Ramai activ chiar si in anotimpul rece!

Actualizat: 22 Ianuarie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Atunci cand vremea incepe sa se raceasca, motivatia cu privire la practicarea exercitiilor fizice scade. De asemenea, iarna induce un fenomen de hibernare umana, in care activitatea fizica este mai redusa, iar consumul de alimente este crescut.

Totusi, trebuie tinut cont de faptul ca oamenii nu sunt ursi si nu au nevoie de straturi numeroase de grasime pe parcursul iernii.

Iarna poate aduce diferite boli, precum raceala si gripa, depresia sezoniera si izolarea. De asemenea, multe persoane ignora activitatile fizice in acest sezon, lucru ce poate determina cresterea in greutate.

Toate aceste aspecte negative pot fi eliminate daca in timpul iernii este mentinut un nivel optim al activitatilor fizice.

Care sunt motivele?

Practicarea exercitiilor fizice chiar si pe durata anotimpului rece corespunde nevoilor organismului uman si are numeroase beneficii. Motivele pentru care exercitiile fizice trebuie mentinute si iarna includ:

Expunerea la soare

Organismul are nevoie de vitamina D. Alimentele nu sunt surse extraordinare de vitamina D, iar cea mai usoara metoda prin care aceasta vitamina poate fi obtinuta este expunerea la soare. In timpul verii, chiar si o expunere scurta de 10-15 minute la lumina solara in fiecare zi este suficienta.

Cu toate acestea, iarna, lumina solara este mai redusa, iar pentru persoanele care prefera sa stea in casa, contactul cu razele soarelui este extrem de rar. Pentru aceste persoane este foarte important sa iasa afara, sa se miste si sa se simta bine in acest mediu.

Soarele produce oase puternice si mentine puternic sistemul imunitar. De asemenea, poate creste pozitivitatea si poate preveni hipertensiunea arteriala, diabetul si cancerul.

Pastrarea temperaturii

Pe durata anotimpului rece, temperatura corporala poate fi crescuta in mod natural prin diferite antrenamente. Temperatura corpului creste in timpul exercitiilor fizice si ofera un efect calmant intregului organism.

Mentinerea sanatatii

Cercetarile au aratat ca sistemul imunitar poate fi imbunatatit prin practicarea exercitiilor fizice. Acest lucru este extrem de important pe timpul iernii, cand racelile si gripa par sa atace sistemul imunitar din toate partile.

Atunci cand sunt efectuate exercitii fizice, sangele este pompat cu putere, iar celulele imune circula prin organism cu viteza mai mare, cautand si distrugand infectiile.

Totusi, acest impuls dureaza doar cateva ore, deci exercitiul trebuie sa fie regulat pentru a avea efecte pe termen lung.

Reducerea depresiei de iarna

Indiferent daca este vorba doar despre o astenie sezoniera sau despre varianta sa mai grava, tulburarea afectiva sezoniera, antrenamentele zilnice elibereaza substante chimice care provoaca o senzatie de bine si reduc stresul (serotonina si dopamina).

De asemenea, exercitiile fizice ofera o pauza de la rutina zilnica si ajuta la reducerea depresiei.

In plus, daca exercitiile fizice sunt efectuate in aer liber, efectul este si mai puternic. Specialistii afirma ca doar 45 de minute pe zi de activitate fizica ar putea schimba intreaga perspectiva pentru persoanele care considera ca iarna nu este un anotimp frumos.

Aerul proaspat

Aerul proaspat patrunde mai greu in interiorul casei pe parcursul iernii. Toata lumea doreste incalzirea locuintei pe timpul iernii, iar deschiderea ferestrelor ar reprezenta un impediment pentru acest lucru.

In general, aerul de afara este mult mai sanatos decat cel care se afla inauntru, asa ca plimbarile sau alergatul pe afara ofera plamanilor sansa de a elimina toxinele acumulate si de a se umple cu oxigen.

Evitarea acumularii de greutate in plus

In general, persoanele devin mai inactive iarna si doresc sa manance mai mult. Cu toate acestea, dupa excesul de alimente poate sa apara senzatia de vinovatie, deoarece kilogramele incep sa se depuna.

