Pericolele valurilor de caldura

Actualizat: 10 August 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati



Valurile de caldura sau caldura extrema se caracterizeaza prin zilele consecutive in care se depaseste temperatura de 32 de grade Celsius.

Stagnarea maselor de aer si noptile consecutive cu temperaturi mai inalte decat in mod normal sunt factori ai valurilor de caldura.

De ce este atat de periculos un val de caldura?


Vremea calda persistenta reprezinta un risc pentru sanatate, intrucat poate sa interfereze cu abilitatea organismului de a-si regla temperatura. Pentru cei mai multi dintre adultii si copiii sanatosi, care consuma suficienta apa si evita soarele torid al amiezii, caldura excesiva nu ar trebui sa reprezinte o alta problema decat disconfortul.

Principala cauza a deceselor, dar si cele mai frecvent intalnite conditii medicale, in timpul valurilor de caldura sunt bolile respiratorii si cele cardiovasculare. Caldura excesiva poate provoca eruptii cutanate, retentie de lichide, ameteala si lesin.

La fel de periculoasa este si insolatia, mai ales in cazul in care organismul nu mai poate controla temperatura si oamenii devin confuzi, dezorientati, au convulsii si isi pot pierde constienta. Netratate, toate acestea pot duce chiar si la insuficienta de organ si leziuni ale creierului.

Riscuri


Principalele consecinte ale unui val de caldura sunt:

Epuizarea cauzata de caldura este o reactie destul de grava, des intalnita, care poate include simptome cum ar fi ametelile, durerile de cap si lesinul. Aceasta poate fi tratata de obicei prin odihna, mediu rece si hidratare (inclusiv consum de electroliti, necesar pentru desfasurarea normala a functiilor corpului).

Categorii de risc


Un val de caldura poate afecta pe oricine, dar persoanele cele mai vulnerabile la caldura extrema sunt:

Sfaturi pentru a face fata vremii caniculare


Urmatoarele indicatii sunt recomandate pentru mentinerea temperaturilor scazute si reducerea riscurilor de sanatate:


Citeste si despre:

Cum sa rezistati fara aer conditionat in timpul zilelor caniculare Atacul de panica si tulburarea de panica Avortul provocat - pierderea provocata a sarcinii Tulburarile anxioase - terapie si sfaturi utile Cand devin atacurile de panica o problema? Esentialul despre tulburarea de panica Picioarele: 18 indicii despre sanatate Despre sanatatea pielii si dermatomicoze O noua era a ingrijirii seniorilor: Confort, demnitate si respect Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Palpitatiile la copii Artrita si vremea Vremea rece si durerile reumatice Cum sa tineti sub control artrita reumatoida pe vreme geroasa Vreme rea, temperaturi scazute: alerta de accidente! Cum va puteti proteja de vremea rece 9 moduri in care vremea iti poate influenta sanatatea. Unele nici nu le banuiai!
Cere sfatul medicului ×