Foliculita - inflamatia foliculilor pilosebacei

Actualizat: 08 August 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Foliculita este o infectie a foliculului pilos. Fiecare fir de par din organism creste dintr-un mic buzunaras numit folicul. Foliculita poate aparea in orice parte a organismului acoperita de par. Totusi, foliculita apare cel mai frecvent la nivelul fetei, scalpului si zonelor aflate in contact strans cu imbracamintea, cum ar fi coapsele si regiunea inghinala.

Cauze

Foliculita este de obicei produsa de bacterii, in special de tip stafilococic (Staphylococcus). Poate fi de asemenea produsa de drojdie sau alte tipuri de fungi. Foliculita cauzata de fungi este adesea intalnita la persoanele care se apara cu greu impotriva infectiilor, din cauza sistemului imun deficitar.

Adesea foliculita se dezvolta din cauza unor leziuni la nivelul foliculului pilos. Barbieritul sau hainele care irita pielea pot produce leziuni la nivelul foliculilor pilosi. Acestia pot fi de asemenea obstructionati sau iritati de substante precum transpiratia, uleiurile de masina sau machiajul. Odata ce foliculii au fost lezati, probabilitatea ca ei sa se infecteze este mare.

Simptome

Foliculita debuteaza cu aparitia unei zone rosii si dureroase langa sau la baza unuia sau a mai multor foliculi pilosi. Ea se tranforma intr-o mica tumefactie (umflatura), ce contine puroi (pustula) si care adesea da o senzatie de prurit (mancarime) sau usturime. Cand aceste pustule se rup, ele pot drena puroi si/sau sange.

Pustulele care se dezvolta dintr-un folicul pilos profund sunt de obicei mai mari, mai dureroase si dureaza mai mult decat cele care iau nastere dintr-un folicul superficial. Foliculita profunda poate de asemenea duce la aparitia altor infectii ale pielii care de obicei produc mai multa durere si mai mult disconfort, cum ar fi furunculul sau antraxul. Antraxul poate produce febra si alte simptome ce altereaza starea generala a pacientului.

"Foliculita de apa fierbinte" apare in mod tipic la 72 de ore dupa ce pacientul a facut o baie fierbinte sau s-a scaldat intr-un izvor de apa termala. Pustule mici si numeroase apar la nivelul toracelui si cateodata pe brate si pe picioare. Pacientul poate avea febra usoara si o stare generala alterata. Acest tip de foliculita se remite de obicei spontan dupa un interval cuprins intre 7 si 10 zile.

Unele persoane dezvolta umflaturi de la ras. Acestea nu reprezinta foliculita. Umflaturile de la ras se intalnesc frecvent la afro-americani si la persoanele cu parul strans impletit. Ele se dezvolta dupa barbierit, cand firele de par cresc in piele, produc iritatie si duc la aparitia unor papule (umflaturi).

Printre alte afectiuni ala pielii care produc simptome similare cu foliculita se numara alergia la contactul cu frunzele unui anumit arbust otravitor, acneea si arsurile provocate de expunerea la soare (sau la caldura).

Investigatii

Daca medicul suspecteaza ca pacientul are foliculita, acesta va examina intregul organism, in special pielea de la nivelul bratelor, picioarelor, feselor si scalpului. La persoanele de sex masculin, doctorul va examina de asemenea si barba. In general, doctorul va suspecta o foliculita in cazul in care gaseste fire de par in centrul unei umflaturi pline cu puroi.

Daca se stabileste diagnosticul de foliculita si aceasta pare a fi severa, medicul poate face teste pentru a afla care este cauza infectiei. In majoritatea cazurilor foliculita este provocata de bacterii, cel mai adesea de un tip numit Staphylococcus Aureus. Poate fi de asemenea produsa de fungi, cum ar fi Candida albicans.

In cazul in care medicul banuieste ca foliculita este provocata de o infectie bacteriana, acesta poate preleva o mostra de lichid din interiorul pustulei pentru a identifica tipul de bacterie. Lichidul este cateodata analizat chiar in biroul doctorului, caz in care rezultatele sunt disponibile imediat.

Pentru a diagnostica o infectie fungica, doctorul va preleva o mostra de tesut sau biopsie din zona infectata. Daca mostrele de lichid sau de tesut sunt trimise la un laborator, rezultatele vor veni in cateva zile.

Tratament

Cazurile usoare de foliculita se vindeca uneori fara tratament. Totusi, pot aparea recaderi sau foliculita se poate agrava. In cazul in care foliculita se extinde sau reapare, trebuie consultat doctorul in vederea administrarii unui tratament adecvat.

Daca infectia este bacteriana si este:
- usoara - se poate incerca un unguent sau o crema cu antibiotic cum ar fi bacitracina, polimixina B sulfat, clindamicina, eritromicina sau mupirocina. De asemenea, se mai pot utiliza substante antiseptice, cum ar fi iodura de povidona sau clorhexidina;
- profunda sau mai severa, trebuie administrate antibiotice sub forma de pastile. Medicul poate prescrie dicloxacilina, eritromicina sau cefalexina. Ciprofloxacina and ofloxacina sunt folosite pentru anumite tipuri de bacterii.

