Pierderea constientei

Publicat: 27 Martie 2013 | Actualizat: 27 Martie 2013
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Atunci cand ceva interfereaza cu interactiunile din creier care permit constientizarea, nivelul de constienta al unei persoane se poate modifica in mai multe moduri. Alterarea gradului de constienta este printre cele mai frecvent intalnite conditii medicale. Studiile estimeaza ca peste 5% din internarile de la camera de urgenta a spitalelor sunt legate de pierderea constientei.

Constienta poate fi masurata conform unui spectru care variaza de la starea de veghe completa la coma profunda.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Cauzele modificarii constientei

- Traumele la nivelul creierului provoaca afectarea starii de constienta. Leziunile cerebrale traumatice sunt cauza principala de deces si invaliditate la adultii tineri, in intreaga lume. Mai multe tipuri de traumatisme ale cutiei craniene pot provoca leziuni cerebrale traumatice care determina, pe langa alte complicatii cu potential letal, modificarea nivelului de constienta.

- Infectiile reprezinta una dintre cauzele comune ale pierderii constientei. Inflamatiile care insotesc infectiile sunt responsabile pentru modificarea gradului de constienta al unei persoane. Encefalita si meningita sunt doua infectii specifice ale sistemului nervos central, care pot cauza alterarea nivelului de constienta.

- Tulburarile metabolice, care pot determina acumularea excesiva de deseuri in organism, pot declansa modificarea nivelului de constienta. Pe masura ce organismul functioneaza pentru a ne mentine in viata, acesta produce deseuri si alte produse chimice care trebuie eliminate in mod corespunzator. Diabetul poate fi un exemplu de tulburare metabolica, ce ar putea sta la baza denaturarii nivelului de constienta.

- Consumul de droguri se numara printre cauzele modificarii nivelului de constienta. De asemenea, intoxicatia cu alcool poate determina pierderea constientei si se numara printre cei mai frecventi factori caracteristici modificarii starii de constienta. In mod similar, expunerea la anumite substante chimice poate provoca pierderea constientei sau chiar moarte.

- Anomalii structurale ale creierului. Aceste conditii pot provoca schimbarea gradului de constienta. Astfel de anomalii includ tumorile (benigne sau maligne), care se pot dezvolta si pot determina modificarea structurala a creierului. Ca urmare, peretii vaselor de sange din creier se vor extinde sau se pot sparge, rezultand inundarea creierului cu sange. Leziunile care ar putea sa apara in urma acestei situatii pot fi unul dintre motivele pierderii constientei.

Nivelul alterat de constienta al unei persoane poate fi concretizat sub una din urmatoarele forme:

- Confuzie. O persoana confuza nu poate procesa in mod corespunzator toate informatiile din jur. Apatia si somnolenta sunt simptomele cele mai vizibile. Persoana afectata poate fi dezorientata.

- Delir. Acesta este un simptom mai intalnit in cazul varstnicilor. Semnele de delir includ dezorientare, care poate fi totala. Persoanele afectate experimenteaza iluzii si halucinatii alaturi de modificarea nivelului de constienta.

- Stupoare. Stupoarea este caracterizata prin lipsa de reactie a unei persoane, conditie in cazul careia cel afectat poate fi adus la realitate doar prin stimulare dureroasa puternica si repetata.

- Coma. Persoanele in coma par a dormi, dar nu pot fi trezite. Deseori reflexele sunt absente, iar picioarele si bratele sunt rigide. De asemenea, ritmul respiratiei se incetineste in timpul comei. Coma inseamna pierderea toatala a constientei.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Nova Explorari ORL- Clinica Vertijului Bucuresti si Cluj
Tel: 0213254422
Bucuresti, Str.Traian 234, Etaj 4
Centrul Medical Profilaxia
Tel: 0727165206
Timisoara, Str. Drubeta Nr.97
Email
Clinici
recomandate

Nutrienti necesari dezvoltarii optimeNutrienti necesari dezvoltarii optime

In care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartamentIn care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartament

Frica ingrasa, lasitatea slabeste...Frica ingrasa, lasitatea slabeste...

Cum ne vorbeste subconstientul?Cum ne vorbeste subconstientul?

Citeste si despre:

Ajutorul acordat unei persoane in timpul unei crize epileptice

Ajutorul acordat unei persoane in timpul unei crize epileptice

Dissomniile si parasomniile

Hipotermia si expunerea la temperaturi joase

Ce nu stiai despre Propolis si Vitamina C – scurt istoric

Zincul - aliatul tau in lupta cu raceala si gripa

Tamaia suprima inflamatia la nivelul articulatiilor

Anestezia, sedarea si analgezia

Senzatia de ameteala: cauze

Sincopa

Coma diabetica

Lesinul (Sincopa) - generalitati si preventie