Strategii simple de a combate poftele alimentare

Actualizat: 14 Noiembrie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Poftele alimentare sunt cauzele pricipale ale ingrasarii si imbolnavirii organismului, atat prin numarul excedentar de calorii furnizat, cat si prin substantele nocive continute de gustarile nesanatoase accesibile publicului larg.

Din fericire, exista cateva strategii simple de a combate poftele alimentare, pentru un organism suplu si longeviv.

Poftele alimentare, un alt tip de drog

Un studiu efectuat de Universitatea Tufts din Boston, SUA, arata ca 91% dintre femeile participante la sondaj recunosc faptul ca experimenteaza adesea pofte alimentare greu de controlat. Din acest motiv, specialistii in nutritie concluzioneaza ca nevoia consumului de alimente nesanatoase poate fi comparata cu o dependenta de droguri.

Necesitatea de a consuma alimente nocive, precum produsele de fast-food, dulciurile sau produsele de patiserie, este provocata de secretia hormonilor placerii (dopamina, de pilda), ce se petrece odata cu consumul unor produse alimentare bogate in zahar si grasimi saturate. Creierul continua sa solicite euforia furnizata de anumite tipuri de alimente, pana in punctul in care o persoana isi pierde autocontrolul si da curs poftelor alimentare.

Din acest punct, devin necesare strategiile de combatare a nevoii stringente de dulciuri, fast-food si snacksuri nesanatoase, masuri pe care expertii le recomandata persoanelor de toate varstele.

Moduri de a opri poftele alimentare

Poftele alimentare produc aceleasi efecte asupra creierului si organismului, insa sursa lor este de multe ori diferita. Odata depistat punctul din care ele pornesc (factorul care le declanseaza), se pot lua masurile necesare de autoeducare alimentara.

Poftele alimentare pe fond de stres

O prima cauza a poftelor alimentare este stresul. Cand o persoana se afla sub presiune, organismul sau incepe sa secrete cortizol, un hormon care produce inflamatii in corp si o stare de indispozitie majora. In acest moment, creierul incepe sa caute forme de recompensa, deseori sub forma grasimilor si a zaharului din alimente.

Persoanele care apeleaza la mancare atunci cand se simt furioase sau triste, mijlocesc conexiunea dintre creier si nevoia de alimente pentru confort. Daca va aflati in aceasta situatie, apelati la urmatoarele strategii de eliminare a poftelor alimentare produse de stres

- Stimulati sentimentul fericirii. Cautati alte moduri prin care sa va relaxati si sa va recapatati bunadispozitie, ce nu implica o gustare dulce. Muzica, un serial preferat, o carte buna sau o discutie cu un prieten apropiat pot distrage creierul de la ideea ca are nevoie de zahar sau grasimi pentru a se echilibra.

- Ignorati cat mai mult pofta. Multe persoane aleg sa cedeze poftelor alimentare, intrucat cred ca ele cresc in intensitate, pana devin coplesitoare. In realitate, ele sunt ca valurile se construiesc, isi ating apogeul si apoi dispar. Daca depasiti varful valului, va fi mult mai usor sa nu cadeti prada ispitei.

- Atacati cauza stresului. Daca pofta alimentara a fost produsa de stres, acesta din urma are cauza sa. Astfel, cea mai simpla cale de a evita nevoia de aliment pentru confort este sa gasiti sursa stresului si sa o eliminati. Adresati-va intrebarea "Ma simt stresat, pentru ca .... ?", iar raspunsul este solutia pe care o cautati. Daca aveti o problema la serviciu, solicitati sfatul unui prieten, in loc sa consumati o ciocolata, de exemplu.

