Cum sa va ingrijiti corect cuticulele

Actualizat: 23 Iunie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Cuticulele, mai exact straturile de piele moarta sub care se formeaza matricea unghiei, sunt deseori ingrijite incorect, desi ele au un rol important pentru sanatatea degetelor si estetica manichiurii.

Acest strat extern dur, acelular, numit si eponichium, protejeaza unghiile de bacterii.

De aceea, indepartarea lor totala poate fi periculoasa in raport cu infectiile care se pot instala. Din fericire, exista moduri prin care puteti mentine cuticulele in forma, printr-o cosmetizare a lor foarte atenta.

Rolul cuticulelor pentru sanatatea unghiei

In mod esential, cuticulele actioneaza ca un scut protector al tesutului care produce celule noi, din care unghiile sunt constituite. Unghiile sunt alcatuite dintr-o proteina numita cheratina, avand la randul lor rolul de a proteja pielea sensibila a varfurilor degetelor. Cuticulele invelesc tesutul de cheratina de la baza unghiilor, cat inca este moale si vulnerabil. Acesta din urma se intareste pe masura ce se extinde spre varful unghiei.

Prin urmare, cuticulele sunt importante pentru textura si sanatatea unghiilor. Cand sunt neglijate sau ingrijite necorespunzator, pot cauza probleme, precum infectiile dureroase. Acesta este si motivul pentru care ar trebui sa cunoasteti temeinic modul corect de a ingriji cuticulele si obiceiurile care pot conduce la lezarea acestei zone sensibile.

Sfaturi de ingrijire a cuticulelor

1. Nu taiati cuticulele

Atunci cand cuticulele incep sa creasca prea mult si au un aspect neregulat, ati putea cadea prada tentatiei de a le taia cu ajutorul unei forfecute speciale din trusele clasice pentru manichiura.

Potrivit expertilor in sanatate, inclusiv Academiei Americane de Dermatologie, aceasta interventie agresiva nu face decat sa priveze unghiile de protectia lor naturala si sa ofere o cale libera de acces germenilor, printre care se numara si bacteriile si fungii.

In afara de infectii (cele bacteriene pot afecta chiar si ritmul de crestere a unghiilor) pot surveni si alte complicatii, precum crestarea unghiilor, petele albe sau striatiile decolorate.

2. Folositi un instrument pentru cuticule

Pentru obtinerea unei manichiuri estetice, este firesc sa va incomodeze cuticulele crescute prea mult de la matricea unghiei spre centru. In acest caz, puteti utiliza un instrument special pentru impingerea pielitelor sau un betisor de lemn de bambus (dupa ce umeziti putin unghiile), astfel incat unghiile sa para mai lungi, iar oja sa fie aplicata uniform de la baza unghiei pana la varf.

Taierea cuticulelor le determina sa creasca mai tari si cu tendinta de crapare. Multe persoane care si-au taiat cuticulele vreme indelungata se tem ca, daca renunta la obicei, acestea vor creste din ce in ce mai mult, pana capata un aspect grotesc. Dermatologii infirma acest mit si spun ca nicio interventie nu poate schimba rata naturala de crestere a cuticulelor.

3. Mentineti cuticulele hidratate

Aspectul inestetic al cuticulelor este dat, in principal, de uscarea, craparea si exfolierea lor. De aceea, pentru a le ingriji corespunzator (fara sa apelati la forfecuta de unghii), este necesar sa aplicati frecvent o crema hidratanta, fie special destinata cuticulelor, fie una emolienta, pe care o aplicati si pe restul corpului.

Majoritatea dermatologilor recomanda produse de hidratare cu textura groasa, precum unguentele si cremele, pentru cele mai bune rezultate. O alternativa accesibila si eficienta este si vaselina cosmetica, mai ales inainte de culcare, cand unghiile usor alunecoase nu va produc neplaceri.

Pe timpul zilei, puteti aplica lotiuni obisnuite, care nu au o textura grasa si se absorb cu usurinta in piele. O alta modalitate de a hidrata intens cuticulele este tratamentul cu ceara, oferit de multe saloane de infrumusetare. Tot ce trebuie sa faceti este sa introduceti degetele intr-un bol cu ceara uleioasa calda, apoi sa purtati manusi de plastic si sa asteptati 10-15 minute. Imediat dupa tratament, mainile, unghiile si cuticulele sunt mai moi si mai fine.

Orice varianta de hidratare ati alege, important este sa o aplicati frecvent, pentru rezultate persistente in timp.

4. Evitati manichiurile efectuate cu agresivitate

Multi pacienti care apeleaza la un consult dermatologic se prezinta cu portiuni inflamate si dureroase in juru unghiilor, rezultate de cele mai multe ori dintr-o manichiura efectuata cu agresivitate. Simptomele pot fi cauzate de panaritiu, o infectie a tesuturilor moi din jurul unghiilor, al carei tratament poate implica si administrarea de antibiotice. Aproximativ 35% dintre toate infectiile mainilor sunt date de panaritiu, numit si paronichie.

Atunci cand apelati la un salon de infrumusetare pentru ingrijirea unghiilor, solicitati cosmeticianului sa va impinga usor cuticulele catre baza unghiei, specificand clar ca nu doriti taierea lor. Daca simtiti un disconfort in timpul procedurii, protestati fara rezerve!

5. Evitati contactul mainilor cu substante deshidratante

Dizolvantul cu acetona pentru curatarea ojei, detergentul de vase sau alte produse de curatare din gospodarie pot provoca uscarea si craparea pielii mainilor, a unghiilor si cuticulelor. Din acest motiv, medicii dermatologi recomanda purtarea de manusi de protectie cand spalati vesela sau va ocupati de menaj. De asemenea, este important sa optati pentru un dizolvant al lacului de unghii care sa nu contina acetona.

Dupa ce tineti mainile in apa o lunga perioada de timp, aplicati imediat o crema hidratanta pe toata suprafata unghiilor, insistand asupra cuticulelor.

6. Evitati rosul unghiilor

Acest tic nervos nociv nu doar ca va impiedica sa aveti unghii lungi si sanatoase, ci va predispune si smulgerii cuticulelor cu dintii. Micile leziuni deja formate pot fi invadate cu siguranta de enzimele salivare si bacteriile din cavitatea bucala, devenind susceptibile la infectii.

Tot in mentinerea aspectului estetic al cuticulelor, este important sa evitati folosirea sapunurilor obisnuite, in favoarea celor lichide, care au un efect redus de deshidratare. Indepartati lacul de unghii inainte de tratarea cuticulelor, sterilizati instrumentele de manichiura cu alcool si exfoliati saptamanal unghiile pentru a scapa de particulele descuamate.


Citeste si despre:

Cum puteti avea unghii rezistente care cresc rapid Cum sa va mentineti picioarele in forma pe timpul verii Viroza intestinala: cum o putem combate? Modificarile patologice ale unghiilor Infectii ale degetelor Psoriazisul - evolutie si complicatii Manichiura permanenta si semipermanenta: sfaturi pentru unghii sanatoase Produse cosmetice pentru a reduce comportamentul neplacut al pielii sensibile Sfaturi pentru ingrijirea mainilor uscate 8 secrete de ingrijire a parului pe timp de vara Reguli de baza pentru ingrijirea mainilor Manichiura permanenta si semipermanenta: sfaturi pentru unghii sanatoase Rosul unghiilor Cum tratam parul uscat si fragil?
Cere sfatul medicului ×