Cele mai sanatoase plante de apartament

Actualizat: 04 Martie 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Plantele de apartament sunt deseori adjuvanti neglijati in procesul purificarii aerului, prin eliminarea poluantilor si a toxinelor, dar si prin reglarea umiditatii din atmosfera.

Specialistii recomanda ca la fiecare 8 metri patrati ai casei sa existe cate o planta, presupunand ca inaltimea tavanului se afla la 2,5 metri distanta de sol.

Acest lucru inseamna ca aveti nevoie de doua sau trei plante care sa contribuie la imbunatatirea calitatii aerului din casa, intr-un living obisnuit.

Beneficiile plantelor de apartament

Substantele chimice si materialele de constructii, mobila, solutiile de igienizare sau din odorizantele pentru interior pot da aerului dintr-o locuinta un grad ridicat de toxicitate. Agentia pentru Protectia Mediului din SUA sustine ca, potrivit studiilor de specialitate derulate de-a lungul timpului, plantele de apartament pot contracara efectele negative ale poluarii aerului domestic.

Plantele absorb dioxidul de carbon si elibereaza in aer oxigen, eliminand chimicale periculoase din mediul interior, asa cum este formadelhida, un vapor care poate cauza probleme respiratorii si neurologice, precum si mai multe tipuri de cancer.

Cresterea plantelor in locuinta nu vindeca propriu-zis afectiuni respiratorii, asa cum este astmul, insa contribuie la ameliorarea simptomelor tulburarilor de respiratie si, mai important decat atat, la prevenirea instalarii diverselor boli.

Plante de apartament care purifica aerul

Cercetarile au evidentat urmatoarele tipuri de plante de apartament, ca fiind cele mai eficiente in eliminarea toxicitatii din aerul locuintei si in reglarea umiditatii interiorului.

Iedera englezeasca

O planta cataratoare cu subspecii de toate culorile si formele, iedera englezeasca este utila in special la curatarea aerului de substanta toxica formadelhida.

Speciile de iedera nu sunt doar cataratoare, ci pot fi crescute si ca taratoare in cosuri suspendate sau ca acoperamant de pamant, pentru plantele mai mari.

Palmierul Bambus

Palmierul Bambus, pe numele sau stiintific Chamaedorea seifrizii, inlatura din aerul inspirat formadelhida si alte substante poluante, care pot imbolnavi in timp sistemul respirator.

Planta are nevoie de pamant mereu umed si nu reactioneaza bine cand este pozitionata in lumina directa a soarelui.

Scorul acordat de NASA palmierului Bambus, pentru randamentul de purificare a aerului, este de 8,4 din 10!

Crinul Peace

Crinul Peace, o planta cu flori inclusa pe lista celor mai sanatoase plante de apartament, este util in dizolvarea multor toxine din aer, inclusiv a acetonei, benzenului, alcoolului sau amoniacului.

Pentru mentinerea plantei in stare optima, se recomanda spalarea ocazionala a frunzelor si inlaturarea insectelor care ii pot dauna.

Palmierul Lady

Palmierul Lady, pe numele sau stiintific Rhapis excelsa, este recomandata de NASA ca purificator eficient al aerului.

In plus, aceasta specie de palmier este si foarte versatila, rezistand perfect in medii uscate sau umede, chiar si atunci cand este invadata de insecte.

La fel ca palmierul Bambus, acest tip de palmier a primit un scor de 8,4 din 10, ca si coeficient de purificare a aerului.

Arborele de cauciuc

Arborele de cauciuc (Hevea brasiliensis) este considerat a fi una dintre cele mai eficiente plante de eradicare a formadelhidei din aer, tolerand bine temperaturi mai racoroase si lumina redusa.

Are nevoie de apa din belsug, in special in sezonul estival.

Palmierul Areca

Una dintre cele mai eficiente plante in purificarea aerului, potrivit unui top realizat de NASA, este palmierul Areca.

Acesta mentine aerul umed cand climatul mediului este foarte uscat (efect extrem de benefic pentru facilitarea respiratiei, intrucat plamanii au nevoie de umiditate pentru a functiona la parametri optimi), eliminand continuu toxinele chimice din aer.

Palmierul Areca este recomandat persoanelor care sufera de alergii respiratorii sau de astm bronsic!

Feriga-spada australiana

Feriga-spada australiana, denumita stiintific Nephrolepis obliterata, este o feriga terestra care creste in padurile tropicale, langa lacurile sau paraurile Australiei si ale Noii Guinee.

Pe langa rolul estetic pe care speciile de apartament il au intr-o locuinta, ele mai aduc si beneficiul reducerii poluarii aerului, curatandu-l pe substante nocive precum formadelhida, toluenul si xilenul.

Feriga-spada australiana ofera si un peisaj linistit, incarcat de o frumusete gratioasa, atat in interior, cat si in exterior.

Ficus benjamina

Una dintre sutele de specii de ferigi, Ficus benjamina foate filtra in mod eficient poluantii emanati de obicei de covoare si mobila, printre care se numara benzenul, tricloroetilena si formadelhida.

Ingrijirea ficusului benjamina nu se realizeaza usor, insa impactul pozitiv al plantei asupra mediului compenseaza orice efort depus in mentinerea lui in forma.

Gerbera

Gerbera este o planta foarte aspectuoasa, dar si extrem de eficienta in reducerea nivelului de tricloroetilena emis in aer de diverse substante chimic folosite pentru tratarea textilelor.

Benzenul din vopseluri poate fi eliminat din aer tot de frumoasa Gerbera, recomandata a fi pozitionata in camera de odihna, intr-un loc bine luminat.

Limba soacrei (Sansevieria trifasciata)

Originara din Africa, planta denumita popular limba soacrei si stiintific Sansevieria trifasciata a dezvoltat o rezistenta remarcabila la conditiile de mediu si are un foliaj ascutit si lunguiet, fiind poreclita si planta-sarpe.

Sansevieria trifasciata este una dintre cele mai eficiente plante in filtrarea formadelhidei, substanta toxica ce se poate regasi in produse de curatat, hartie igienica, servetele si alte produse de igiena personala.

Specialistii recomanda pastrarea plantei Sansevieria trifasciata in baie, unde va creste excelent in conditiile unei lumini reduse si a unei umiditati crescute in aer.

Photos auriu (Scindapsus aureus)

Frumoasa planta cu diverse denumiri, Photosul auriu ramane verde chiar si atunci cand este tinuta intr-o incapere neluminata.

Din acest motiv, poate fi crescuta chiar si in garaj, unde va contribui semnificativ la purificarea aerului.

Emisiile automobilelor polueaza aerul cu formadelhida, mai mult decat orice alta sursa casnica de substante chimice.


Citeste si despre:

Alimentatia si tratamentul adjuvant in caz de raceala sau gripa 10 metode de reducere a temperaturii in casa fara folosirea aerului conditionat Mucegaiul din locuinte - la ce boli esti expus si cum poti scapa de el? Aspergiloza: simptome, cauze si tratament 8 moduri simple si naturale de purificare a aerului din interior Dieta si alte sfaturi naturiste de primavara Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Viermii si parazitii intestinali Dieta pentru durerile de cap sinusale Detoxifierea ficatului si curatarea sangelui Cum sa tratam alergiile in mod natural 9 modalitati naturale de a combate alergiile Cum sa iti amenajezi biroul ca sa dai randament maxim la serviciu
Cere sfatul medicului ×