Sensibilitatea la cofeina

Publicat: 07 Martie 2013 | Actualizat: 07 Martie 2013
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Multi oameni consuma cofeina zilnic, pentru a creste nivelul atentiei si a-si imbunatati energia, desi pentru unii acest stimulent poate provoca reactii nedorite. Sensibilitatea la cafeina este o afectiune care implica simptome, cum ar fi anxietate sau iritabilitate.

Severitatea simptomelor de sensibilitate la cofeina poate varia de la o persoana la alta. Unii oameni sunt extrem de sensibili, chiar si la cantitati mici de cafea, iar altii pot ingera cantitati mari din aceeasi bautura, fara niciun fel de problema. Cofeina este prezenta in cafea, ceai negru si verde si alte produse (de exemplu, bauturile tip cola).

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Simptomele sensibilitatii la cofeina

Cele mai frecvente simptome ale sensibilitatii la cofeina sunt anxietatea si iritabilitatea. Acestea variaza in intensitate, in functie de persoana. Alte manifestari mai grave includ spasmele musculare, bataile nergulate ale inimii si greata. Durerile de cap sunt un alt semn comun al sensibilitatii la cofeina.

Desi cafeaua este un stimulent, unii oameni acuza senzatia de oboseala dupa ce consuma cafea sau produse ce contin cofeina. Cofeina poate afecta, de asemenea, calitatea somnului, provocand insomnii.

In timp ce sensibilitatea la cofeina este destul de frecvent intalnita in randul oamenilor si provoaca adesea doar simptome usoare, unele persoane prezinta manifestari grave si reactii adverse severe chiar si dupa ce consuma mici cantitati de cafea - acestia intra in categoria persoanelor cu intoleranta la cofeina.

Intoleranta la cofeina include toate simptomele de sensibilitate la cofeina, dar care se manifesta cu o severitate crescuta. Uneori, intoleranta la cofeina include simptome precum eruptii cutanate si convulsii.

Intoxicatia cu cofeina este un alt simptom destul de frecvent de sensibilitate la cofeina. Aceasta conditie este asociata cu un aport crescut de cofeina intr-o perioada scurta de timp. Deseori, 250 ml de cafea, consumati in termen de 2 ore, pot duce la intoxicatie cu cofeina. Intoxicatia cu cofeina include simptome asemanatoare cu sensibilitatea sau intoleranta la cofeina.

Oamenii care nu beau cafea sau bauturi cofeiniziate in mod regulat sunt mai susceptibili de a experimenta simptome de sensibilitate la cofeina. Alti factori care pot contribui la cresterea riscului de sensibilitate la cofeina includ stresul, greutatea corporala crescuta si fumatul. In plus, cei care au fost diagnosticati cu o tulburare nervoasa sunt mai predispusi la aparitia manifestarilor sensibilitatii la cofeina. Barbatii tind sa aiba un risc mai mare de sensibilitate la cofeina decat femeile.

Cel mai bun mod de a trata sensibilitatea la cofeina este de a reduce sau a elimina cofeina din planul dumneavoastra alimentar. Multe produse, cum ar fi ciocolata, ceaiul, cafeaua, sucurile acidulate tip cola si multe deserturi, contin cofeina. Cele mai multe bauturi energizante se bazeaza pe un nivel ridicat de cofeina, ca stimulent. Chiar si cafeaua decofeinizata si ceaiul verde pot contine cantitati mici de cofeina, suficient de insemnate ca persoanele cu sensibilitate la cofeina sa experimenteze simptomele conditiei.


Email

Aspergillus fumigatus - poate duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19 Aspergillus fumigatus - poate duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19

De ce apar tulburari ale circulatiei venoase?De ce apar tulburari ale circulatiei venoase?

Citeste si despre:

Consumati prea multa cofeina? Aflati simptomele abuzului

Cofeina din cafea si din bauturile racoritoare

Cum sa renuntati treptat la cofeina

Care este diferenta dintre alergia si sensibilitatea la ciocolata

5 cauze ale ingrasarii pe fondul excesului de estrogen

Excelenta din interior catre exterior

Copilul tau a luat paduchi? Nu te panica, iata solutia!

Durerea mamara (mastalgia)

100 moduri prin care putem stimula activitatea creierului

Acneea rozacee

Semne de avertizare pentru migrena

Cauzele durerii de sani