta in procesul digerarii hranei si care pot irita si mai mult pielea deja compromisa.

Un alt motiv al ranirii buzelor este muscarea fragmentelor de piele crapata, frecarea acestora sau smulgerea pielii descuamate, obicei nociv care poate declansa un disconfort accentuat, sangerari si chiar infectii. Agresiunea mecanica exercitata asupra buzelor crapate intarzie procesul de vindecare, lezand si mai mult pielea vulnerabila.

Uscarea severa si craparea pielii buzelor, care nu se pot vindeca prin metode de autoingrijire, pot fi cauzate de cheilita, o afectiune cutanata caracterizata prin piele crapata in colturile gurii si portiuni de piele crapata pe buze. Persoanele care sufera de cheilita prezinta urmatoarele simptome

- buze roz inchis sau rosii;
- textura nodulara a buzelor;
- ulcere bucale;
- placi albe pe suprafata buzelor;

Cheilita este atribuita, de regula, infectiilor si bolilor inflamatorii, precum boala Crohn. Traumele dentare si productia excesiva de saliva pot transforma buzele crapate in cheilita, boala mai frecventa in randul pacientilor de peste 59 de ani, potrivit Academiei Americane de Dermatologie. Doar medicul dermatolog poate stabili daca uscarea buzelor este asociata cu cheilita.

Tratamentul buzelor crapate

Buzele crapate pot fi tratate, in cele mai multe cazuri, la domiciliu. Primul pas al tratamentului este rehidratarea pielii sensibile a buzelor, prin urmatoarele cai

- aplicarea unui balsam intens hidratant de mai multe ori pe zi;
- consumul sporit de apa;
- folosirea unui umidificator de camera;
- evitarea expunerii buzelor la conditiile vitrege ale vremii, prin acoperirea lor cu un fular sau o esarfa;

Razele soarelui pot cauza de asemenea craparea buzelor, mai ales odata cu inaintarea in varsta. Aplicati un balsam de buze cu factor de protectie SPF de minimum 15 de fiecare data cand iesiti din casa. Ingredientele emoliente din balsam ajuta la hidratarea intensa a buzelor, in timp ce factorul de protectie UV minimizeaza gradul de uscare al pielii afectate.

Pielea buzelor se vindeca cel mai rapid cand beneficiaza de un nivel ridicat de umiditate, de aceea este de preferat sa optati pentru formule emoliente, moi, pe care sa le aplicati in repetate randuri pe buze. Evitati balsamul de buze pe baza de ceara, cu consistenta tare, intrucat nu va va oferi rezultatele pe care le asteptati.

Tinta principala a tratamentului pentru buzele uscate este sa mentineti umiditatea in interior si sa aduceti hidratare suplimentara din uleiuri benefice. Aceasta bariera importanta va ajuta la umplerea spatiilor goale dintre crapaturi si reducerea riscului de instalare a iritatiilor si a infectiilor.

Vaselina este un ingredient excelent pentru produsele de ingrijire a buzelor, alaturi de uleiul din seminte de ricin, uleiul de argan, uleiul de opuntia, untul de shea sau uleiul extras din semintele de floarea soarelui. Alte ingrediente eficiente in tratarea buzelor uscate sunt acidul hialuronic, glicerina, lanolina, uleiul de migdale sau untul de cacao.

In timpul tratamentului, poate fi util sa consumati alimente bogate in vitamina A, nutrient foarte important pentru regenerarea pielii. Morcovii, rosiile si cerealele integrale sunt surse naturale excelente ale acestei vitamine. Din dieta nu trebuie sa lipseasca nici complexul de vitamine B si acizii grasi esentiali omega-3, ale caror carente pot provoca craparea buzelor.

In randul remediilor naturale pentru tratarea buzelor uscate se numara mierea de albine (datorita proprietatilor sale hidratante), uleiul de masline sau extractul de aloe vera.

Sectiune sustinuta de: Advertisement

Citeste si despre:

Care sunt simptomele gripei la copii si cum le putem trata? Sfaturi legate de machiaj si frumusete pe timp de vara Uleiul de masline: beneficii si utilizare Ingrijirea buzelor uscate Trucuri pentru evitarea buzelor crapate Buzele crapate - cauze si solutii Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Manichiura permanenta si semipermanenta: sfaturi pentru unghii sanatoase Probleme ale cavitatii bucale Cum sa va pregatiti pielea pentru iarna Afectiuni ale cavitatii bucale Protejati-va pielea de efectele nocive ale iernii Tot ce trebuie sa stim despre cancerul cavitatii bucale Sanatatea pielii pe timpul iernii
Cere sfatul medicului ×