Pasi pentru un zambet frumos

Actualizat: 14 Ianuarie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Fara niciun dubiu, un zambet stralucitor si alb va poate face sa pareti mai tanar si mai atractiv.

De fapt, in conformitate cu unele studii, un procent enorm de 96% dintre respondentii intervievati cred ca un zambet frumos face o persoana mai atragatoare.

Dar o buna sanatate dentara merge dincolo de modul estetic al problemei. Gura este poarta de acces la corp, ceea ce inseamna ca dintii si gingiile afecteaza starea generala de sanatate.

Pasi pentru un zambet stralucitor

Urmand acesti pasi pentru a avea un zambet mai frumos, veti face progrese foarte importante si pentru restul corpului, de asemenea:

1. Periati-va regulat pe dinti. Periajul este piatra de temelie a igienei dentare. Periajul indeparteaza particulele de alimente cu care bacteriile se hranesc, curata dintii si improspateaza respiratia. O pasta de dinti cu fluor ajuta la intarirea dintilor, dar periajul trebuie sa dureze cel putin doua minute pentru a se realiza acest lucru.

2. Folositi ata dentara zilnic. Folosirea atei dentare indeparteaza bacteriile dintre dinti, unde periuta de dinti nu ajunge, ajutand la prevenirea bolilor gingiilor. Specialistii recomanda folosirea atei dentare de doua ori pe zi, insa, daca o folositi doar o singura data, asigurati-va ca faceti acest lucru inainte de culcare.

3. Vizitati medicul dentist. Vizitati medicul dentist de cel putin doua ori pe an pentru curatare dentara profunda. Medicul dentist poate identifica semnele precoce ale diferitelor boli. Daca sunteti predispus la boli ale gingiilor si aveti carii, luati in considerare o vizita la medicul dentist o data la patru luni. In mod similar, daca aveti alte conditii de sanatate care reprezinta un risc pentru problemele dentare, intrebati medicul dentist cat de des ar trebui sa va prezentati la un control. Un regim special dentar-igienic ar trebui luat in seama de femeile gravide, persoanele cu diabet zaharat sau orice persoana care urmeaza un tratament de chimioterapie sau utilizeaza medicamente ce pot afecta gingia ori pot usca gura.

4. O dieta sanatoasa. O astfel de dieta include o multime de produse lactate si alte alimente bogate in calciu, cum ar fi sardinele si varza. Calciul ajuta la mentinerea oaselor si inclusiv a dintilor puternici, iar vitamina C din citrice stimuleaza sanatatea gingiilor. La fel de importanta ca alimentatia este si evitarea a ceea ce nu este bun pentru ingrijirea dentara. Produsele zaharoase si lipicioase, care se lipesc de crapaturile dintilor sunt deosebit de periculoase, deoarece bacteriile se hranesc cu acele zaharuri si elibereaza acizi care provoaca cariile. Daca mancati bomboane sau alte dulciuri, incercati sa va periati dintii imediat dupa, insa, in cazul in care nu este posibil, clatiti gura cu apa.

5. Nu fumati. Oamenii care fumeaza sunt de patru ori mai predispusi decat cei nefumatori in a avea afectiuni gingivale, potrivit unui studiu. Utilizarea tutunului creste riscul unei persoane de a dezvolta cancer oral, inclusiv la limba, obraji, buze. Un dezavantaj mai minor ar fi ca produsele din tutun contribuie la o respiratie urat mirositoare.

6. Albirea dintilor. In timp ce beneficiile acestui procedeu sunt doar cosmetice, albirea dintilor este o procedura foarte sigura care nu afecteaza dintii atat timp cat produsele sunt utilizate sub ingrijirea unui medic dentist. Inainte de a trece printr-o procedura de albire a dintilor, vorbiti cu stomatologul dumneavoastra pentru a va asigura ca dintii si gingiile sunt sanatoase.

