Cum sa economisiti bani cand cumparati medicamente

Actualizat: 19 Decembrie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Costurile medicamentelor limiteaza urmarea corecta a tratamentelor recomandate de medici


Costurile cu tratarea unei afectiuni sunt deseori impedimente majore in respectarea corecta a unei terapii recomandate de medic.

Din ratiuni financiare, numerosi pacienti nu respecta durata tratamentului prescris de un specialist, devenind vulnerabili in fata riscului de agravare a bolii de care sufera.

Din fericire, exista cateva modalitati prin care sa economisiti bani atunci cand cumparati medicamente, fara sa va compromiteti sanatatea.

O buna intelegere a substantelor farmaceutice necesare pentru tratarea unei probleme medicale este cheia unui acces neingradit al populatiei la un tratament medical corespunzator.

Metode de reducere a costurilor cu tratamentele medicamentoase

Pretul unui medicament nu este un indicator al eficacitatii sale. In ciuda acestei realitati, pacientii opteaza pentru variantele mai scumpe, crezand ca beneficiaza de o calitate superioara a tratamentului.

Specialistii spun ca medicamentele mai ieftine nu sunt mai putin eficiente decat cele mai scumpe. Tocmai de aceea, informarea publicului asupra metodelor prin care costurile tratamentelor medicamentoase pot fi reduse este cel mai important pas spre cresterea accesibilitatii populatiei la tratament, indiferent de statutul financiar al pacientilor. Sfaturile de mai jos va ajuta sa puteti achizitiona medicamentele de care aveti nevoie, indiferent de bugetul de care dispuneti.

Aflati numele substantei active

Fiecare reteta medicala din Romania este prescrisa pe baza substantei active, care se poate regasi in mai multe medicamente cu denumiri si preturi diferite. Aceasta este, de fapt, substanta chimica responsabila cu efectul terapeutic, odata ce este eliberata in organism.

Ambalajul unui medicament are inscris atat denumirea substantei active, cat si numele comercial (dat de producatorul care il fabrica). Astfel, aceeasi substanta activa poate fi inclusa in numeroase medicamente, sub diverse denumiri comerciale. Companiile farmaceutice pot stabili un pret diferit al medicamentelor cu compozitie similara, in functie de cheltuielile implicate cu cercetarea, productia si promovarea medicamentului lansat pe piata.

Atunci cand va concentrati pe numele substantei active prescrise pe reteta medicala, puteti identifica usor medicamentele care o contin si aveti posibilitatea de a face o comparatie intre preturi. In acest mod, puteti opta pentru alternativa de tratament cea mai accesibila,care are acelasi efect terapeutic.

Atat substanta activa, cat si denumirea comerciala a medicamentelor, apar pe ambalajul medicamentelor. In imaginea de mai jos puteti vedea un exemplu

Pentru orice neclaritati este recomandat sa consultati un specialist (medic sau farmacist).

Informati-va asupra avantajelor medicamentelor generice

Medicamentele generice sunt cea mai buna solutie de economisire a banilor cand urmati un tratament, deoarece acestea sunt variante identice ale medicamentelor inovative, considerabil mai scumpe. Inovativele au preturi cu 20-90% mai mari decat cele generice , deoarece costul lor reflecta si investitiile initiale in cercetarea medicamentului.

Odata ce brevetul medicamentelor inovative expira - dupa circa 10-15 ani - orice alta companie farmaceutica poate fabrica si dezvolta acest medicament fara sa modifice substanta activa.

Medicamentele generice au aceeasi substanta active, dozaj, indicatii terapeutice, actiuni si efecte secundare si farmacologice precum cele inovative. Chiar si asa, inainte de a fi comercializate, aceste medicamente mai accesibile trebuie sa fie aprobate de autoritati si licentiate pentru a patrunde pe piata. Prin urmare, siguranta de utilizare si calitatea lor sunt corespunzatoare.

Desi medicamentul generic are aceeasi concentratie si calitate ca cel inovativ, aspectul sau poate fi complet diferit. Insa acest lucru nu inseamna ca efectele terapeutice sunt altele.

Discutati cu medicul curant despre optiunile de tratament

In calitate de pacient, aveti dreptul sa discutati cu medicul curant despre optiunile de tratament disponibile si variantele de medicamente generice cu substanta activa prescrisa pe reteta medicala.

De altfel, multe dintre medicamentele care se dau pe baza de prescriptie medicala, cat si cele care se pot cumpara direct din farmacii, sunt disponibile si in versiunea lor generica. Mai mult decat atat, medicamentele generice de pe piata sunt disponibile atat pentru tratarea bolilor uzuale, cat si pentru tratamentele in regim ambulator.

Intrebati farmacistul despre substitutul generic al medicamentelor inovative

Exista si situatii in care reteta medicala poate sa contina numele comercial al medicamentelor. In acest caz, intrebati farmacistul daca exista un substitut generic al acestora si cum se administreaza. Adresati urmatoarele intrebari care va ajuta sa cumparati cea mai avantajoasa optiune terapeutica pentru afectiunea pe care doriti sa o tratati:

Veti constata ca pot exista diferente importante de pret intre medicamente cu acelasi efect terapeutic.. Daciana Toma, medic de familie si membru in Biroul Executiv al SNMF, ofera un exemplu concludent in acest sens.

Un pacient diagnosticat cu dislipidemie si hipertensiune caruia ii este prescrisa o reteta cu medicamente inovative, va plati 174 de lei. Daca pacientul opteaza pentru substitutul generic al acestor medicamente, va plati pentru aceeasi reteta 28 de lei. In cazul tulburarilor de circulatie cerebrala, medicamentele generice ar costa 35 de lei, in loc de 67 de lei.

Prin urmare, avantajele oferite de medicamentele generice inseamna, pentru pacienti, un acces sporit la tratament, datorita costurilor reduse.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Medicamente generice si medicamente inovative: diferente si asemanari 10 intrebari frecvente despre medicamentele generice Cum sa alegeti medicamente care va pot trata la costuri mai mici Medicamentul - extras din Legea privind reforma in domeniul sanatatii Scapa de durerile de cap fara medicamente Contract cadru 2009 Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Somnifere eliberate cu prescriptie medicala Piata farmaceutica din Romania in continua evolutie Deprimante ale SNC Dementa frontotemporala sau boala Pick Metotrexatul in tratamentul bolii trofoblastice gestationale Alergiile - Anafilaxia, rinita alergica, astmul bronsic, dermoalergiile, alergii medicamentoase, alimentare si alergii la veninul insectelor (simptome si tratament)
Cere sfatul medicului ×