Siguranta alimentelor la gratar

Actualizat: 08 August 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati



Odata cu anotimpul verii incepe sezonul gratarului si al bacteriilor care se multiplica cu rapiditate in alimente, din cauza vremii calde. Astfel, creste si riscul aparitiei intoxicatiilor alimentare. Cu ajutorul a catorva masuri simple puteti preveni o experienta neplacuta.

Intoxicatia alimentara


Toxiinfectia alimentara este de obicei usor de suportat si cei mai multi dintre oameni sunt vindecati in maxim o saptamana. Uneori aceasta poate fi mai severa, chiar mortala, de aceea este important sa se ia in serios riscurile acesteia.

Copiii, persoanele in varsta si cele cu sistemul imunitar slabit sunt deosebit de vulnerabile la intoxicatii alimentare. Pentru inceput trebuie sa va spalati pe maini cu apa si sapun, cel putin cu 20 de secunde inainte sa folositi alimentele.

Daca va aflati intr-un loc in care nu exista nicio sursa de apa curata, aprovizionati-va cu apa curata, sapun si prosoape de hartie sau servetele de unica folosinta ori gel dezinfectant pentru maini. Cel mai sigur este sa gatiti alimentele cu ajutorul cuptorului si sa adaugati apoi mancarea gatita pe gratar, pentru a-i oferi aroma specifica preparatelor la gratar.

Daca pregatiti mancarea pe gratar cele doua riscuri majore sunt:

Pregatirea carnii pe gratar


Cand ati gatit orice fel de carne pe gratar, cum ar fi carnea de porc, pui, hamburger sau carnati, asigurati-va ca:

Carnea este gata pentru a fi servita doar atunci cand:

Carnea cruda


Germenii din carnea cruda pot fi transferati cu usurinta de pe mainile dumneavoastra pe orice altceva atingeti, inclusiv produse alimentare care sunt deja preparate si gata pentru mancat. Acest proces se numeste contaminare incrucisata. Contaminarea incrucisata poate avea loc in cazul in care o persoana atinge intai carnea cruda si apoi alimentele sau vesela.

Pentru a preveni contaminarea incrucisata trebuie sa:

Printre alimentele care trebuie sa le pastrati la rece pentru a preveni intoxicatiile alimentare si a evita multiplicarea germenilor se numara:

Nu lasati alimentele din frigider fara sa le consumati mai mult de cateva ore si evitati pastrarea acestora in soare.


Citeste si despre:

Idei de preparare si servire sanatoasa a alimentelor pe gratar in timpul verii Cum sa consumati in siguranta alimentele pe timp de vara Legatura dintre gratar si cancer. Cum prevenim efectele nocive? Alimente sanatoase care va ajuta sa castigati in greutate Cele mai sanatoase 25 de alimente pentru inima Alimente surprinzator de bogate in zahar Dieta de slabit in care aveti voie sa mancati alimente care ingrasa O noua era a ingrijirii seniorilor: Confort, demnitate si respect Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? 15 alimente recomandate persoanelor cu boala Crohn Cum sa va imbunatatiti sanatatea inimii cu alimente proaspete de primavara Alimente si bauturi care va pot ingrasa pe timp de vara 7 combinatii alimentare care va pot afecta digestia si sanatatea Surse alimentare ascunse de gluten Alimente si bauturi de consumat si de evitat pe timp de canicula Toxiinfectia alimentara, o boala frecventa vara
Cere sfatul medicului ×