7. Luati in considerare procedurile cosmetice. Primul lucru pe care o persoana il vede la o persoana este zambetul, iar dupa forma dintilor, culoare sau lipsa unora dintre ei pot afecta increderea. Au existat progrese mari in cosmetica dentara in ultimul deceniu si este posibil sa se stabileasca cele mai mari probleme cosmetice. Furnirul dentar folosit la imbunatatirea aspectului dintilor, a formei ciudate a dintilor sau la albirea lor si ortodontia folosita la indreptarea dintilor sunt doar doua dintre cele mai noi si folosite proceduri cosmetice oferite. De cele mai multe ori, cele mai multe produse stomatologice nu sunt acoperite de asigurarea de sanatate si pot fi foarte costisitoare. Este important sa faceti o programare la un medic dentist cosmetician cu experienta inainte de a face aceste tipuri de proceduri.

Factori care influenteaza sanatatea orala

Cercetatorii au descoperit posibile legaturi intre problemele gingiilor si bolile de inima, accidentul vascular cerebral, pneumonia bacteriana si chiar sarcinile cu probleme. Un numar de obiceiuri alimentare si un stil de viata nesanatos pot afecta sanatatea orala, inclusiv:

a. Consumul de zahar – o dieta incarcata cu mult zahar contribuie la aparitia cariilor.

b. Consumul de alcool – bauturile alcoolice pot contribui la problemele orale indirect, prin gura deshidratata, ce permite bacteriilor sa ruleze agresiv. In plus, persoanele care au probleme cu dependenta de alcool sunt mai putin predispuse sa urmeze sfaturile unui medic stomatolog.

c. Modificarile in greutate – pentru cei care poarta proteza, modificarile de greutate corporala au tendinta de a afecta modul in care protezele se potrivesc. Asa cum cresterea sau pierderea in greutate afecteaza modul in care hainele se potrivesc, asa si protezele dentare pot avea probleme. Pentru o mai buna greutate corporala sanatoasa si pentru a lupta impotriva cariilor, medicii ne sfatuiesc sa avem o dieta bazata pe fructe si legume bogate in fibre.

d. Medicamentatia – unele medicamente, spre exemplu anumite antibiotice, pot provoca colorarea interna a dintilor. De asemenea, exista intre 200 si 400 de medicamente prescrise ce pot avea efecte secundare. O gura uscata este mai predispusa la boli ale gingiilor si la aparitia cariilor dentare, precum si o respiratie urat mirositoare.

Sfaturi pentru a alege o periuta de dinti perfecta. Acestea sunt: perii periutei sa fie moi, sa se potriveasca cu dimensiunea gurii (daca aveti o gura mica, alegeti o periuta de dinti mica, in caz contrar, alegeti o periuta de dinti mare), sa fie usor de utilizat chiar daca este o periuta de dinti electrica sau una manuala.

Avantajele unei periute de dinti manuale

1. Costuri si disponibilitate – periutele manuale sunt ieftine si accesibile si toti dentistii sunt de acord cu acest lucru. Periutele de dinti electrice pot fi pur si simplu prea scumpe pentru multi oameni, asa ca trebuie sa stiti ca puteti face o treaba buna cu o periuta de dinti manuala.

2. O puteti lua cu usurinta in calatorie – este usor sa luati o periuta de dinti manuala cu dumneavoastra atunci cand calatoriti.

3. Puteti pune o presiune mai mare pe dinti si gingii – puteti simti cat de multa presiune puneti pe dinti si gingii cand folositi o periuta de dinti manuala.

4. Este foarte buna pentru copii – chiar si copiii mici pot folosi o periuta de dinti manuala in siguranta si eficient odata ce au invatat cum.

Avantajele unei periute de dinti electrica

Sunt si unele situatii in care o periuta de dinti electrica are avantaje clare fata de una manuala. Acestea sunt bune pentru persoanele care nu se descurca prea bine cu o periuta manuala. Pentru persoanele in varsta sau pentru cei care au mai putina dexteritate manuala, cum ar fi cei cu artrita, periuta de dinti electrica poate curata mai eficient. Conform unei asociatii dentare, persoanele cu incapacitatea de a muta umerii, bratele sau mainile pot beneficia de un maner mare si peria alimentata cu un model electric.

In zilele de astazi, periutele de dinti electrice sunt dotate cu o varietate de caracteristici. Periutele de dinti electrice incearca sa stimuleze gingiile si dintii, avand diferite configuratii ale firelor. Chiar si modelele electrice mai ieftine va pot pastra dintii curati, dar va trebui sa mutati periuta de dinti in diferite zone mai greu de patruns.

