Excesul de antibiotice in randul copiilor

Actualizat: 05 Martie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Butila Liana Maria
Consultant medical:

Dr. Butila Liana Maria
Medic Rezident Pediatrie

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures

Ce reprezinta excesul de antibiotice


Utilizarea excesiva a antibioticelor este atunci cand antibioticele sunt utilizate atunci cand nu sunt necesare. Antibioticele sunt unul dintre marile progrese ale medicinei. Dar prescrierea excesiva a acestora a dus la bacterii rezistente (bacterii care sunt mai greu de tratat).

Cum se manifesta

Unii microbi care au fost candva foarte sensibili la antibiotice au devenit din ce in ce mai rezistenti. Acest lucru poate provoca infectii mai grave, cum ar fi infectii pneumococice (pneumonie, infectii ale urechii, infectii ale sinusurilor si meningita), infectii ale pielii si tuberculoza.

Cauze

Medicii prescriu antibiotice din diferite motive. Uneori le prescriu atunci cand nu sunt siguri daca o boala este cauzata de bacterii sau virus sau asteapta rezultatele testelor. Deci, unii pacienti s-ar putea astepta la o reteta pentru un antibiotic si chiar s-ar putea sa-si ceara medicul.

De exemplu, faringita streptococica este o infectie bacteriana, dar cele mai multe dureri de gat sunt cauzate de virusi, alergii sau alte lucruri pe care antibioticele nu le pot trata.

Dar multi oameni cu dureri in gat vor merge la un medic, asteapta - si primesc - o reteta pentru antibiotice de care nu au nevoie.

Ce se intampla cand antibioticele sunt suprautilizate?

Administrarea de antibiotice pentru raceli si alte boli virale nu functioneaza - si poate determina dezvoltarea de bacterii care sunt mai greu de ucis.

A apela la antibiotice prea des sau din motive gresite, poate schimba bacteriile atat de mult incat antibioticele nu mai actioneaza impotriva lor. Aceasta se numeste rezistenta bacteriana sau rezistenta la antibiotice. Unele bacterii sunt acum rezistente chiar si la cele mai puternice antibiotice disponibile.

Rezistenta la antibiotice este o problema in crestere.

Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor o numesc „una dintre cele mai presante probleme de sanatate publica din lume”. Este o preocupare mai ales in tarile cu venituri mici si in curs de dezvoltare.

Asta este pentru ca:
• Medicul din aceste zone nu au adesea instrumente de diagnostic rapid si util care sa poata identifica bolile cauzate de bacterii
• Multe dintre zone au primit abia recent acces pe scara larga la antibiotice.
• Lipsa apei curate, igienizarea deficitara si programele limitate de vaccinare contribuie la infectiile si bolile pentru care sunt prescrise antibioticele.

Tratament

Ce pot face parintii?

Fiecare familie se confrunta cu racelile, durerile de gat si virusii. Cand va aduceti copilul la medic pentru aceste boli, este important sa nu va asteptati la o reteta pentru antibiotice.

Pentru a reduce riscul de rezistenta bacteriana si pentru a preveni utilizarea excesiva a antibioticelor:

• Adresati-va medicului dumneavoastra daca boala copilului dumneavoastra este bacteriana sau virala. Discutati despre riscurile si beneficiile antibioticelor. Daca este un virus, intrebati despre modalitatile de a trata simptomele. Nu presati medicul sa va prescrie antibiotice.

• Lasa bolile mai usoare (in special cele cauzate de virusi) sa-si urmeze cursul. Acest lucru ajuta la prevenirea ca germenii sa devina rezistenti la antibiotice.

• Antibioticele trebuie luate pe toata durata prescrisa de medic. In caz contrar, infectia poate reveni.

• Nu lasati copilul sa ia antibiotice mai mult decat este prescris.

• Nu utilizati antibiotice ramase si nu pastrati antibiotice suplimentare „pentru data viitoare”.

• Nu-i administrati copilului dumneavoastra antibiotice care au fost prescrise unui alt membru al familiei sau unui adult.