O persoana obisnuita se ingrasa, de obicei, cu 4 kilograme pe timpul iernii. Singura modalitate de a compensa aceasta acumulare a greutatii consta in cresterea cantitatii de exercitii fizice facute si evitarea excesului alimentar.

Modalitati prin care poate fi mentinuta activitatea fizica

Plimbarile

Mersul pe jos este o modalitate buna prin care activitatea fizica poate fi mentinuta. Plimbarile reprezinta antrenamente cardio foarte eficiente.

Plimbarile pot fi facute atat in mod lent, cat si cu pasi rapizi. Chiar si mersul prin zapada reprezinta un exercitiu bun, necesitand mai mult efort decat simplele plimbari pe trotuar.

Cu toate acestea, trebuie avut grija ca imbracamintea sa fie adaptata temperaturilor de afara, iar incaltamintea sa fie aderenta. Cazaturile pe gheata sunt frecvente iarna si pot produce diferite complicatii nedorite.

Renuntarea la masina si mersul pe jos sau urcarea scarilor in locul utilizarii liftului reprezinta alte metode prin care activitatile fizice pot fi introduse usor in rutina zilnica din timpul iernii.

Mersul la munte

Iarna este anotimpul perfect pentru mers la munte si pentru practicat diferite sporturi in aer liber. Schiatul si snowboarding-ul reprezinta activitati foarte frumoase ce imbina utilul cu placutul.

De asemenea, datul cu sania, bataile cu bulgari sau crearea unui om de zapada sunt activitati ce implica multe din grupele musculare.

Patinajul reprezinta un alt sport ce este foarte indicat a fi facut pe timpul iernii.

Mersul la sala

Pentru persoanele care folosesc iarna ca o scuza pentru a nu mai face activitati fizice afara, salile de fitness sunt deschise si ofera o gama larga de aparate ce pot antrena toate grupele musculare.

De asemenea, inscrierea la diferite cursuri, de exemplu de dans sau de inot, ajuta la mentinerea activitatilor fizice chiar si pe timpul iernii.

Antrenamente la domiciliu

Atunci cand conditiile meteo fac imposibila iesirea din casa, antrenamentele nu trebuie oprite. Exista numeroase clipuri video ce explica diferite exercitii fizice care pot fi efectuate acasa.

Chiar si dansatul in casa poate avea efecte benefice. Exista diferite aparate de fitness si gimnastica ce pot fi montate in casa si pot fi foarte utile. Benzile de alergat si bicicletele sunt doar cateva exemple ce pot fi date.

Yoga si tai chi pot creste forta si flexibilitatea si pot ajuta la relaxare si la improspatarea energiei. Pe langa beneficiile enumerate, aceste activitati pot imbunatati rezistenta pe parcursul iernii.

De asemenea, activitatile de curatenie a locuintei sau deszapezitul masinii sau al curtii reprezinta metode prin care treburile zilnice sunt realizate, iar activitatea fizica minima este indeplinita.

Concluzii

Cand temperaturile scad, este tentant pentru orice persoana sa se aseze pe canapea, sa se odihneasca si sa manance pana la venirea primaverii. Totusi, aceste lucruri nu sunt foarte sanatoase si nu trebuie ca vremea rece sa provoace sedentarism.

Iarna nu trebuie sa fie folosita ca o scuza, ci trebuia luata ca o ocazie de a fi mai creativ cu privire la modul in care poate fi luata doza zilnica de activitate fizica.

Pentru efecte maxime, activitatea fizica trebuie sa fie insotita de un consum optim de lichide, o dieta alimentara echilibrata si un program de odihna eficient. Beneficiile si satisfactia induse de activitatea fizica sunt garantate.


Citeste si despre:

Tulburarea de alimentatie excesiva Excesul de fructe si cresterea in greutate 5 mituri surprinzatoare despre excesul de greutate Regimul alimentar in cancer Sarea in exces afecteaza sanatatea Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare 8 moduri prin care grasimea in exces poate conduce la deces 8 motive frecvente ale mancatului excesiv 8 obiceiuri sanatoase care va scapa de gazele intestinale in exces Cum sa va personalizati regimul alimentar zilnic Toxiinfectia alimentara, o boala frecventa vara
Cere sfatul medicului ×