Terapia hormonala si memoria

Publicat: 25 Septembrie 2007 | Actualizat: 20 Iulie 2009

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

terapie.hormonala,memorieTerapia hormonala instituita in primii ani dupa instalarea menopauzei nu pare sa afecteze memoria pacientelor dar poate creste apetitul sexual, conform unui studiu publicat in numarul din septembrie al publicatiei Neurology, jurnalul medical al Academiei Americane de Neurologie.
In acest studiu au fost implicate 180 de femei cu varsta cuprinsa intre 45 si 55 de ani care au avut ultimul ciclul menstrual in urma cu unu pana la trei ani.
Aceste femei au fost fost impartite la intamplare in doua grupuri: unul care a primit placebo si altul care a primit tratament hormonal cu estrogen si progesteron pentru o perioada de patru luni. In plus femeile din ambele grupuri au efectuat testari ale memoriei, atrentiei, functiei cognitive, statusului emotional, sexualitatii si somnului.

Rezultatele studiului au aratat ca nu exista diferente semnificative ale functiei cognitive la cele doua grupuri de femei.
Aceste rezultate sunt similare cu cele ale studiilor anterioare care sugereaza ca terapia hormonala are efecte minime asupra memoriei la femeile aflate la menopauza; a declarat conducatorul studiului, Dr. Pauline Maki, de la University of Illinois, Chicago, SUA. Rezultatele studiului nu au fost concordante cu ale altor studii care au depistat o imbunatatire a memoriei verbale la femeile care utilizau doar estrogen; probabil datorita actiunii progesteronului asupra efectului protectiv al estrogenului pe memoria verbala.
De asemenea la grupul care a luat terapie hormonala s-a observat cresterea apetitului sexual cu 44% comparativ cu grupul placebo.

In plus, femeile cu simptome vasomotorii, precum bufeurile si transpiratiile nocturne, au prezentat o scadere a acestora si o imbunatatire a calitatii vietii insa nu s-a observat nici o imbunatatire a functiei cognitive comparativ cu grupul placebo.
Acest studiu a fost limitat insa datorita incheierii sale inainte de termen pentru a evita posibilele efecte adverse ale terapiei hormonale pe termen lung: cresterea riscului de aparitie a cancerului de san si lipsa protectiei impotriva afectiunilor cardiovasculare.


Email

Aspergillus fumigatus - poate duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19 Aspergillus fumigatus - poate duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19

Confort si relaxare pentru picioarele taleConfort si relaxare pentru picioarele tale

5 manageri de top din Romania iesiti din tipare5 manageri de top din Romania iesiti din tipare

Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?

Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burticaUn copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica

Citeste si despre:

Terapia de substitutie hormonala

Menopauza (simptome, substitutie hormonala, tratament alternativ)

Dereglarile hormonale: simptome si afectiuni

Echilibrul hormonal si sanatatea femeilor

Dezechilibrele hormonale

De ce este vitamina D3 atat de importanta pentru sanatate?

Astragalus pentru intarirea imunitatii si alte beneficii

Excelenta din interior catre exterior

Tulburarile anxioase - terapie si sfaturi utile

Menopauza la barbati

Efectele tratamentului pentru cancer asupra creierului - Chemo brain

Alzheimer

Dementa