O flora intestinala sanatoasa iti da chef de viata

Actualizat: 24 Septembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Mancare procesata, stres, antibiotice prescrise si luate cu usurinta la fiecare raceala care nu trece dupa 2 zile, dar cui ii pasa? Esti tanar, problemele sunt pentru cei in varsta, tu nu ai timp sa te imbolnavesti. Da, se intampla des sa te simti balonat, sa te doara stomacul, sa nu ai energie, dar sigur va trece.

E doar o perioada aglomerata si stresanta. “Nu am timp sa ma imbolnavesc”, iti repeti din nou si parca te simti mai bine.

Problemele insa nu dispar si, pe masura ce le ignori, ele se pot acutiza. O perioada stresanta si solicitanta, in care mananci pe fuga si ce apuci, dormi putin si prost isi face incet, incet simtite efectele.

Iar unul dintre ele, si probabil cel mai des intalnit in ziua de azi, este sindromul de colon iritabil (SCI), o tulburare gastrointestinala ce impiedica functionarea normala a colonului si care se caracterizeaza prin dureri abdominale, balonare, modificarea tranzitului intestinal, greata, oboseala, dureri de cap si tulburari de somn.

Sindromul de colon iritabil afecteaza mai mult femeile decat barbatii. De asemenea, studiile arata ca intre 5 si 20% dintre copiii cu varste cuprinse intre 4 si 12 ani acuza cel putin unul dintre simptomele sindromului de colon iritabil.

Cei mai des intalniti factori care contribuie la proasta functionare a colonului sunt stresul, anxietatea, alergiile alimentare, infectiile, alimentatia incorecta, modificarile hormonale, administrarea indelungata de antibiotice sau alte medicamente.

Colonul iritat devine iritant

Acum ca stii ce inseamna sindromul de colon iritabil si ce efecte pot avea stresul, anxietatea sau alimentatia incorecta, e bine sa iei masuri pentru ca, daca manifestarile descrise mai sus nu te ingrijoreaza inca, trebuie sa stii ca SCI poate duce si la aparitia hemoroizilor sau agravarea celor existenti, a fisurilor anale, a inflamatiilor si a iritatiei in ultima parte a colonului.

In plus, disconfortul fizic iti afecteaza si viata sociala. Tulburarile digestive te impiedica sa desfasori multe dintre activitatile care iti fac placere, afectandu-ti astfel stilul de viata.

Sinbioticele reduc severitatea manifestarilor sindromului de colon iritabil

Cu siguranta ai auzit de probiotice, nu-i asa? Mai ales atunci cand ai urmat un tratament cu antibiotice, medicul ti-a recomandat sa iei si probiotice pentru protejarea florei intestinale.

Ei bine, in ultimii ani, specialistii au realizat numeroase studii care demonstreaza beneficiile multiple ale probioticelor si ti le recomanda tie sau copilului tau, inclusiv nou-nascut, daca va confruntati cu una dintre urmatoarele probleme:

• Tranzit intestinal dereglat (constipatie sau diaree) si sindrom de colon iritabil – prin administrarea de probiotice se restabileste echilibrul florei intestinale sanatoase care regleaza motilitatea intestinala si favorizeaza un tranzit digestiv normal

• Colita ulcerativa – probioticele refac bariera intestinala de aparare a organismului in cazul dezechilibrului aparut ca urmare a actiunii patogenilor care provoaca declansarea colitei ulcerative

• Infectii respiratorii, otite – probioticele sustin functionarea optima a sistemului imunitar, astfel, in urma administrarii de probiotice a fost observata diminuarea incidentei infectiilor respiratorii si a otitelor precum si diminuarea nevoii administrarii de antibiotice

• Rinita alergica – probioticele refac integritatea mucoasei intestinale si impiedica absorbtia toxinelor implicate in declansarea alergiilor; administrarea probioticelor diminueaza necesitatea tratamentului antialergic

• Dermatita atopica – probioticele refac bariera intestinala si impiedica absorbtia toxinelor implicate in declansarea eruptiilor cutanate

• Sarcina si alaptare – probioticele administrate mamelor, inainte de nastere si in timpul alaptarii, cresc proprietatile imunoprotectoare ale laptelui matern si scad riscul dezvoltarii dermatiteti atopice la copil

Inainte insa de a vorbi despre felul in care te ajuta acestea in sindromul de colon iritabil, hai sa vedem ce sunt mai exact probioticele si cum faci alegerea corecta dintr-o oferta extrem de bogata de astfel de produse.

