Mostenirea genetica

Publicat: 27 Iulie 2012 | Actualizat: 27 Iulie 2012
Autor: SfatulMedicului

GeneralitatiMostenirea genetica reprezinta transmiterea de material genetic de la parinti la copii. Aproape toate trasaturile fizice, multe dintre trasaturile de personalitate si abilitati unice sunt prezente in gene.

O gena este unitatea de baza a ereditatii si contine o secventa unica pe baza de nucleotide, care poarta informatiile necesare pentru a face proteinele indispensabile structurii si functiei organismului.

Genele sunt aranjate pe cromozomi. Oamenii au mii de gene codificate in ADN-ul lor. Fiecare dintre acestea joaca un rol important in viata unei persoane: unele contin trasaturi simple, in timp ce trasaturile complexe implica mai multe gene diferite.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Mutatiile genelor


Mutatiile nu au loc decat in mod spontan. ADN-ul este deteriorat in mod constant de procese normale si de substante chimice naturale, precum si de radiatii si lumina soarelui. Prejudiciul este de obicei reperat, dar ocazional posibil ca reparatia sa nu fie perfecta. Acest lucru poate rezulta in urma unei greseli, atunci cand ADN-ul este copiat in timp ce o celula se divide, fiind cauzata o mutatie.


Mutatiile pot avea trei efecte diferite:

Noi mutatii


Mutatiile pot fi mostenite de la un parinte sau pot sa apara atunci cand este creat un spermatozoid sau un ovul, cauzand noi mutatii. O persoana care va avea o mutatie genetica noua, nu va manifesta o conditie prezenta in istoricul familial.


Printre conditiile care cauzeaza, deseori, mutatii genetice noi se numara:

Transmiterea mutatiilor


Ovulele si sperma contin doar o pereche din cromozomii care sunt prezenti la adulti. Transmiterea tipului de cromozomi care este transmisa din ovule si sperma este aleatoare. Daca o mutatie este prezenta in doar una dintre cele doua copii ale unei gene (o pereche de cromozomi), atunci exista o posibilitate de 1/2 sa fie mostenita de copil.


- Mostenirea recesiva - In cazul mostenirii recesive, un copil mostenteste o mutatie in ambele copii ale unei gene speciale. Pentru acest lucru parintii trebuie sa aiba o copie a genei defecte si sa o transmita. Atunci cand copilul mostenteste doar o singura copie a genei anormale, acesta va fi purtatorul bolii. In cazul in care parintii transmit gena anormala, exista o posibilitate de 1/4 ca mostenitorul lor sa aiba afectiunea genetica. Fibroza chistica este cauzata de o gena recesiva.


- Mostenirea dominanta - In cazul mostenirii recesive mutatia va fi transmisa doar de la mama sau doar de la tata. In cazul in care unul dintre parinti are conditia, exista o posibilitate de 1/2 sa fie transmisa copilului. Neurofibromatoza de tip 1 este cauzata de o gena dominanta. Un copil poate mosteni neurofibromatoza de tip 1 in cazul in care, fie mama sau tatal, are conditia si o transmite prin gena mutanta. Aceasta poate fi cauzata inclusiv de o mutatie genetica noua.


- Mostenirea x-legata
- Daca exista o mutatie intr-o gena de pe cromozomul X, efectul nu poate fi observat la femei. Acest lucru se datoreaza faptului ca femeile au doi cromozomi dintre care unul este aproape sigur normal. Totusi, daca un barbat mosteneste comozomul x-legat de la mama sa, el nu va avea o copie normala a genei si va dezvotla boala.


Email

Nu lasa ficatul sa duca tot greulNu lasa ficatul sa duca tot greul

5 manageri de top din Romania iesiti din tipare5 manageri de top din Romania iesiti din tipare

Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?

Cum ne vorbeste subconstientul?Cum ne vorbeste subconstientul?

Citeste si despre:

Afectiuni care pot fi mostenite de la mama

Genetica

Riscul de a mosteni cancerul de san si ovar exista. Depisteaza boala la timp!

Genetica diabetului

De ce este atat de importanta Vitamina D3 pentru organism?

Inflamatia din corp iti poate pune in pericol sanatatea!

Efectele negative ale unei dureri netratate la timp

Teste genetice pentru depistarea factorilor de risc ce contribuie la aparitia cancerului de san

Fibroza chistica (Mucoviscidoza) - Screeningul purtatorilor de anomalii genetice

Cancerul de colon - testul genetic care iti poate salva viata

Anomaliile genetice - sindromul Pfeiffer

Rolul mostenirii genetice in dezvoltarea diabetului zaharat