Daca infectia este cauzata de fungi:
- sunt necesare medicamente antifungice, cum ar fi fluconazolul, griseofulvina, itraconazolul sau terbinafina;
- medicul poate prescrie si un corticosteroid pentru a reduce inflamatia;
- daca foliculita apare la nivelul scalpului sau barbiei, se poate utiliza un sampon pe baza de sulfura de seleniu 2.5%, seleniu 1% sau propilen glicol;
- pentru cazurile rezistente sau recurente, terapia cu laser poate fi o optiune. Terapia cu laser distruge foliculul pilos si reduce procesul de cicatrizare care urmeaza unei foliculite. Totusi, in zona tratata nu va mai creste par. Terapia cu laser este costisitoare.

Tratament ambulator (la domiciliu)

Folosirea unui sapun antibacterian pentru spalarea zonei infectate. Daca infectia este la nivelul scalpului sau barbiei, se poate folosi un sampon pe baza de seleniu sau propilen glicol. Doctorul poate de asemenea prescrie un sampon pe baza de ketoconazol.

Aplicarea unor comprese umede si caldute de 3- 6 ori pe zi poate accelera vindecarea foliculitei si stopa pruritul (senzatia de mancarime) sau durerea. Inainte de aplicarea unei comprese, mainile trebuie spalate. Pentru prepararea unei comprese, se inmoaie o bucata de panza curata sau de tifon in apa calduta. Se aplica pe zona infectata si se tine pana incepe sa se raceasca (de obicei intre 5-10 minute).

Compresele pot fi preparate cu:
- solutie Burow;
- solutie de otet alb, 15 ml de otet alb si 315 ml apa.

In cazul foliculitei, adresarea la medic se face daca:
- foliculita se extinde sau reapare;
- apar si alte simptome, cum ar fi febra peste 38 grade Celsius, eritem (roseata), tumefiere, temperatura locala crescuta sau durere severa la nivelul zonei infectate.

Profilaxie

Exista o serie de pasi care trebuie urmati pentru impiedicarea dezvoltarii, extinderii si reaparitiei foliculitei:
- spalarea in fiecare zi cu un sapun antibacterian. De asemenea, dusul dupa exercitiul fizic sau lucrul cu substanate chimice este obligatoriu;
- se recomanda evitarea folosirii in comun a prosopului sau a buretelui de baie sau a altor obiecte personale. In cazul in care o persoana are foliculita, aceasta trebuie sa foloseasca un burete de baie curat si un prosop nou de fiecare data cand face baie;
- scarpinarea la nivelul zonei infectate este interzisa. Microorganismele care produc foliculita pot fi astfel depozitate subunghial si raspandite in alte zone ale corpului sau la alte persoane;
- spalarea frecventa a mainilor inclusiv la nivel subunghial, in special in cazul in care o persoana sau cineva de care persoana respectiva are o infectie de piele;
- in cazul foliculitei, barbieritul in zona infectata trebuie evitat. In situatiile in care barbieritul este absolut indispensabil, lama trebuie schimbata de fiecare data.

Trebuie incercate creme depilatoare si lotiuni care indeparteaza firul de par, fara a fi necesara folosirea lamei de ras. Totusi, nu este recomandabil ca aceste produse sa fie utilizate mai mult de o data sau de doua ori pe saptamana:
- purtarea de haine largi. Hainele stramte blocheaza eliminarea transpiratiei si bacteriilor si faciliteaza stagnarea lor la nivelul pielii;
- a se evita folosirea uleiurilor. Uleiurile favorizeaza cantonarea bacteriilor la nivelul porilor din piele si astfel pot produce foliculita. Evitati folosirea substantelor grase la nivelul tenului;
- utilizarea unui deodorant cu actiune moderata. Deodorantele puternice pot contribui la aparitia foliculitei;
- dupa folosirea dusurilor publice sau izvoarelor de apa termala, trebuie facut imediat dus cu sapun si folosit un sapun antibacterian. In cazul bailor personale, trebuie urmate instructiunile producatorului pentru a le mentine curate.


Citeste si despre:

De ce au oamenii par pe corp? 7 metode de regenerare a parului Indepartarea parului in exces cu ajutorul laserului Cum puteti avea un par superb cu ajutorul balsamului de par Transplantul de par - aspecte generale Produse cosmetice pentru a reduce comportamentul neplacut al pielii sensibile Transplantul de par (graftingul) si reducerea scalpului Utilizarea substantelor destinate indreptarii parului Remedii naturiste impotriva caderii parului Trucuri pentru a avea un par frumos si sanatos Cum putem preveni deteriorarea parului
Cere sfatul medicului ×