Nu lua un PRObiotic fara PREbiotic

PRObioticele sunt bacteriile bune, Bifidobacterii sau Lactobacilli, care trebuie sa populeze intr-un numar cat mai mare intestinul gros pentru a asigura un echilibru intre flora intestinala sanatoasa si eventualii patogeni.

Insa, bacteriile bune au nevoie de nutrienti pentru a se dezvolta, a se inmulti si a actiona asupra starii tale de sanatate.

1 Miliard de PRObiotice + FOS fac mai mult decat 5 miliarde de PRObiotice

Pentru ca flora ta intestinala sa isi recapete echilibrul, nu este suficient sa ii oferi doar o cantitate mare de PRObiotice. Daca PRObioticele nu vor gasi la nivelul tractului digestiv condiii prielnice, adica substratul hranitor care sa le asigure inmulirea eficienta, vor muri.

Insa combinatia sinergica dintre PRObiotice si FOS (Fructooligozaharide = PREbiotic) face ca 1 miliard de tulpini benefice sa se transforme in 10 miliarde, doar pentru ca acestea primesc nutrientii specifici de care au nevoie. Iar ”hrana” preferata a probioticelor, conform studiilor, o reprezinta Fructoologozaharidele (FOS), care sunt ”mancate” de 4 ori mai repede decat orice alt PREbiotic (ex: inulina), prin urmare si colonizarea florei tele intestinale se va realiza de 4 ori mai repede.

Asocierea dintre PRObiotice si PREbiotice poarta numele de SINBIOTIC.

Acum ca am lamurit si diferenta dintre probiotice si sinbiotice, sa revenim la ceea ce te supara cu adevarat: sindromul de colon iritabil si la ce poti face pentru a ameliora simptomele.

Studiile recente au demonstrat ca bacteriile lactice prezente la nivelul florei intestinale sunt considerate foarte importante in mentinerea sanatatii tractului digestiv si ca reduc severitatea manifestarilor sindromului de colon iritabil.

De exemplu, un studiu realizat pe pacienti diagnosticati cu sindrom de colon iritabil de 10 ani a demonstrat ca, dupa 4 luni de administrare de Lactobacilus rhamnosus, una dintre cele mai studiate tulpini probiotice, manifestarile sindromului de colon iritabil precum frecventa de defecare, consistenta scaunului, flatulenta, durerea si presiunea abdominala s-au ameliorat semnificativ.

Bonflor, bon ton, bon vivre!

BONFLOR este o gama de SINBIOTICE fabricate in Romania de catre Fiterman Pharma in conditii strict controlate si reglementate de: TUV Austria (2012), GMP, TUV Austria (2015) – stampile.

Produsele din gama Bonflor indeplinesc criteriile de selectie a tulpinilor probiotice conform ESPGHAN 2017 - The European Society for Pediatric Gastroenterology Hepatology and Nutrition. Practic, ESPGHAN evidentiaza 3 criterii:

1. Criterii de siguranta

Cele 3 tulpini probiotice din produsele Bonflor: Bifidobacterium animalis lactis, Lactobacilus rhamnosus si Bifidobacterium longum:
• sunt de origine umana
• au fost izolate din tractul gastrointestinal al indivizilor sanatosi
• au istoric de utilizare in conditii de siguranta, fiind implicate in peste 1.000 de studii clinice realizate atat pe copii, cat si pe adulti
• nu determina efecte adverse

2. Criterii de eficienta

Cele 3 tulpini probiotice din produsele Bonflor: Bifidobacterium animalis lactis, Lactobacilus rhamnosus si Bifidobacterium longum:
• sunt compatibile cu flora intestinala saprofita
• au abilitate crescuta de supravietuire in tractul gastrointestinal
• au aderenta ridicata la mucoasa intestinala
• au capacitate ridicata de a coloniza mucoasa intestinala
• prezinta rezistenta la saruri biliare, enzime digestive, bacteriocine si la acizii produsi de flora intestinala saprofita
• au capacitatea de a inhiba dezvoltarea patogenilor (ex: H. pylori, Salmonella sp., Listeria monocytogenes, Clostridium difficile)