Desi aproape orice periuta de dinti poate face aceleasi lucruri, ultimele cercetari sugereaza ca exista o periuta de dinti cu peri electronici de configurare, care pare a fi mai buna la eliminarea placii bacteriene si previne aparitia bolilor gingiilor. Periutele de dinti electrice cu peri ce se rotesc impreuna intr-o directie, iar apoi se rotesc in cealalta directie (proces cunoscut sub numele de rotatii oscilante), par a fi mai eficiente decat periile manuale si alte perii electrice care se rotesc intr-o singura directie.

Daca optati pentru o periuta de dinti manuala sau una electrica, alegeti una cu peri moi. Medicii ne spun ca perii sunt cei mai importanti, astfel incat acestia trebuie sa fie inlocuiti la fiecare trei luni sau in cazul in care firele nu mai sunt drepte si ferme. Astfel, periuta de dinti nu va mai curata cum ar trebui.

Obiceiurile nepotrivite ce nu fac bine dintilor dumneavoastra sunt:

1. Suptul degetului mare – copiii care inca isi sug degetele pot suferi modificari permanente ce afecteaza dintii si structura maxilarului. Mai exact, suptul degetelor poate provoca o aliniere gresita a dintilor. Aceasta poate duce la o serie de probleme, inclusiv dificultati de mestecare si de respiratie.

2. Consumati lamai – oamenii care consuma foarte multe lamai isi pot pune in pericol sanatatea dentala. De ce? Deoarece lamaile sunt foarte acide, astfel ca aciditatea corodeaza smaltul dintilor. Expunerea repetata la substante acide poate cauza erodarea smaltului dintilor, creand o textura aspra pe suprafata dintilor.

3. Puneti presiune pe dinti – spalatul pe dinti in mod regulat este o parte buna din igiena orala, dar daca va spalati prea riguros, puteti provoca mai mult rau, ajungand pana la iritarea gingiilor sau dintii pot deveni sensibili la frig.

4. Nu va abtineti de la inclestarea falcilor – pentru unele persoane, stresul poate declansa inclestare frecventa a maxilarului sau macinarea dintilor. Se pune o presiune pe dinti atunci cand faceti aceste lucruri, si astfel puteti obtine chiar si microfracturi sau fracturi reale ale dintilor.

5. Nu evitati alimente sau bauturi reci – cuburile de gheata pot parea inofensive, insa temperatura rece si duritatea cuburilor de gheata poate cauza deteriorarea grava a dintilor.

6. Folositi dintii drept instrument – multi oameni folosesc dintii pentru a rupe diverse lucruri, insa dintii sunt meniti sa ne ajute sa facem trei lucruri: sa zdrobim alimentele, sa vorbim in mod corespunzator si sa aratam mai bine atunci cand zambim. Dintii nu sunt clesti sau carlige. Folosirea dintilor ca un instrument este o amenintare pentru sanatatea dentara si poate deteriora craparea dintilor.

7. Tineti creionul intre dinti – unii oameni au obiceiul de a tine obiecte (pixuri, creioane, ochelari de vedere) intre dinti, atunci cand sunt concentrati pe o anumita sarcina, astfel ca dintii se pot rupe.

8. Va roadeti unghiile – rosul unghiilor nu dauneaza doar aspectului mainilor dumneavoastra, ci poate deteriora, de asemenea, si dintii, devenind astfel o problema de igiena orala. Muscatul unghiilor poate provoca miscarea dintilor. In plus, rosul unghiilor ar putea provoca ruperea dintilor sau sarirea smaltului dentar.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

SmilePro
Tel: 0770773773
Bucuresti, Strada Roșia Montană 6
DENTAL CROWN HEALTH
Tel: 0764800048
Bucuresti, CAMIL RESSU 27B - Cladire Individuala

Citeste si despre:

Sensibilitatea excesiva a dintilor poate fi prevenita! Albirea dentara – intre mit si realitate Cum obtinem dintii albi? 5 lucruri pe care nu le stiati despre dintii dumneavoastra! Albirea dentara Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Mituri despre albirea dentara Cum sa alegeti pasta de dinti potrivita Trucuri pentru a albi dintii in mod natural Cum sa ai dinti albi, fara sa apelezi la tratamente stomatologice Albeste-ti dintii in mod natural. Metode ieftine si rapide!
Cere sfatul medicului ×