Cum afecteaza poluarea sanatatea intregului organism

Actualizat: 18 Noiembrie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Studiile recente asociaza poluarea din atmosfera cu numeroase probleme de sanatate, altele decat afectiunile pulmonare.

Aerul poluat este extrem de nociv pentru plamani, insa poate fi un factor major de risc inclusiv pentru autism sau obezitate.

Intregul organism poate avea de suferit din pricina expunerii constante la poluare, inca din viata intrauterina. Cercetatorii descopera pe zi ce trece tot mai multe dovezi si argumente ingrijoratoare privind efectele nocive ale poluarii asupra sanatatii.

Boli care pot fi cauzate de poluare

Poluarea este un fenomen raspandit in toate orasele mari ale lumii, impartindu-se in doua tipuri principale poluarea cu particule fine si poluarea cu ozon. In perioadele in care nivelul poluarii cu particule creste intr-o anumita regiune, cazurile de boli cardiace si pulmonare se inmultesc sesizabil.

Acest tip de poluare este provocata de emisiile majore de dioxid de carbon, emisiile fabricilor si uzinelor etc. Poluarea cu ozon este produsa de regula de emisiile vehiculelor mici. Ambele tipuri de poluare sunt asociate cu pericole diverse de imbolnavire.

Cele mai recente descoperiri stiintifice au adus in atentia publicului larg efectele poluarii asupra bebelusilor nenascuti. Oamenii de stiinta au descoperit ca femeile insarcinate care s-au expus unui tip de agent poluant numit hidrocarburi aromatice policiclice (PAH) prezinta un risc de cinci ori mai mare sa aduca pe lume un copil cu ADHD.

Specialistii cred ca aceste toxine pot afecta negativ legaturile neuronale din creierul fatului, astfel explicandu-se anumite tulburari comportamentale manifestate de copil inca din primii ani de viata.

Un alt studiu facut public anul acesta a analizat efectele a doua substante regasite in atmosfera din proximitatea unor fabrici si uzine de mari dimensiuni cromul si stirenul.

Expunerea la aceste chimicale s-a dovedit a fi un posibil factor de risc pentru nasterea unui copil cu autism. Cercetatorii nu au putut formula o explicatie certa pentru aceasta asociere, insa continua sa cerceteze atent fenomenul si sa gaseasca solutii de contracarare a lui.

Poluarea poate avea efecte nocive asupra organismului si la nivel fiziologic. Un studiu derulat de cercetatorii spanioli pe un esantion de peste 600 de copii a scos la iveala o alta constatare ingrijoratoare copiii expusi in timpul vietii intrauterine unui nivel mare de dioxid de nitrogen si benzen au cu pana la 30% mai multe sanse sa sufere de afectiuni renale in primii ani ai copilariei, comparativ cu copiii ai caror mame au respirat un aer mai curat in timpul sarcinii.

Cercetatorii americani au evaluat starea de sanatate a circa 100.000 de femei cu varste de peste 25 de ani si au descoperit ca cele care au locuit langa bulevardele mari ale orasului sunt mai predispuse unui deces timpuriu pe fondul unor afectiuni cardiace.

Oamenii de stiinta din SUA au sugerat si ca locuitul in proximitatea arterelor mari de circulatie este un factor de risc la fel de mare pentru decesul din cauze cardiace, precum fumatul sau obezitatea.

Efectele poluarii asupra organismului pot avea un impact evident imediat, sustin specialistii. Persoanele care sufera de astm pot simti nevoia sa foloseasca mai frecvent inhalatorul atunci cand respira un aer poluat. Alte persoane pot intampina dificultati in a se bucura de un somn bun pe timpul noptii din pricina nivelului de poluare din aerul exterior.

Masura in care o persoana reactioneaza la poluantii atmosferici depinde de tipul de poluant, gradul de expunere, starea de sanatate si predispozitia genetica individuala.

Simptome precum durerile de cap persistente, greata, varsaturile, ametelea, oboseala accentuata, tusea si dificultatile de respiratie pot anunta slabirea imunitatii organismului pe fondul expunerii la poluare. Principalele boli care pot fi produse sau favorizate de poluare sunt
- afectiunile sistemului respirator (prin expunerea la ozon, metale grele, radicali liberi etc.);
- afectiunile sistemului cardiac (unii poluanti pot afecta in mod direct ritmicitatea si contractilitatea inimii);
- afectiunile sistemului nervos central;
- afectiunile sistemului endocrin.

Bolile pulmonare, astmul, cancerul de plamani, insuficienta cardiaca si aritmiile sunt conditiile medicale cel mai frecvent asociate cu expunerea prelungita la agentii poluanti din atmosfera.

Varstnicii, pacientii cu afectiuni cardio-respiratorii, bebelusii, copiii, persoanele care lucreaza in aer liber sau in medii de lucru toxice prezinta cel mai ridicat risc de imbolnavire din pricina poluarii atmosferice.

Prevenirea efectelor poluarii asupra sanatatii

In ciuda riscurilor majore asociate cu expunerea la poluare, specialistii sustin ca exista posibilitatea adoptarii unor masuri prin care va puteti proteja de impactul agentilor poluanti din mediul inconjurator.

Pe timp de vara, puteti sa urmariti raportul emis de meteorologi, care cuprinde si date privind nivelul poluarii din aer. In zilele in care concentratia de ozon din aer este foarte ridicata, de pilda, puteti evita sa petreceti prea mult timp in mediul exterior.

De asemenea, este important sa evitati efectuarea exercitiilor fizice afara in zilele cu concentratie ridicata de ozon in aer si sa alegeti intotdeauna o locatie cu multa vegetatie pentru sportul in exterior. Daca nu puteti ramane acasa cand concentratia de ozon este foarte ridicata, evitati sa va deplasati in timpul orelor de varf in trafic.

Fumul de tigara este un alt agent poluant cu repercusiuni importante asupra starii de sanatate. Renuntati la acest viciu si evitati sa frecventati locuri in care se consuma tutun (fumatul pasiv poate fi la fel de periculos precum cel activ).

Masurile alimentare sunt si ele importante in combaterea consecintelor poluarii asupra sanatatii organismului. Cresteti aportul de fibre in dieta, care faciliteaza eliminarea toxinelor din organism, prin tractul digestiv.

Consumati suficienta apa filtrata in fiecare zi, utilizati acasa produse de curatare non-toxice si optati pentru achizitionarea produselor alimentare organice, care nu contin pesticide, ingrasaminte chimice, suplimente hormonale si antibiotice.


Citeste si despre:

Efectul stresului asupra pielii si cum ne putem pastra aspectul sanatos al pielii de-a lungul vietii Cum ingrijim corect tenul gras cu tendinta acneica? Curatarea plamanilor afectati de boala, fumat sau poluare Influenta poluarii asupra sanatatii Rosiile: un aliat important in dietele de slabit si mentinerea sanatatii Alimentele care ajuta la detoxifiere.Beneficii si importanta detoxifierii pentru organism Rinita alergica - inflamatia alergica a mucoasei nazale O noua era a ingrijirii seniorilor: Confort, demnitate si respect Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Boli ale plamanilor si respiratorii Sindromul de intestin hiperpermeabil, o afectiune a omului modern. Ce solutii recomanda specialistii? Influentarea sarcinii prin expunerea accidentala la substante toxice Alopecia - caderea parului, chelia sau calvitia Ficatul Creierul, cel mai solicitat organ al omului contemporan Protejeaza-ti copilul de poluare
Cere sfatul medicului ×