Conceptii gresite despre vaccinare

Publicat: 24 Septembrie 2012 | Actualizat: 26 Septembrie 2012
Autor: SfatulMedicului

GeneralitatiUnii parinti au reticente, privind vaccinarea lor sau a copiilor lor. Exista mai multe cauze care pot declansa aceasta teama. Unii oameni au obiectii religioase sau filozofice, altii considera ca vaccinarea obligatorie este un amestec al guvernului in ceea ce ei considera ca ar trebui sa reprezinte o alegere personala.

Altii sunt preocupati de siguranta sau eficacitatea vaccinurilor sau cred ca prevenirea bolilor prin vaccinare prezinta un risc grav pentru sanatate.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Vaccinurile pot provoca autism?


Oamenii de stiinta au studiat acest aspect ani de zile, pe grupuri mari de copii si nu au gasit nicio dovada ca ar exista vreo legatura intre vaccinuri si autism. De asemenea, nu exista nicio relatie dintre timerosal (conservant gasit in vaccinul antrigripal) si autism.

Studiul original care a sugerat o asociere intre vaccinuri (in special vaccinul rujeolic, urlian si rubeolic) si autism s-a dovedit a fi eronat. Rezultatele publicate initial au fost retractate.

Vaccinurile pot declansa tulburari autoimune sau sindromul mortii subite la nou-nascuti?


Nu. Posibil sa fii auzit ca vaccinurile pot cauza boli autoimune (in cazul carora sistemul imunitar ataca organismul, cum ar fi diabetul zaharat de tip 1 si scleroza multipla). Acest lucru nu este adevarat. Oamenii de stiinta au studiat intensiv si nu au gasit nicio dovada care sa confirme ca vacinurile provoaca tulburari autoimune.

Vacinurile nu provoaca nici sindromul mortii subite la nou-nascuti. Mitul a luat nastere atunci cand s-a constatat ca unii dintre copiii care au murit din cauza sindromului mortii subite infantile, au fost in prealabil imunizati cu vaccin antidifteric, antitetanos si antiperutssis. Se pare ca acest lucru a fost doar o coincidenta, deoarece acest sindrom se manifesta la aceeasi varsta la care se administreaza vaccinul.

Vaccinurile contin ingrediente toxice?


Substantele din compozitia vaccinurilor sunt evaluate si verificate pentru a putea fi utilizate in siguranta.

- Timerosal - este un conservant adaugat in unele vaccinuri. Deoarece contine mercur, unii cercetatori au investigat daca nivelul de mercur din vaccinurile administrate in copilarie ar putea deteriora sistemul nervos. Nu s-a descoperit nicio dovada ca aceste cantitati mici de mercur dauneaza sistemului nervos al copiilor. Singurele vaccinuri pentru copii, care contin timerosal, sunt vaccinurile antigripale.

- Aluminiul - este folosit in unele vaccinuri pentru a produce o reactie puternica a sistemului imunitar, intrucat vaccinul poate contine o cantitate mai mica de germeni slabiti. Aluminiul se gaseste in mod natural in aer, apa si alimente. Cantitatea de aluminiu din vaccinuri nu este mai mare decat cea din laptele matern si laptele praf.

- Formaldehida ajuta la fabricarea vaccinurilor. Aceasta este utilizata pentru inactivarea anumitor virusuri si toxine. Vaccinurile contin doar o cantitate foarte mica de formaldehida, intrucat aceasta este eliminata in mare parte atunci cand este purificat vaccinul, in timpul procesului de fabricatie. Cantitatea acestei substante din vaccinuri este mult mai mica decat cea care se regaseste in mod normal in corpul unui bebelus.


Email

Nutrienti necesari dezvoltarii optimeNutrienti necesari dezvoltarii optime

5 manageri de top din Romania iesiti din tipare5 manageri de top din Romania iesiti din tipare

Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?

Cum ne vorbeste subconstientul?Cum ne vorbeste subconstientul?

Citeste si despre:

Mituri despre gripa