Confuzia dintre simptomele menopauzei si ale bolilor tirodiene

Actualizat: 07 Iulie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Simptomele menopauzei sunt atat de asemanatoare cu cele ale bolilor tiroidiene, incat milioane de femei ajunse la varsta perimenopauzei confunda sfarsitul vietii reproductive cu tulburarile glandei tiroide, in special cu hipotiroidismul.

Intrucat menopauza si disfunctiile tiroidiene pot coexista, este esential ca cele doua sa fie tratate individual, in ciuda similitudinii simptomelor celor doua.

Instalarea si simptomele menopauzei si ale bolilor tiroidiene

Potrivit Asociatiei Americane a Endocrinologilor Clinici din SUA, exista un numar foarte mare de paciente care se prezinta la medic pentru tratarea simptomelor menopauze. Acestea primesc un tratament care se adreseaza exclusiv ameliorarii lor, desi manifestarile clinice in cauza se datoreaza partial si unei boli tiroidiene nediagnosticate.

Femeile sunt mai susceptibile la dezvoltarea bolilor glandei tiroide decat barbatii, iar instalarea acestora coincide de multe ori cu varsta menopauzei. Acesta este motivul pentru care expertii medicali recomanda pacientelor care au trecut de varsta de 40 ani sa apeleze si la examinarea functionalitatii glandei tiroide, in cadrul analizelor efectuate anual.

Simptome precum oboseala accentuata, depresia, tulburarile de dispozitie sau de somn pot indica atat intrarea la menopauza, cat si existenta hipotiroidismului, afectiune in care glanda tiroida nu mai secreta cantitatea normala de hormoni, incetinind astfel metabolismul si influentand numeroase procese mentale si fiziologice.

Apropierea menopauzei este resimtita printr-o serie de transformari specifice, experimentate partial sau total de femeile ajunse la varsta perimenopauzei

- Tulburarile menstruale flux menstrual mai abundent, simptome menstruale fara scurgeri de sange etc.;
- Probleme de fertilitate;
- Schimbari la nivelul sanilor umflare, sensibilitate la atingere etc.;
- Simptome vaginale secretii abundente, crampe pelviene, uscaciune vaginala, iritatii etc.;
- Tulburari urinare mictiuni frecvente, infectii recurente, incontinenta;
- Tulburari de somn insomnii, treziri repetate in timpul noptii etc.;
- Tulburari de greutate ingrasare, slabire dificila si scadere a masei musculare;
- Schimbari de dispozitie iritabilitate, furie, bipolaritate, rezistenta scazuta la stres etc.;
- Modificari ale libidoului;
- Caderea parului subtierea firelor, aparitia punctelor afectate de calvitie etc.;
- Aparitia parului corporal nedorit pe barbie, deasupra buzei superioare, pe piept sau abdomen;
- Probleme cutanate piele subtiata, uscata, ridare accentuata si furnicaturi;
- Dureri si disconfort corporal rigiditate a umerilor, dureri de spate etc.;
- Tulburari cardiace aritmii, palpitatii etc.;
- Bufeuri;
- Transpiratii nocturne;
- Densitate osoasa scazuta;
- Nivel crescut de colesterol;
- Oboseala;
- Lipsa de energie;
- Tulburari de memorie si concentrare.

In cazul hipotiridismului, pot sa apara unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome

- Slabiciune corporala;
- Oboseala;
- Rezistenta scazuta la frig;
- Constipatie;
- Crestere nejustificata in greutate;
- Depresie;
- Dureri articulare sau musculare;
- Unghii subtiri si fragile;
- Par rar si subtiat;
- Paloarea fetei;
- Vorbit lent;
- Piele uscata, cu tendinta spre descuamare;
- Fata, maini si picioare umflate;
- Gust si miros diminuate;
- Sprancene subtiare;
- Ragusirea vocii;
- Cicluri menstruale anormale.

Prin urmare, numeroase simptome ale menopauzei si hipotiroidismului coincid, de la cresterea in greutate, pana la subtierea si caderea parului, starile de oboseala, uscarea pielii, tulburarile menstruale, durerile corporale si vulnerabilitatea in fata anxietatii si depresiei.

Primul lucru pe care este necesar sa il faceti consta in efectuarea unui consult medical endocrinologic, pentru evaluarea sanatatii glandei tiroide. Odata depistata tulburarea, urmarea tratamentului prescris de medic asigura si ameliorarea simptomelor provocate de disfunctia tirodiana.

Al doilea pas in gestionarea simptomelor care ar putea fi provocate de apropierea menopauzei este sa tineti o evidenta clara a ciclurilor menstruale si a tuturor transformarilor fiziologice nou aparute, de la semnele sindromulului premenstrual si abudenta fluxului menstrual, pana la starea generala de vitalitate, starile psihologice traversate etc.

In cazul in care prezentati simptome certe ale perimenopauzei si care nu sunt ameliorate prin tratamentul endocrinologic urmat, medicul va evalua si nivelul hormonal (estrogen, progesteron), va efectua un examen pelvin si va stabili, si in functie de istoricul medical personal, varianta terapeutica optima pentru controlul eficient al simptomatologiei.

Menopauza si afectiunile tiroidiene: cum se influenteaza reciproc

Statisticile medicale arata ca, pana la varsta de 50 de ani, 1 din 10 femei este diagnosticata cu o afectiune tiroidiana, iar pana la 60 de ani, incidenta creste la 1 din 5. Hormonii tiroidieni coordoneaza o buna parte din functiile organismului, de la rezervele de energie produse si utilizate, pana la buna functionare a aparatului cardiovascular.

Atunci cand nivelul hormonilor tiroidieni nu este cel corespunzator, activitatile cotidiene devin mult mai dificil de sustinut, incapacitate cu atat mai greu de tolerat la menopauza. Sfarsitul vietii reproductive a unei femei inseamna, potrivit specialistilor, si un risc crescut de aparitie a nodulilor tiroidieni.

Odata cu inaintarea in varsta, structura si masa tiroidei se modifica, scazand sub greutatea de 20 de grame (de la circa 25 de grame). Foliculii tiroidieni se micsoreaza concomitent cu acest proces, secretand mai putini hormoni si crescand sansele instalarii hipotiroidismului.

O femeie aflata la menopauza va suporta cu atat mai greu bufeurile si transpiratiile nocturne, daca ele cresc in frecventa si intensitate din pricina atingerii menopauzei. Totodata, hipertiroidia, o alta disfunctie tiroidiana asociata femeilor ajunse la menopauza, poate aduce iritabilitate, palpitatii, intoleranta la caldura si anxietate, la fel de greu de tolerat.


Citeste si despre:

Sexul si menopauza Menopauza (simptome, substitutie hormonala, tratament alternativ) Menopauza Menopauza si substitutia hormonala Menopauza prematura Dieta pentru menopauza Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Legatura dintre progesteron si menopauza Transformarile pielii la menopauza Tratamentele cu estrogen previn infectiile de tract urinar dupa menopauza 10 semne care anunta intrarea la menopauza Modalitati moderne de a tine menopauza sub control Sangerarile dupa menopauza si afectiunile pe care le ascund
Cere sfatul medicului ×