Copilul cu greutate mica la nastere: cauze si prevenire

Publicat: 01 Iulie 2009 | Actualizat: 08 August 2009
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Un nou nascut are greutate mica la nastere daca este mai mic decat media normala pentru sexul sau/si varsta gestationala la care s-a nascut. Astfel de bebelusi au suferit in timpul perioadei de gestatia si nu s-au putut dezvolta normal. In anumite situatii restrictia de crestere este sinonima cu greutatea mica la nastere, mai ales cand nou nascutul cantareste mai putin de 2500 de grame.

Exista si termenul de greutate extrem de mica la nastere, utilizat pentru descriere nou nascutilor care nu depasesc 1000 de grame la nastere si cel de greutate foarte mica la nastere pentru nou nascutii de 1500 de grame.

Incidenta nou nascutilor cu greutate mica la nastere difera foarte mult in functie de zona si de statusul economic general, dar si de nivelul de educatie al mamei.

De exemplu, in tarile dezvoltate, greutatea mica la nastere apare la 8% dintre nou nascuti, in timp ce in tarile in curs de dezvoltare, apare la peste 30% dintre bebelusi. Multi dintre nou nascutii cu greutate mica la nastere sunt si prematuri. De cele mai multe ori aceasta problema apare ca urmare a unor afectiuni ale sanatatii mamei pe timpul sarcinii.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Cauze

Cauzele incriminate in aparitia acestei probleme pot fi grupate in cauze materne, fetale si placentare. Cel mai adesea este vorba de o placenta insuficient dezvoltata, care nu poate face fata cerintelor nutritive ale fatului, rezultand in malnutritia cronica a produsului de conceptie. Dezvoltarea placentei este influentata de factori externi, care pot fi controlati de mama (fumat, consum crescut de alcool, dependenta de droguri), dar si probleme cronice de sanatate, cel mai adesea anemie, trombofilie.

Placenta poate fi agresata endogen in cazul in care mama are insuficienta renala, fenilcetonurie, sau se infecteaza in timpul sarcinii cu virusul rubeolic, cu cytomegalovirus, Toxoplasma gondii sau face sifilis.
Cele mai frecvente cauze fetale de restrictie a dezvoltarii intrauterine sunt reprezentate de anomalii cromozomiale (trisomia 13, trisomia 18, aneuploidia).

Simptomatologie

Un nou nascut cu greutate mica poate fi nascut prematur si poate dezvolta hipoglicemie, policitemie, sindrom de detresa respiratorie, enterocolite, sau complicatii induse de hipotermie: apnee,acidoza metabolica. Infectiile pot fi mai frecvente si mai severe in cazul acestor bebelusi. Cel mai des sunt incriminate bacterii precum: streptococ beta hemolitic, E.coli sau stafilococ meticilino - rezistent.

Investigatii paraclinice

Cea mai folosita investigatie pentru stabilirea varstei de gestatie si a greutatii este reprezentata de ecografie. Exista o serie de criterii ecografice care stabilesc diagnosticul, cele mai utilizate fiind: masurarea circumferintei craniene si raportarea ei la circumferinta abdomenului (daca este mai mare poate fi sugestiva pentru restrictie de crestere intrauterina), raportarea lungimii femurului la circumferinta abdomenului, evidentierea oligohidramniosului (lichid amniotic in cantitate scazuta).

Datele obtinute in urma efectuarii ecografiei pot fi utilizate pentru stabilirea diagnosticului de certitudine. Totusi, trebuie mentionat ca aceste masuratori pot fi asemanatoare si in alte situatii, nu doar in restrictia de crestere intrauterina. De exemplu, oligohidramnios apare si in agenezie renala, moarte in uter sau ruptura prematura de membrane.

Tratament

In cazul in care la ecografie apar modificari anormale, cel mai sigur este ca mama sa fie investigata de catre un specialist obstetrician si un neonatolog. Tratamentul este foarte complex si multidisciplinar si intotdeuna este orientat in functie de cauza care restrictioneaza cresterea fatului.

Complicatii

Daca restrictia de crestere nu este diagnosticata in timpul sarcinii, fatul se naste cu o greutate mica. Complicatiile apar datorita insuficientei dezvoltari si pregatiri pentru viata extrauterina, mai ales ca multi dintre nou nascuti se nasc si prematur.

Complicatiile care pot deriva din greutatea mica la nastere sunt de cele mai multe ori de natura infectioasa, metabolica (hipoglicemie, hipocalcemie, hiperkaliemie), tulburari respiratorii, boli pulmonare cronice, hemoragii intraventriculare, gastroenterite severe, anemie.

Preventie

Preventia se poate realiza prin evitarea factorilor de risc de catre mama: fumat, consum de alcool si droguri, prin efectuarea de analize medicale complete si investigatii imagistice ultrasonografice in functie de recomandarile medicului care se ocupa si monitorizeaza sarcina. Mamele care asociaza factori de risc au o sansa de 25% de a naste un copil cu greutate mica sau prematur, comparativ cu mamele fara factori de rsic (3%).


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Donna Medical Center
Tel: 0212523232
Bucuresti, Str. Traian Nr. 234, Et.1, Sect. 2, Bucuresti (intre Calea Mosilor Si...
Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...

Medici

Medic specialist obstetrica - ginecologie Dr. Horatiu Alexandru Haradja
Obstetrica-Ginecologie - Donna Medical Center
Bucuresti, 0212523232

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Medici
recomandati
Servicii
specializate

Mentine elasticitatatea, hidratarea si tonicitatea pieliiMentine elasticitatatea, hidratarea si tonicitatea pielii

Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant

Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?

Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burticaUn copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica

Citeste si despre:

Posibila legatura dintre autism si greutatea mica la nastere

Asigurarea sanatatii si sigurantei de la nastere pana la varsta de 2 ani

Ingrijirea si tratarea pacientelor cu depresie postpartum (dupa nastere)

Maltratarea - agresarea fizica si psihica a copilului

Inflamatia din corp iti poate pune in pericol sanatatea!

6 ingrediente naturale pentru imunitate

Cum ingrijim articulatiile in sezonul rece

Nasterea prematura

Nutritia si alimentatia rationala la copil

Nasterea vaginala dupa cezariana (NVDC)

Cresterea si dezvoltarea normala a copilului

Depresia postpartum (dupa nastere)