PH-ul apei - Cum ne influenteaza viata?

Actualizat: 24 Noiembrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Influenta pH-ului apei


Apa reprezinta izvorul vietii. Organismul uman este alcatuit din 65% apa, aceasta intrand in componenta tuturor structurilor organismului.

Asadar, apa pe care o bem zi de zi ne poate influenta sanatatea, si este important sa fim atenti la calitatile ei. Afla mai multe despre unul dintre cei mai importanti factori care influenteaza calitatea apei, si anume pH-ul.

Ce este pH-ul?

In primul rand, pentru a putea vorbi despre beneficiile si riscurile pH-ului apei, trebuie sa stim ce este de fapt acesta.

pH-ul reprezinta o scara cu valori de la 1 la 14 care ne spune cat de acida sau bazica (alcalina) este o substanta. Cu cat valorile sunt mai apropiate de 1, cu atat substanta esta mai acida. La fel, valorile mai mari de 7 vor fi cu atat mai alcaline cu cat se apropie de limita maxima de 14.

Ce pH are apa?

Apa pura are un pH de 7, fiind la jumatatea scarii de valori si, astfel, neutra deoarece nu are caractere acide sau alcaline.

Cu toate acestea, nu orice apa pe care o consumam are acelasi pH, unele ape fiind putin mai acide sau mai alcaline datorita conditiilor de vreme si proceselor naturale. Aceasta, insa, nu trebuie sa constituie un motiv de ingrijorare deoarece o apa cu un pH usor acid sau alcalin se poate dovedi a fi chiar benefica pentru organism.

Conform Ghidului Apelor Minerale, o apa neutra ar avea un pH cuprins intre 6,8 si 7,2. Apa acida are un pH mai mic de 6,8, iar cea alcalina mai mare de 7,2. Cu toate acestea, Organizatia Mondiala a Sanatatii ne asigura ca putem bea apa cu un pH cuprins intre 5 si 8,5.

Apa de la robinet vs. Apa imbuteliata

Apa de la robinet este mai convenabila atat ca disponibilitate, cat si ca pret. Insa, foarte multe persoane prefera sa cumpere apa imbuteliata deoarece considera ca aceasta este mai “curata” si mai sanatoasa.

Adevarul insa este ca apa de la robinet poate fi la fel de buna ca si cea imbuteliata deoarece ne hidrateaza corespunzator, ne ofera mineralele de care avem nevoie, si nu produce sau inrautateste afectiuni in principal digestive, ea fiind neutra din punctul de vedere al pH-ului.

Dar si apele minerale carbogazoase si cele plate pot aduce beneficii organismului, atata timp cat sunt consumate cu moderatie si cu mare atentie atunci cand suferim de anumite afectiuni.

Nu este un secret faptul ca apa minerala carbogazoasa este mai acida, dar acest lucru nu trebuie sa ne sperie. Bauta ocazional, ea nu va afecta organismul. Din potriva, ea poate stimula digestia si eliminarea surplusului de minerale din organism.

Despre apa plata, insa, s-a descoperit faptul ca are efecte benefice mai ridicate decat cea minerala, deoarece contine multi nutrienti si minerale necesare organismului, precum calciul, magneziul, sodiul, fosforul, zincul etc. ea fiind alcalina.

Desi nu exista studii dovedite stiintific, se crede ca apa alcalina ar ajuta persoanele ce sufera de reflux acid, de hipertentiune arteriala, diabet, si colesterol ridicat. Se recomanda ca apa alcalina cu electroliti sa fie bauta dupa exercitiile fizice pentru a rehidrata organismul. Cu toate acestea, nu trebuie sa abuzam nici de apa plata.

Apa din zonele poluate, sau chiar apa de ploaie, poate avea un pH mai acid, aceasta nefiind recomandata sa fie consumata.

Cum putem testa pH-ul apei pe care o consumam?

Apa de la robinet este de obicei testata la sursa si dupa ce a trecut prin procesele de curatare si filtrate. Asadar, cel mai probabil nu este nevoie sa testati apa de la robinet personal.

Daca simitit totusi ca apa nu este sigur de consumat din cauza unor tevi ce par corodate, sau pentru ca si-a pierdut calitatea de a fi incolora, puteti apela la un kit de testare al pH-ului pe care il puteti achizitiona online. Modelul si calitatea kit-urilor pot varia in functie de cantitatea de informatii pe care le poate da si de tehnologia folosita.

Cele mai accesibile testere sunt benzile de pH. Acestea sunt pur si simplu introduse in apa si lasate 15-30 de secunde inainte de a le scoate. Culoarea benzii folosite se va modifica, indicandu-ne cat de acida sau alcalina este apa testata. Kit-urile sunt insotite si de un ghid de referinta pentru culorile obtinute.

Cat de mult ne influenteaza viata pH-ul apei?

pH-ul apei este unul dintre factorii ce ne influenteaza viata si sanatatea, iar excesul de apa alcalina sau acida cu siguranta nu este benefic. Atata timp cat suntem atenti la aceste lucruri, nu vom avea decat de castigat.

Apa nu este singura care ne influenteaza sanatatea, alimentele pe care le consumam si stilul nostru de viata sunt de asemenea la fel de importante. O apa cu un pH optim, in combinatie cu un regim bogat in fructe, legume, proteine si minerale, si un stil de viata fara stres si cu poluare mai putina, poate constitui “reteta” pentru o viata mai sanatoasa si mai fericita, atat a dumneavoastra, cat si a celor dragi.

Asadar, este necesar sa luam in considerare toti factorii care contribuie la mentinerea sanatatii noastre.

Concluzie

pH-ul apei reprezinta unul dintre factorii ce ne influenteaza sanatatea, alaturi de alimentatie si stilul de viata. Valoarea optima a pH-ului apei este una neutra - nici foarte acida, nici foarte alcalina - ea fiind cuprinsa intre 6,8 si 7,2.

Apa de la robinet este la fel de buna precum apa imbuteliata deoarece contine mineralele necesare organismului. Apa carbogazoasa si cea alcalina sunt benefice asupra sanatatii atat timp cat sunt consumate cu moderatie.

Daca doriti sa testati pH-ul apei la domiciliu, puteti achizitiona un tester de pH online care va va spune cat de acida sau alcalina este apa pe care o beti cu regularitate.


Citeste si despre:

Probioticele si microbiota: de ce sunt atat de importante si cum ne influenteaza viata? Cum iti influenteaza sanatatea consumul de bauturi carbogazoase Factorul genetic: cum ne influenteaza viata? Cum va influenteaza dieta starea de spirit Cum ne influenteaza muzica starea de spirit: explicatii stiintifice Cum iti influenteaza hrana tiroida: alimente permise si alimente interzise Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Cum iti influenteaza grupa de sange sanatatea Cum iti influenteaza sanatatea temperatura din spatiile interioare Cum ne influenteaza frigul sanatatea? Efectele benefice ale probioticelor asupra organismului Cum alegem metoda contraceptiva potrivita Boli care pot fi contactate din apa contaminata
Cere sfatul medicului ×