Top 10 suprafete pline de microbi

Actualizat: 04 Martie 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Zonele principale de raspandire a germenilor sunt posibile surse de imbolnavire, in special la tranzitia de la un anotimp la celalalt, marcata de epidemiile de gripa si raceala.

Germenii, un termen care se refera la bacterii, virusuri si alte microorganisme invizibile, contamineaza toate suprafetele mediului inconjurator.

Daca 99% dintre microbi sunt inofensivi si nu produc imbolnaviri, restul agentilor patogeni pot cauza infectii respiratorii si alte boli care, in cazuri izolate, pot pune viata in pericol.

Suprafete care pot fi contaminate cu germeni

Locurile asociate in general cu un potential crescut de contaminare cu germeni, precum toaletele, clanta usilor sau talpa pantofilor, nu sunt singurele medii de raspandire a agentilor patogeni. Cunoasterea acestor zone potential periculoase ajuta la mentinerea unei igiene atat de necesare prevenirii imbolnavirilor, mai ales in sezonul gripelor si al racelilor.

1. Carucioarele de cumparaturi din supermarketuri

Intrucat carucioarele de cumparaturi sunt utilizate zilnic de zeci de persoane, potentialul lor de contaminare este foarte ridicat. Copiii sunt in mod special vulnerabili in fata acestui pericol, preferand sa manevreze ei insisi carucioarele sau chiar deplasandu-se in interiorul lor. Suprafetele metalice si plastice pot gazdui virusuri si bacterii, provenite de la alte persoane care ar fi putut stranuta sau tusi in palme, de pilda.

Pentru mai multa siguranta in timpul cumparaturilor, stergeti manerul caruciorului de cumparaturi cu servetele antibacteriene si spalati-va pe maini imediat ce aveti aceasta posibilitate.

2. Spatarul scaunelor din avion, tren sau autocar

O alta zona mai rar asociata cu raspandirea germenilor periculosi este spatarul scaunelor din avion, autocar, tren sau alt mijloc de transport in comun. Pe masura ce se deplaseaza pe culoarul central, pasagerii au tendinta sa se sprijine cu palmele de spatarele scaunelor, uneori lasand in urma microbi.

Incercati sa nu atingeti cu nicio parte a corpului scaunele masinii sau ale avionului atunci cand calatoriti si folositi un gel igienizant pentru maini, pentru a va asigura ca indepartati agentii patogeni cu care puteti intra in contact cu usurinta intr-un astfel de mediu.

3. Echipamentele de la birou

Tastatura si mouse-ul computerului, suportul pentru dosare, instrumentele de scris, telefonul si alte echipamente de la birou sunt de regula medii in care germenii se raspandesc si se inmultesc, migrand in voie de pe o suprafata pe cealalta.

Din acest motiv, este recomandat sa stergeti zilnic sau cat mai frecvent, cu o solutie dezinfectanta, masa de lucru, accesoriile computerului si celelalte obiecte utilizate zi de zi. Servetele antibacteriene pot fi o solutie rapida si accesibila pentru indepartarea microbilor de pe echipamentele de la birou.

4. Robinetul chiuvetei din bucatarie

Ironia face ca tocmai robinetul din bucatarie, folosit pentru spalarea alimentelor si a veselelor, sa fie un potential purtator de bacterii periculoase care pot proveni din hrana cruda (in special din carnea nepreparata termic).

Carnea cruda de pui, de exemplu, poate fi purtatoare de campylobacter, o bacterie care produce febra si diaree. Salmonella sau E-coli sunt alti agenti patogeni periculosi care pot ajunge si supravietui cu usurinta pe suprafata chiuvetei din bucatarie. Spalati temeinic suprafetele folosite in timpul prepararii hranei, inainte si dupa gatit, pentru a preveni o posibila contaminare cu germeni.

5. Telefonul mobil

Unul din cinci telefoane mobile sunt contaminate cu bacterii provenite din materiile fecale, spune un studiu desfasurat recent de cercetatorii britanici. Aceste echipamente tehnologice utile sunt totodata si o potentiala sursa de imbolnavire, fiind in contact permanent cu palmele, obrajii, impuritatile din mediu, praf, transpiratie si celule moarte de pe ten.

Este recomandat sa dezinfectati zilnic telefonul mobil cu o solutie de curatare recomandata de producator.

6. Masina de spalat

Folosita tocmai pentru curatarea rufelor care intra in contact direct cu pielea, masina de spalat este un alt punct principal de raspandire a germenilor. Statisticile oamenilor de stiinta arata ca acest produs electrocasnic poate ajunge sa contina pana la 100 de milioane de bacterii E. coli la un moment dat.

Pentru o protectie sporita impotriva agentilor patogeni care ajung pe haine in urma spalarii automate, este recomandat sa programati o temperatura minima de 60 de grade Celsius si sa spalati separat textilele foarte murdare.

7. Telecomanda

Telecomanda este o purtatoare frecventa a rinovirusului, germenul responsabil cu debutul racelii comune. Dezinfectati frecvent telecomanda cu o solutie antibacteriana si spalati-va cat mai des pe maini, astfel incat sa evitati transferul agentilor patogeni de la acest obiect casnic in palme si viceversa.

8. Recipientele de condimente de la restaurant

Solnitele si celelalte recipiente pentru condimente (piper, otet, ulei etc.) sunt manevrate zilnic de foarte multe persoane si spalate mai putin frecvent, ceea ce inseamna ca sunt potentiale purtatoare de microorganisme.

Germenii de pe solnite pot ajunge foarte usor in mancarea consumata, de aceea aveti doua alternative de prevenire a contaminarii fie stergeti recipientele cu servetele antibacteriene inainte sa le folositi, fie renuntati cu totul sa condimentati suplimentar preparatele comandate.

9. Perdeaua de dus

Pelicula de sapun intarit pe perdeaua de dus din vinilin este un mediu de dezvoltare si inmultire a germenilor, in special a bacteriilor din genul Methylobacterium, cauzatoare de infectii. Curatati on permanenta depunerile de sapun, gel de dus sau sampon de pe suprafata perdelei de dus si inlocuiti-o o data la cateva luni, pentru o mai buna protectie.

10. Presul de la usa

Presul pozitionat in fata usii de la intrare nu spune bun venit doar musafirilor, ci si agentilor patogeni acumulati pe talpa pieselor de incaltaminte. Un studiu de specialitate a descoperit ca 99% din talpile pantofilor contin bacterii coliforme, care le includ si pe cele raspandite in materiile fecale.

Folositi periodic un dezinfectant spray pentru a igieniza presul de la intrare, nu intrati in casa fara sa va descaltati la usa si nu puneti sacosele de cumparaturi pe podea, imediat ce pasiti in locuinta.


Citeste si despre:

Cum sa te protejezi de germeni in calatorii? Spala-te pe maini pentru a tine bolile la distanta Importanta spalatului pe maini pentru sanatate Pneumonia nozocomiala Blastomicoza Depistarea si prevenirea bolilor cu transmitere sexuala Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Secretele celor care nu se imbolnavesc niciodata Tuberculoza: despre mituri si adevar Simptomele infectiei cu stafilococi Listerioza – Infectia cu Listeria monocytogenes HIV Cum sa castigati razboiul impotriva microbilor
Cere sfatul medicului ×