Sangele destinat transfuziei, nu trebuie sa fie mai vechi de 14 zile

Actualizat: 20 Iulie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Potrivit unui studiu recent, practica de a stoca sange pentru mai mult de 2 saptamani, se poate dovedi fatala pentru pacientii care au suferit o interventie chirurgicala pe cord si nu numai.
Un grup de cercetatori din Cleveland, a descoperit ca pacientii care au primit sange stocat cu mai mult de 14 zile in urma, au risc crescut de a deceda, fata de pacientii care au primit sange stocat cu mai putin de 14 zile in urma.
Explicatia ar fi ca, eritrocitele din sangele stocat, incep un proces de autodistrugere, daca sunt pastrate mai mult de 14 zile. Un eritrocit distrus nu poate transporta oxigen, iar in plus, fragmentele eritrocitare blocheaza vasele de sange ale pacientului.
Studiul a fost efectuat in perioada Iunie 1998 - Ianuarie 2006, pe pacienti care au suferit o interventie chirurgicala majora pe cord. In functie de perioada cat a stat stocat sangele primit pentru transfuzie, pacientii au fost impartiti in 2 grupuri A si B.

Grupul A, numarand 2872 pacienti, a primit pentru transfuzie, sange stocat de cel mult 14 zile. Cel mai proaspat sange era stocat de 11 zile.

Grupul B, numarand 3130 pacienti au primit sange stocat de mai mult de 14 zile, cel mai vechi sange era stocat de 20 de zile.

In perioada spitalizarii, 2,8 la suta din pacientii grupului B au murit, comparativ, doar 1,7 la suta din pacientii grupului A au murit.
La un an de la interventia chirurgicala, 11 la suta din pacientii grupului B nu mai erau in viata, comparativ, din grupul A doar 7,4 la suta din pacienti au murit.
Concluzia acestui studiu este ca, cu cat sangele destinat transfuziei este pastrat mai mult timp, cu atat creste riscul unor complicatii in cazul unei interventii chirurgicale pe cord.


Citeste si despre:

Preeclampsia si hipertensiunea arteriala in timpul sarcinii Raspunsuri la intrebari frecvente despre bolile hepatice Encefalopatia spongiforma bovina - Boala vacii nebune Supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare Infectiile digestive cu Escherichia coli (E. coli) O problema mai veche – colesterolul Cele mai frecvente 'povesti' pe care femeile le spun doctorilor Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Ce beneficii aduc 10 zile de tacere si 100 de ore de meditatie Cand trebuie facut vaccinul antigripal? Psihoterapeut Keren Rosner: Lipsa concediului poate sa fie nociva! De cate vacante avem nevoie pe an? 14 plante care ne fac somnul mai usor Tot ce trebuie sa stiti despre meditatie 100 moduri prin care putem stimula activitatea creierului Cum sa scapati definitiv de sindromul de lene
Cere sfatul medicului ×