Sfaturi de calatorie pentru vacante in deplina siguranta

Actualizat: 29 Aprilie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


O calatorie peste hotare poate fi o experienta perfecta pentru reincarcarea bateriilor, dar si un prilej deloc binevenit de imbolnavire.

Schimbarea mediului obisnuit de viata si contactul direct cu agenti patogeni fata de care organismul nu a dezvoltat deja o imunitate sunt motive suficiente sa va pregatiti temeinic inainte de a imbratisa statutul de turist dornic sa cunoasca si alte colturi ale lumii.

Masuri de precautie pentru vacantele in strainatate

Incepand cu luna mai, concediile anuale incep sa fie planificate la scara larga. Sezonul calatoriilor in strainatate determina milioane de oameni sa rezerve pachete turistice atractive, in destinatii dintre cele mai exotice.

Daca va inscrieti in lista viitorilor turisti in tari indepartate, nu uitati ca puteti reveni acasa cu unele dintre cele mai periculoase virusuri si bacterii. Malaria, febra galbena sau poliomielita afecteaza inca sanatatea celor care obisnuiesc sa calatoreasca, de aceea este esential sa va luati mai multe masuri de precautie inainte sa va bucurati de vacantele planificate in strainatate. Mai multe vaccinuri si ponturi de siguranta sporita va ajuta sa reveniti acasa cu sanatatea intacta!

Vaccinul poliomielitic

Poliomielita este o boala infectioasa virala acuta, inca activa in numeroase parti din Africa si Asia. Daca planuiti o vacanta in safariul African, de pilda, sansele sa contactati virusul care produce afectiunea sunt foarte mari.

Din pacate, poliomielita este foarte contagioasa, in special vara si toamna. Germenii pot fi transmisi prin apa, mancare sau contact direct cu un alt bolnav. Medicii spun ca pana si adultii care au fost vaccinati impotriva poliomielitei in copilarie trebuie sa repete imunizarea impotriva tuturor celor trei tipuri de virusuri care cauzeaza boala, daca urmeaza sa se expuna riscului de imbolnavire.

Vaccinul tifoidic

Anual, peste 5000 de persoane care calatoresc in Asia, America de Sud sau Africa sunt infectate cu febra tifoida, o infectie grava al carei agent etiologic este bacteria Salmonella typhi (transmisa in general prin hrana sau lichide contaminate).

Expertii medicali recomanda vaccinarea cu cel putin 1-2 saptamani inainte de efectuarea calatoriei in regiunile cu risc ridicat de imbolnavire. Copiii de peste doi ani se pot vaccina in siguranta impotriva febrei tifoide.

Vaccinul pentru febra galbena

Cascadele Iguazu, care imprejmuiesc granita dintre Argentina si Brazilia, atrag anual mii de vizitatori din toate colturile lumii, prin frumusetea lor neasemuita. In acelasi timp, aceste destinatii turistice populare prezinta un pericol mai putin prezentat in brosurile de promovare roiuri de tantari purtatori ai virusului care cauzeaza febra galbena.

Aceasta boala exotica este raspandita in special in numeroase parti ale Americii de Sud si in Africa tropicala. Daca urmeaza sa calatoriti in destinatii exotice, aveti nevoie de imunizare. Vaccinul se repeta la fiecare 10 ani, daca deplasarile sunt repetitive.

Vaccinul antitetanos

In cazul in care va asteapta o vacanta prelungita departe de casa si intentionati sa va aventurati in drumetii montane sau alte experiente fizice intense, este recomandat sa efectuati vaccinul antitetanos. Infectiile provocate de bacteria responsabila cu aceasta boala periculoasa pot surveni de pe urma ranilor diverse, degeraturilor, arsurilor sau chiar a intepaturilor. Repetarea vaccinului antitetanos este necesara o data la 10 ani.

Vaccinul impotriva hepatitei A si B

Printre atractiile principale ale unei calatorii peste hotare este degustarea preparatelor traditionale, cu cat mai speciale si originale, cu atat mai bine. Aceasta placere complet justificata va poate expune, din pacate, contactarii hepatitei A, o infectie virala care cauzeaza inflamarea ficatului si care este in prezent raspandita in tarile aflate in curs de dezvoltare.

Daca nu ati primit aceasta vaccinare in copilarie, discutati cu medicul despre imunizarea impotriva hepatitei A, cu cel putin doua saptamani inainte de calatorie.

Hepatita B se transmite doar prin sangele infectat sau alte fluide corporale contaminate, nu si prin alimente. In Africa, Asia de S-E, Orientul Mijlociu, Insulele Pacificului, Insulele Caraibe sau regiunile Amazonului, exista un procent foarte ridicat al populatiei infectate cu virusul hepatitei B.

Prevenirea malariei

Africa Subsahariana, Asia de Sud si America de Sud sunt destinatii de vacanta unde malaria, transmisa prin intepatura tantarilor, reprezinta un pericol iminent pentru turisti. Daca urmeaza sa calatoriti in aceste regiuni ale globului, discutati cu medicul curant despre variantele de tratament medicamentos preventiv sigure pentru dumneavoastra.

In acelasi timp, este important sa utilizati repelente de tantari, sa purtati haine cu maneci lungi si pantaloni lungi cand va deplasati in exterior si sa dormiti sub o plasa de tantari tratata cu un produs repelent.

Prevenirea Leishmaniozei

Serile romantice pe nisipul plajelor exotice suna extrem de tentant, insa acest scenariu boem isi pierde farmecul, atunci cand intra in scena mustele de nisip. Saliva acestor insecte, Lutzomyia longipal-pis, transmite infectia numita Leishmanioza cutaneomucoasa, care se manifesta prin ulceratii cutanate ale fetei (ce pot degenera chiar si in mutilari insemnate).

Riscul de contaminare a bolii este mai ridicat in Orientul Mijlociu, Asia, Africa si America Centrala si de Sud. Pentru a preveni intepaturile mustelor de nisip in aceste destinatii turistice, evitati sa va plimbati in exterior dupa lasarea serii, purtati sosete, pantaloni lungi si bluze cu maneci care va acopera bratele. Repelentele pentru insecte sunt si ele de ajutor.

Prevenirea filariozei

Filarioza limfatica este cauzata de un parazit de mici dimensiuni, transmis prin intepaturile de tantari, afectand milioane de locuitori din Asia, Africa, Pacificul de Vest, Haiti, Republica Dominicana, Guyana sau Brazilia. Un sfert din persoanele infectate ajung sa dezvolte elefantiazisul.
Pentru prevenirea bolii, raman valabile masurile de precautie pentru intepaturile de tantar (repelente, tinute corespunzatoare si plase de insecte protectoare in zona de dormit).


Citeste si despre:

Sfaturi pentru prevenirea raului de miscare Sfaturi pentru ca bebelusul sa doarma linistit! Sfaturi pentru a evita factorii declansatori ai alergiilor in perioada sarbatorilor Sfaturi pentru persoanele cu HIV Sfaturi utile pentru a reduce riscul de infectie cu coronavirus (COVID-19) Cum sa va mentineti forma fizica si sanatatea in vacanta de primavara Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Adaptarea - in cazul unei slujbe cu program de noapte Dieta de slabire pentru barbati Factorii care reduc eficienta anticonceptionalelor Cum sa facem fata alergiilor verii Dizenteria Vaccinuri necesare pentru adulti
Cere sfatul medicului ×