Pericole nestiute pentru sanatate atunci cand mergi la piscina

Publicat: 06 Iunie 2017 | Actualizat: 06 Iunie 2017
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Piscina reprezinta o tentatie si o metoda buna de relaxare pentru marea majoritate a oamenilor, mai ales in sezonul estival, in zilele caniculare.

Totusi, trebuie sa ne luam cateva metode de precautie, deoarece bazinul de inot poate constitui un adevarat focar de infectii, atat pentru copii, cat si pentru adulti.

Astfel, micozele, conjunctivitele si tulburarile digestive sunt foarte des intalnite vara, dupa cateva ore petrecute la piscina. Cu toate ca substantele dezinfectante reduc riscul contractarii unor infectii, pericolul tot exista.

Explicatia consta in existenta unor germeni care sunt rezistenti la clor sau la substantele dezinfectante, precum Cryptosporidium. Acest germen poate rezista in apa, in ciuda curatarii temeinice a bazinului.

De aceea, principala metoda de a preveni astfel de infectii si pericole consta in spalarea pielii cu apa si sapun, imediat dupa o baie in piscina.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Principalele afectiuni contractate de la piscine

Conjunctivita. Este o afectiune extrem de des intalnita in sezonul estival, care se manifesta prin inflamatia unuia sau a ambilor ochi.

Ochii devin rosii, iar majoritatea pacientilor descriu o usturime asemanatoare celei cu prezenta unor particule de nisip.

• Afectiuni dermatologice. Ciupercile sunt foarte des contractate de la piscine. Mai mult, acestea sunt destul de rezistente, astfel incat chiar daca au disparut in urma tratamentului adecvat recomandat de catre medicul dermatolog, ele pot recidiva foarte usor.

E.coli. E.coli este o bacterie care poate fi contractata din apa din bazine, daca aceasta este inghitita. Bacteria poate fi destul de periculoasa, principalul simptom fiind diareea, iar in unele situatii poate cauza colita hemoragica.

Hepatita A. Cauzele frecvente ale bolii implica ingerarea apei si mancarii contaminate, atingerea manerelor murdare sau toboganelor de apa.

• Diferite infectii gastrointestinale. In apa bazinelor exista agenti patogeni care pot cauza aparitia unor infectii gastrointestinale, asociate cu diaree, dureri de burta sau voma, insotite uneori de febra.

Candidoza. Este o afectiune provocata de dereglarea florei vaginale, pe care o dezvolta marea majoritatea femeilor, cel putin de doua ori in viata. Aceasta poate fi cauzata de clorul si pH-ului acid al apei din bazin.

Protejare si preventie

• Daca apa nu este limpede, mai bine stati la soare si nu faceti baie.

• Imediat ce ati iesit din bazin, faceti un dus cu apa si sapun.

• Daca simtiti un miros puternic de clor este bine sa evitati baia in piscina respectiva. Totodata, daca sunt foarte multi oameni in piscina este mai bine sa nu intrati si nici pe cei mici sa nu ii lasati sa faca baie.

• Folositi un spray antimicotic pentru protectia picioarelor. Acesta poate fi achizionat numai din farmacii si numai la recomandarea medicului specialist dermatolog.

• Evitati pe cat posibil sa inghititi apa din piscina. Acest lucru este valabil si pentru apa marii.


Facilitati de tratament

Medici

Medic Primar – Medicina Generala Flavia Eniu
Medicina generala - Clinica VenArt
Cluj-Napoca, 40364140261
Medic Specialist Rene Milleret
Chirurgie vasculara - Clinica VenArt
Cluj-Napoca, 40364140261
Email
Medici
recomandati

Cum ne protejam de alergia la ambrozie?Cum ne protejam de alergia la ambrozie?

Citeste si despre:

Alimente care nu trebuie sa-ti lipseasca vara

Cum poate fi recunoscut controlul coercitiv intr-o relatie?

La fiecare 15 secunde o persoana isi pierde viata din cauza noului coronavirus

Ne putem infecta cu COVID-19 de la aerul conditionat? Ce spune OMS

Persoanele care se vindeca de COVID-19 pot ramane cu probleme cardiovasculare

Iulie – septembrie, sezonul alergiei la Ambrozie. Cum ne protejam?

Protejeaza-ti ficatul cu remedii naturale!

Ingrijeste-ti ficatul in mod natural

Tulburarea obsesiv-compulsiva si pandemia cu virusul SARS-CoV-2

Rolul lavandei asupra organismului

Persoanele care nu au avut COVID-19 ar putea avea deja imunitate impotriva acestui virus?

Ipohondria (anxietatea de sanatate) si pandemia – am sau nu COVID-19?

De ce este coronavirusul atat de periculos pentru unele persoane?