Poftele alimentare pe fondul carentei in nutrienti

In cazul in care consumati mai putin de 1000 de calorii pe zi sau urmati o dieta care exclude o anumita categorie de nutrienti (cum sunt carbohidratii), inseamna ca va supuneti organismul unei crize continue alimentare. Cu alte cuvinte, sunteti cu atat mai predispusi sa cedati poftelor alimentare interzise. Solutiile pe care le cautati sunt urmatoarele

- Suplimentati aportul de nutrienti. Inlocuiti toate alimentele nesanatoase cu surse alimentare nutritive, care va mentin echilibrul organic si va ajuta sa mentineti mai mult timp starea de satietate.

- Renuntati la unele limite. Gasiti modalitati de a va bucura de alimentele preferate, fara sa faceti abuz de acestea. Consumati o singura felie de pizza in locul uneia intregi sau impartiti placinta de branza cu un prieten, la restaurant. Cheia este moderatia!

- Preveniti crizele de foame. Asigurati-va ca aveti la dispozitie gustari sanatoase, care va ofera nutrientii esentiali si va ajuta sa preveniti eficient senzatiile intense de foame, care cresc susceptibilitatea de a ceda in fata poftelor alimentare.

Poftele alimentare pe fondul somnului insuficient

Un studiu efectuat de Universitatea din Chicago spune ca persoanele care pierd frecvent noptile prezinta un nivel scazut al leptinei (hormonul satietatii) si un nivel ridicat de grelina (hormonul apetitului alimentar), fiind mai vulnerabile in fata poftelor alimentare cu pana la 45%, fata de persoanele care dorm suficient si beneficiaza de un nivel normal al celor doi hormoni.

Metodele de prevenire a poftelor alimentare survenite pe fondul somnului insuficient pot fi

- Suplimentarea dozei de cofeina. Chiar daca nu rezolva problema somnului insuficient, cofeina ajuta la reglarea nivelului de energie pe parcursul zilei, astfel incat organismul sa nu tanjeasca dupa alimente bogate in zahar sau grasimi saturate.

- Portionarea atenta a alimentelor. In lipsa energiei fizice de impotrivire in cazul unui apetit crescut, singura solutie poate fi portionarea atenta a alimentelor. Reducerea portiilor poate fi suficienta pentru a limita efectele negative ale consumului de hrana nesanatoasa.

Poftele alimentare pe fondul obisnuintei

Puterea obisnuintei atinge proportii inimaginabile cand vine vorba despre poftele alimentare. Multe persoane isi stimuleaza inconstient necesitatea de a consuma anumite alimente, atunci cand creierul lor asociaza privitul televizorului cu o portie sanatoasa de popcorn, de pilda. Creierul este atras de rutina, iar repetarea unor obiceiuri de-a lungul timpului le transforma in necesitati greu de stapanit. Solutiile, in aceasta situatie, pot fi

- Eliminarea stimulilor senzoriali. Mirosul, vazul si auzul sunt cei mai importanti. Aerisiti livingul inainte sa urmariti emisiunea preferata la televizor, astfel incat sa nu percepeti mirosul mancarii din bucatarie.

- Rationalizarea emotiilor. Primul impuls starnit de poftele alimentare, acela de a devora alimente nesanatoase, poate fi oprit pe calea ratiunii. Constientizati ca emotia resimtita atrage consecinte negative si refuzati sa ii dati curs!


Citeste si despre:

Adevaruri despre poftele alimentare Poftele alimentare si nevoile organismului Ce nu stiati despre poftele alimentare? Ce boli pot ascunde poftele alimentare? Cum va puteti tine poftele alimentare sub control Poftele si alimentatia sanatoasa in sarcina Alimentele care ajuta la detoxifiere.Beneficii si importanta detoxifierii pentru organism Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Poftele din sarcina - de la normal la patologic Cum sa combateti poftele de seara 19 produse alimentare care pot lupta cu pofta de zahar 9 alimente recomandate cand aveti gripa Alimente mai putin sanatoase care pot contribui la scaderea in greutate Alimente bogate in antioxidanti
Cere sfatul medicului ×