Fumatorii sunt mai expusi riscului de a face gripa

Publicat: 11 Februarie 2013 | Actualizat: 03 Iulie 2017

Generalitati


Conform statisticilor, 32% dintre romani sunt fumatori. Acest procent situeaza Romania la mijlocul clasamentului european, intre tarile cu prevalenta mica - tarile nordice - si Grecia, Italia, tari care au o prevalenta mai mare.

In Romania, in prezent, s-a constatat o crestere a numarului de fumatori, mai ales in randul femeilor.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Gripa la fumatori

Studiile stiintifice au aratat ca fumatorii au un risc mai mare de infectie cu virusul gripal, precum si de a dezvolta forme severe ale bolii. Conform studiilor, ratele de infectare cu virus gripal au fost cu aproximativ 50% mai mari pentru fumatori decat pentru nefumatori. In cazul imbolnavirii de gripa, fumatorii tind sa aiba simptome mult mai accentuate: tuse, dificultati de respiratie, respiratie suieratoare, secretii.

“Fumatorii sunt mai expusi riscului de a face gripa si a raci mult mai repede, pentru ca fumatul scade in mod indirect apararea organismului. Cum poate sa faca asta fumul de tigara? Pe unde trece, fumul arde, inflameaza la temperaturI foarte mari intrarea in arborele bronsic, intretine inflamatia, creste volumul secretiilor si scade posibilitatile de mobilizare a acestora. Este demonstrat statistic ca fumatorii “racesc” mai frecvent si dezvolta complicatii respiratorii mult mai des - de la bronsite acute, pana la agravari ale emfizemului pulmonar.”, Prof. Dr. Florin Mihaltan, medic primar pneumolog la Institutul National de Pneumologie „Prof. Dr. Marius Nasta” din Bucuresti, presedintele Societatii Romana de Pneumologie.

Gripa “ataca” persoanele cu o slaba aparare la asediul bacteriilor si virusurilor, in aceasta categorie fiind incluse: persoanele obeze, copiii mici si persoanele cu varsta peste 65 de ani, persoanele cu afectiuni care scad imunitatea - hepatita, ciroza, diabet zaharat, SIDA, boli obstructive cronice (BPOC). Fumatorii pot fi si ei incadrati in categoriile cu risc de imbolnavire de gripa.

Si daca tusea nu trece? Ne putem gandi la boli pulmonare severe?

Tusea este un simptom unic si rareori are o alta cauza decat cea pulmonara, putand fi insotita si de alte semne:

In majoritatea cazurilor, tusea este un semn de afectiune respiratorie, care poate evolua de la o afectiune/ un diagnostic simpla/u - o viroza banala, pana la afectiuni mai grave - cancer pulmonar, emfizem pulmonar, bronsiectazii, tuberculoza.

Daca tusea se mentine pe perioada mai lunga de o saptamana, trebuie obligatoriu sa fie consultat medicul.

Complicatii determinate de gripa la persoanele cu boli obstructive cronice BPOC

Romania se afla pe locul 3 in Europa din punct de vedere al ratei mortalitatii prin BPOC la barbati, dupa Ungaria si Irlanda, cu 60 de decese la 100.000 de locuitori

Persoanele diagnosticate cu BPOC, care nu se vaccineaza antigripal, pot suferi/ dezvolta complicatii, pentru ca orice gripa, facuta mai ales in sezonul rece, poate genera alte infectii bacteriene.

Printre simptome se numara: acutizari cu febra, tuse cu expectoratie mucopurulenta, alterarea starii generale. Persoanele cu aceste simptome ajung adesea in stare grava si au nevoie de asistenta medicala de specialitate. Lipsa unui tratament antibiotic eficient si administrat in timp util pentru o infectie cu bacterii, aparuta ulterior, atrage decompensarea respiratiei si insuficienta respiratorie. Un pacient care dezvolta astfel de complicatii poate ajunge sa respire prin ventilatie sau sa necesite oxigenoterapie de lunga durata. In fiecare an o parte din acesti pacienti isi pierd viata din cauza acestor infectii.

Complicatii determinate de gripa la persoanele cu Tuberculoza

Romania ocupa locul patru in Europa, din punct de vedere al numarului de bolnavi de TBC

Pentru o persoana diagnosticata cu tuberculoza, gripa poate genera complicatii severe la nivelul starii de sanatate:

Vaccinarea antigripala este recomandata in cazul copiilor si adultilor care sufera de astm bronsic

In sezonul rece, si nu numai, atat la copii cat si la adulti, astmul se poate agrava atunci cand nu exista protectie vaccinala antigripala.

Consecintele pot fi dramatice:

Adesea, dupa o gripa, pot aparea complicatii si la nivelul cailor aeriene superioare, aceste complicatii putand fi intalnite si la persoanele care sufera de BPOC:

Vaccinarea antigripala anuala

Argumentele OMS pentru vaccinarea antigripala


Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda vaccinarea antigripala pentru:


Email
Clinici
recomandate

De ce apar tulburari ale circulatiei venoase?De ce apar tulburari ale circulatiei venoase?

Lucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumatLucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumat

Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?

13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei

Citeste si despre:

Cum realizam preventia gripei pentru cei mici?

Diabetul zaharat insulino-dependent (DZ de tip I) la copii

Azbestoza sau fibroza pulmonara cauzata de azbest

Incearca aceste suplimente naturale pentru un somn odihnitor!

Beneficiile Quercetinei pentru imunitate si nu numai

Sindroame gripale

Informatii esentiale despre amigdalita

Durerea in gat

SIDA - Infectia cu Virusul Imunodeficientei Umane (HIV)