Lucruri importante pe care trebuie sa le stii despre salam

Actualizat: 12 Aprilie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

La nivel mondial, principala cauza a mortalitatii este data de bolile cardiovasculare. De aceea, este foarte important sa mananci sanatos, pentru a-ti proteja inima.

Miscarea, combinata cu o alimentatie corecta reprezinta cel mai bun sistem de prevenire a acestor afectiuni.

Fie ca vorbim de salam sau alte mezeluri, medicii recomanda sa eviti astfel de alimentele din carne grasa, aflate pe “lista neagra” a produselor care afecteaza inima.

Salamul, un aliment cu multe chimicale

Salamul este fabricat dintr-un amestec de ingrediente tocate, la care se adauga aditivi si substante chimice precum nitrati, coloranti sau aromatizanti.

Salamul de vara, de exemplu, contine doar 8% carne, cu 2% mai putin decat procentul minim prevazut de lege.

In rest, un salam contine apa, proteine vegetale din soia, sare, diferite condimente naturale, aditivi si conservanti, precum si o pasta obtinuta din carnea dezosata mecanic, tendoane, oase, sorici si pielite, cu un continut infim de proteine.

Ce chimicale se gasesc in salam:

- amidon artificial: E1420, E1421, E1422 si E1440;
- stabilizatori de aroma: polifosfati de sodiu, potasiu si calciu sau E 452;
- potentiatori de aroma: glutamat de sodiu sau E 261;
- antioxidant: izoascorbat de sodiu;
- agenti de ingrosare si aditivi alimentari: caragenan, guma Konjac;
- dextroza, o forma de zahar;
- colorant rosu: carmin;
- conservant: nitrat de sodiu sau E 251.

Afectiunile inimii pot fi cauzate de salam

Fiind foarte gras, salamul este nociv pentru artere si inima, provocand cresterea nivelului de colesterol “rau” in sange.

In plus, salamul are si multa sare, ceea ce duce la probleme cu presiunea sanguina, risc crescut de hipertensiune arteriala si insuficienta cardiaca.

Salamul poate provoca cancer la stomac

Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza ca salamul si produsele din carne procesata pot declansa cancer.

Aceste alimente contin nitrat de sodiu, un conservant care se transforma in corp in nitrit de sodiu. Compusul este foarte toxic, deoarece reactioneaza cu proteinele si formeaza substante cancerigene numite nitrozamine, crescand astfel riscul cancerului la stomac.

Salamul este daunator pentru creier

O dieta bogata in grasimi saturate poate accelera declinul mental cu 5-6 ani. Astfel de grasimi, prezente din belsug in salam, restrictioneaza irigarea creierului cu sange si ingreuneaza oxigenarea celulelor cerebrale.

Mai mult, carminul din salam este neurotoxic, declansand anumite boli cum ar fi Alzheimer si Parkinson.

Metabolismul este dat peste cap de salam

Consumul excesiv de salam si alte mezeluri duce la acumularea de fosfati in corp.

Acestia pot destabiliza unele procese metabolice, deoarece fosfatul joaca un rol important in metabolismul general.

In plus, intensificatorii de gust si aroma din salam provoaca reactii alergice, dureri de cap si de gat, ameteala, greata, diaree si pot bloca asimilarea vitaminei B6 si a calciului.

Te poti ingrasa din cauza consumului de salam

Un salam are in compozitia sa peste 70% grasime. In plus, el contine zahar, la fel de nociv ca si grasimile saturate.

Orice salam mancat cu paine ingrasa inevitabil si asta pentru ca organismul asimileaza mai intai proteinele si glucidele din salam, grasimile si carbohidratii din paine fiind stocati in corp.


Citeste si despre:

Psoriazisul: alimente permise - alimente interzise Giardioza Despre vara si prea multe calorii Cum sa pregatiti o pizza sanatoasa Consumul de carne si cancerul de colon Lista completa a E-urilor si alimentele in care se gasesc 4 Ingrediente Benefice pentru Pregatirea unui Corp de Vara Slabit stiintific? Descopera Formula Succesului Alimentele care va pot provoca migrene 7 alimente care provoaca dureri de cap! Alimentul care creste periculos riscul de cancer Toxiinfectia alimentara - alimentele care cresc riscul de imbolnavire Metode de a reduce cantitatea de sare din alimentatie Relatia intre alimentatie si cancer
Cere sfatul medicului ×