3. Criterii tehnologice

Produsele din gama Bonflor:
• sunt fabricate in conditii optime de temperatura si umiditate
• au forme farmaceutice potrivite in functie de necesitatile pacientului (ex: Bonflor capsule are este formulat sub forma de capsule gastrorezistente care protejeza tulpinile probiotice de impactul aciditatii din stomac; pentru copii sunt recomandate picaturile sau plicurile, fiind mai usor de administrat celor mici)
• au materiale de ambalare de inalta calitate, astfel incat temperatura si umiditatea exterioara sa nu afecteze continutul capsulelor/ plicurilor
• au studii de stabilitate complexe - conditii normale (pastrare la temperatura camerei si frigider) sau conditii accelerate (temperaturi inalte) – pentru a evalua si garanta stabilitatea produsului pe toata perioada de valabilitate
• beneficiaza de un control riguros atat al materiilor prime, cat si al produsului finit, realizat de catre specialisti in microbiologie
• beneficiaza de un controlul riguros al conditiilor de pastrare pe perioada de depozitare si distributie a produsului finit

Bonflor, SINBIOTIC activ pentru intreaga familie.

Gama Bonflor include 3 forme de prezentare: Bonflor Imuno, singurul Probiotic cu vitamina D3, Bonflor plicuri si Bonflor capsule.

Bonflor Imuno:

• Viabilitate in tractul gastrointestinal
Deoarece este stabila la valori de pH = 3-4 (caracteristice continutului gastric la copii), tulpina probiotica din compozitia Bonflor Imuno trece intacta de sucul gastric, pastrandu-si toate proprietatile benefice pana in intestin.

• Sigur in administrare
Tulpina probiotica Bifidobacterium animalis lactis din compozitia Bonflor Imuno face parte in mod normal din flora intestinala sanatoasa a nou-nascutilor, astfel incat se poate administra, inca din prima zi de viata, in conditii de siguranta.

Bonflor plicuri

Este un complex format din 3 dintre cele mai studiate tulpini probiotice din lume, Bifidobacterium animalis lactis, Bifidobacterium longum si Lactobacillus rhamnosus, prebiotice (FOS) si vitamina C.

• Ambalare speciala
Probioticele sunt distruse foarte repede de umiditate si caldura. Ambalarea se face in plicuri din folie speciala, multi strat, care nu permite ca umiditatea si caldura sa patrunda in compozitie. Astfel, Bonflor plicuri isi pastreaza proprietatile intacte, pe toata durata de viata, fara a fi nevoie sa fie tinut in frigider.

• Sigur in administrare
Tulpinile probiotice din compozitia Bonflor plicuri sunt cele ce se gasesc natural in flora intestinala sanatoasa. Astfel, Bonflor plicuri va repopula rapid si sigur flora intestinala.

Bonflor capsule
Contine 2 dintre cele mai studiate tulpini probiotice din lume, Bifidobacterium longum si Lactobacillus rhamnosus, si prebiotice (FOS).

• Capsule gastrorezistente
Capsulele BONFLOR sunt gastrorezistente, adica, sunt protejate enteric prin aplicarea unui un film protector. Filmul ramane intact la contactul cu pH-ul scazut al acidului gastric al adultilor (pH = 0,5-2), trecand in siguranta prin stomac. Cand ajunge in intestin, la contactul cu un pH de aproximativ 6.8, filmul se dizolva, eliberand bacterii benefice vii in intestin.

• Sigure in administrare
Tulpinile probiotice din compozitia Bonflor capsule sunt cele ce se gasesc natural in flora intestinala sanatoasa. Astfel, Bonflor capsule va repopula rapid si sigur flora intestinala.

• Ambalare speciala
Probioticele sunt distruse foarte repede de umiditate si caldura. Pentru ca tulpinile probiotice din compozitia Bonflor capsule sa reziste timp indelungat la temperatura camerei, fara a fi tinute la frigider:

• Procesul de fabricatie al Bonflor capsule are loc in spatii speciale, cu temperatura si umiditate controlate.

• Capsulele gastrorezistente ofera protectie inalta la umiditatea atmosferica.

• Folia de inalta calitate folosita la ambalarea capsulelor nu permite ca umiditatea si caldura sa patrunda si sa afecteze viabilitatea tulpinilor. Astfel, garantam ca tulpinile probiotice din Bonflor capsule isi pastreaza numarul si proprietatile intacte pe toata durata de viata.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Legatura dintre consumul moderat de vin rosu si sanatatea intestinala Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 15 alimente bogate in probiotice
Cere sfatul medicului ×