Schimbari in stilul de viata dupa tratamentul cancerului de colon

Actualizat: 24 Septembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati



Cancerul de colon este cancerul intestinului gros (colon), partea inferioara a sistemului digestiv. Cancerul rectal este cancerul ce se dezvolta la numai cativa centimetri de colon. Impreuna, aceste tipuri de cancer dau nastere semnificatiei de cancer colorectal.

Cele mai multe cazuri de cancer de colon debuteaza prin aparitia unor aglomerari mici de celule necanceroase (benigne) cunoscute sub numele de polipi adenomatosi. De-a lungul timpului, unii dintre polipii adenomatosi pot deveni cancerigeni.

Polipii pot fi de mici dimensiuni si pot manifesta simptome vagi. Din acest motiv, medicii recomanda teste de screening periodice, pentru a ajuta la prevenirea cancerului de colon, sau depistarea din timp, a unor polipi cancerigeni.

Faceti alegeri sanatoase


Pentru multe persoane, un diagnostic de cancer ii determina sa se concentreze asupra sanatatii lor in moduri la care nu s-au gandit prea mult in trecut. Exista lucruri care pot fi facute pentru o stare de sanatate mai buna.

Incercati sa consumati alimente mai sanatoase si sa faceti mai multe exercitii fizice. Renuntati la alcool si tutun. Chiar si mentinerea sub control a nivelului de stres are un efect benefic asupra sanatatii. Acum este momentul sa faceti cateva modificari in stilul dumneavoastra de viata, pentru ca sanatatea sa va fie influentata in mod pozitiv pentru restul vietii. Va veti simti mai bine si veti fi, de asemenea, mai sanatosi.

Puteti incepe prin a lucra la aspectele sanatatii care va ingrijoreaza cel mai mult. Cereti ajutorul la problemele mai dificile pentru dumneavoastra. De exemplu, daca va ganditi sa renuntati la fumat si aveti nevoie de ajutor, cereti sfatul medicului sau farmacistului cu privire la informatii despre metode si produse care va pot ajuta in a renunta la consumul de tutun.

O dieta mai buna


O dieta sanatoasa poate fi dificil de alcatuit pentru oricine, dar poate fi si mai greu de planificat in timpul sau dupa tratamentul impotriva cancerului. Tratamentul poate schimba simtul gustului. Greata poate deveni o problema. Exista posibilitatea sa va pierdeti apetitul alimentar si sa scadeti in greutate, chiar daca nu doriti asta. Este insa posibil sa luati in greutate si sa nu puteti sa slabiti. Toate aceste lucruri pot fi frustrante.


Daca tratamentul a cauzat schimbari in frecventa meselor, schimbari in greutate sau a condus la modificari ale gustului, trebuie stiut ca aceste probleme, se amelioreaza in timp. Poate fi de ajutor sa mancati portii mici la fiecare 2-3 ore, pana cand starea dumneavoastra de sanatate se amelioreaza.

Puteti sa cereti ajutor medicului pentru a va indruma catre un expert in nutritie, care va poate oferi idei despre cum sa rezolvati aceste efecte secundare ale tratamentului. Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteti face dupa tratamentul cancerului este de a reveni la obiceiurile alimentare sanatoase.

Odihna, oboseala si exercitiile fizice


Oboseala extrema este foarte frecvent intalnita la persoanele care urmeaza un tratament impotriva cancerului. Aceasta nu este o oboseala normala, ci mai degraba o extenuare ce nu se amelioreaza nici macar dupa odihna.

Pentru unii oameni, aceasta oboseala dureaza o lunga perioada de timp dupa tratament si ii impiedica sa faca miscare sau alte lucruri pe care doresc sa le faca. Exercitiile pot ajuta la ameliorarea acestei oboseli. Studiile au aratat ca pacientii care au urmat un program de exercitii adaptat la nevoile personale se simt mai bine, atat fizic, cat si emotional si, pot face fata situatiei mai bine.


Citeste si despre:

Cancerul de colon Recurenta cancerului de colon Cancerul de colon - dusman al unei lumi civilizate Despre cancerul de colon, cauze, simptome si optiuni de tratament Top 8 forme de cancer la barbati Ce este cancerul gastrointestinal? Cancerul de vezica urinara Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Cancerul testicular Tratamentele cu estrogen previn infectiile de tract urinar dupa menopauza Tratamentul incontinentei fecale Dispepsia functionala – cauze si tratament Durerile abdominale si constipatia: care sunt cauzele si cand este indicata vizita la medic? Insuficienta aortica (regurgitarile de valva aortica) Tratamentul intoxicatiei cu cianuri
Cere sfatul medicului ×