Din fericire, exista modalitati prin care iti poti restabili sanatatea intestinala dupa ce ai luat antibiotice.

Recomandari

Iata cateva sfaturi pentru restabilirea echilibrului in tractul gastro-intestinal:

1. Manancati alimente probiotice: Alimentele bogate in probiotice, cum ar fi iaurtul, chefirul si kimchi, contin bacterii benefice care pot ajuta la restabilirea echilibrului dintre bacteriile bune si rele din intestin.

2. Luati suplimente probiotice: Suplimentele probiotice sunt o modalitate excelenta de a va completa dieta cu bacterii benefice.

3. Manancati alimente prebiotice: Prebioticele sunt anumite tipuri de fibre care ajuta bacteriile „bune” din intestin sa infloreasca si sa lupte impotriva bacteriilor daunatoare. Surse bune de prebiotice includ: sparanghelul, ceapa, usturoiul, bananele si ovazul.

4. Evitati alimentele procesate: Consumul unei diete bogate in alimente procesate si zaharoase poate epuiza si mai mult bacteriile benefice din intestin, asa ca cel mai bine este sa le evitati cat mai mult posibil.

5. Odihniti-va din plin si faceti miscare. Acestea pot ajuta, de asemenea, la restabilirea echilibrului intestinal. Exercitiile fizice ajuta la reducerea inflamatiei si la cresterea numarului de bacterii benefice din intestin, in timp ce odihna suficienta poate ajuta la reducerea nivelului de stres, care poate afecta si mai mult sanatatea digestiva.

Preventie

Masuri preventive ce pot fi luate in considerare de catre parinti:
Schema de vaccinare la zi
• Izolare si repaus la domiciliu cand sunt bolnavi
• Masuri de igiena adecvate: spalare pe maini des si dezinfectare

Concluzii

Antibioticele trebuie luate atat timp cat recomanda medicul, chiar daca pacientul se simte de obicei mai bine inainte de finalizarea tratamentului. Administrarea pentru un anumit numar de zile a tratamentului permite mentinerea concentratiei de antibiotic in sange la un nivel eficient. De asemenea, permite antibioticului sa distruga bacteriile care cauzeaza boala.

Daca antibioticele sunt oprite prea devreme, infectia poate reveni si necesita din nou tratament.

Antibioticele nu pot trata infectiile cauzate de virusi sau ciuperci. Cele mai frecvente infectii respiratorii, cum ar fi raceala, gripa si infectiile sinusurilor, sunt cauzate de virusi. Antibioticele nu trebuie prescrise pentru infectiile virale, deoarece nu sunt eficiente. Administrarea de antibiotice pentru virusi nu poate imbunatati pacientul - dar poate provoca reactii adverse si chiar reactii alergice.

Rezistenta la antibiotice poate rezulta din administrarea antibioticelor in mod gresit sau atunci cand acestea nu sunt necesare. Bacteriile se schimba sau se adapteaza in timp; acest lucru este valabil mai ales pentru bacteriile care sunt expuse la un antibiotic, dar nu sunt ucise. Cand bacteriile supravietuiesc administrarii de antibiotice, trebuie utilizat un alt antibiotic.

Daca bacteriile devin rezistente la aceasta, este necesara inca alta. Problema poate continua pana cand o anumita bacterie nu poate fi tratata deloc, fenomen numit rezistenta la mai multe medicamente.

Bibliografie
https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/infectious-diseases-a-z-why-you-should-never-take-leftover-antibiotics/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4668498/


Citeste si despre:

Cum il poti ajuta pe cel mic sa treaca mai usor peste o raceala Sinuzita - cauze, simptome, investigatii si tratament Gastroenterita cu rotavirus, metode de preventie si tratament Tipuri de arsuri si tratamentul lor Mancarimile anale (pruritul anal) Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare De ce copilul refuza sa manance? Durerile de stomac: cauze si afectiuni posibile Hidrocefalia congenitala Trunchiul si extremitatile iti spun de ce afectiuni suferi! Ghid antibiotice: precautii, interactiuni si efecte adverse
Cere sfatul medicului ×