Cum iti poti mentine creierul sanatos

Actualizat: 06 Februarie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati


Creierul joaca un rol foarte important pentru buna functionare a organismului, fiind format din trunchi cerebral, cerebel si emisferele cerebrale. Impreuna cu maduva spinarii, creierul formeaza sistemul nervos central. Atunci cand creierul nu functioneaza cum trebuie, calitatea vietii este afectata de simptome precum ametelile, durerile de cap, lipsa puterii de concentrare, somnolenta, starile de confuzie, greata, pierderile de memorie. De aceea, orice persoana se confrunta cu astfel de manifestari, trebuie sa se prezinte la un control medical.

Care sunt bolile care pot afecta creierul

Dementa este una dintre bolile cele mai intalnite, care pot afecta creierul. Persoanele care sufera de dementa isi pierd, incetul cu incetul, abilitatile intelectuale si cognitive. Se confrunta cu simptome precum lipsa orientarii in spatiu, dificultati de vorbire, greutate in a efectua chiar si unele lucruri simple.
Alte afectiuni care pot afecta creierul sunt maladia Parkinson, scleroza multipla, maladia Alzheimer, cat si accidentul vascular cerebral (AVC).

Cum iti poti mentine creierul sanatos

Oamenii de stiinta spun ca omul are puterea de a influenta in mod pozitiv functionarea creierului, lucru care se intampla pe tot parcursul vietii. Cercetarile au sugerat ca mintea umana poate fi revigorata si remodelata de-a lungul anilor maturitatii, ceea ce ii permite sa se dezvolte in cea de a doua parte a vietii, iar la batranete sa fim protejati de bolile sistemului nervos.

Este important sa faci ceea ce iti place, sa eviti situatiile stresante, pentru ca stresul este un factor nociv nu doar pentru sanatatea creierului, ci pentru intregul organism. Iata ce poti face ca sa mentii o sanatate mai buna a creierului pe tot parcursul vietii:

- sa te asiguri ca aportul de DHA, acidul gras omega-3, care reprezinta 50 la suta din creier si este vital pentru a sprijini sanatatea creierului pe tot parcursul vietii. Acest acid se gaseste in peste gras, precum somonul si heringul, dar si in pastrav, lapte, oua, iaurt, dar si in suplimentele alimentare care contin DHA.

- renuntarea la fumat, caci tutunul este asociat cu dementa, accidentul vascular cerebral si anevrismul cerebral. Consumul de tutun poate dauna tuturor organelor, inclusiv creierului. Dar oprirea acum iti imbunatateste sansele pentru o functionare mai sanatoasa a creierului in viitor, chiar daca ai fumat de multi ani.

- trebuie limitat consumul de grasimi saturate si grasimi trans, in favoarea celor sanatoase, cum ar fi cele care se gasesc in ulei de masline, cat si in pestele gras, cum ar fi somonul sau pastravul.

- asigura-te ca ai un regim alimentar variat bogat in fructe si legume in stare proaspata. Asigura-te ca mananci si legume si fructe colorate, precum strugurii rosii, afinele si rosiile.

- evita o dieta bogata in zahar. Nivelul ridicat de zahar din sange poate creste riscul de dementa, chiar si fara diabet. Asadar, Evita alimentele foarte indulcite, cum ar fi sucurile si bomboanele.

- modereaza sau evita alcoolul. Bautura are un efect mai puternic asupra corpului nostru pe masura ce imbatranim. Expertii recomanda o limita de o bautura pe zi pentru femei si doua bauturi pe zi pentru barbati.

- evita anumite medicamente. Discuta cu medicul tau despre medicamentele tale – atat pe baza de reteta, cat si fara prescriptie medicala. Pentru sanatatea creierului, doreste sa eviti interactiunile periculoase sau sa fi supramedicat.

- este important sa iti faci timp pentru cel putin 30 de minute de exercitii in fiecare zi a saptamanii. Sportul reprezinta o eliberare de stres, sprijina sanatatea emotionala si ajuta la reducerea riscului de boli cronice, inclusiv a bolilor cardiovasculare. Poti alege si mersul pe jos, cat si sporturi usoare, care pot fi practicate in familie.

- gaseste o activitate de stimulare a creierului, care sa te provoace, dar care sa fie in acelasi timp una placuta: lectura, dans, completarea de integrame, invatarea unei limbi straine, pe care sa o practici in mod regulat. De exemplu, invata noi abilitati de calculator; participa la o consiliu, la un club de carte sau la un grup de dans; sau incearca gradinarit, mestesuguri sau gatit.

- dormi suficient, caci te ajuta sa te concentrezi si sa scapi de stres. Somnul inadecvat este legat de gandirea mai lenta si riscul de dementa. Sapte pana la noua ore pe noapte este cel mai bine. Dar ai grija de medicamentele pentru somn care pot agrava problemele cognitive. In schimb, discuta cu medicul despre „igiena somnului” adica obiceiuri care sa iti ajute corpul sa se stabileasca la culcare.

- adopta o atitudine pozitiva si razi des.

- continua sa lucrezi, atat timp cat poti si vrei.

- gandeste-te sa faci voluntariat, pentru o cauza care este importanta pentru tine.

- asigura-te ca iti petreci mult timp cu prietenii si cu familia, caci iti vor incarca bateriile.

- minimizeaza stresul. Hormonii secretati atunci cand esti stresat au un efect mai puternic asupra creierului mai in varsta, incetinind capacitatea de a iti recupera dupa tulburari emotionale. Asa ca ia schimbarea incet si invata modalitati de a face fata anxietatii sau tensiunii.

- evita caderile. Caderile pot provoca o ranire a capului, oase rupte sau alte vatamari care declanseaza pierderea treptata sau brusca a functiei. Pentru a evita caderea, practica exercitii de echilibru si forta. Atentie ca bautura si drogurile pot afecta echilibrul. Si fii atent: urmareste suprafetele de mers neuniforme si cablurile care te pot impiedica. Poarta pantofi sau papuci cu talpa buna. Daca mergi cu bicicleta sau schizi, poarta o casca.

- ai grija de inima ta. Un creier sanatos necesita un sistem cardiovascular bun. Daca ai hipertensiune arteriala, colesterol ridicat, diabet sau fibrilatie atriala, urmeaza sfatul medicului ta.

Concluzie

Adevarul este ca nu exista un singur „leac miracol” pentru problemele de memorie sau alte modificari ale creierului care vin odata cu imbatranirea. Dar exista motive de optimism. Stiinta indica o combinatie de factori sociali si obiceiuri sanatoase care, luate impreuna, ne pot ajuta sa ne construim, sa pastram si sa ne protejam functia creierului in timp.


Citeste si despre:

Cele mai periculoase alimente pentru creier Metode pentru imbunatatirea relatiilor sexuale - alimentatie sanatoasa, exercitii fizice, relaxare si somn suficient Ai inceput sa uiti? Iata ce poti face pentru imbunatatirea memoriei Idei pentru un mic-dejun sanatos si consistent Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Preia controlul asupra sanatatii tale: 6 sfaturi de urmat Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Cum sa iti mentii silueta de sarbatori Recapata-ti energia necesara unei vieti sanatoase Renuntarea la fumat – cum se poate renunta la fumat? Cele mai eficiente moduri de a reduce aportul de sare in organism. Inima ta va fi sanatoasa! Cum ingrijim articulatiile in sezonul rece Invatarea de lucruri noi ajuta la mentinerea sanatatii creierului la varste inaintate
Cere sfatul medicului ×