Cele mai bune alimente care lupta cu raceala

Actualizat: 23 Ianuarie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Simptomele de raceala va pot face viata dificila. Nas infundat, tuse, congestie si febra - toate sunt manifestari foarte neplacute. Racelile sunt, de obicei, inofensive, dar exista cazuri in care virusul responsabil de declansarea racelii poate ataca organismul intr-un mod mai agresiv, cauzand complicatii medicale serioase.

Pentru tratamentul racelilor si gripelor medicul dumneavoastra va poate recomanda, in functie de gravitate, antibiotic sau medicamente simptomatice care se elibereaza fara prescriptie medicala. Pe langa acestea, trebuie sa stiti ca exista numeroase alimente pe care le puteti consuma pentru a ajuta organismul sa lupte impotriva racelii.

Alimente recomandate pentru tratarea racelii


- Usturoi si ceapa. Usturoiul contine un compus numit alicina - o substanta uleioasa, care ii confera mirosul specific, dar si alte caracteristici si care are proprietati antioxidante. Utilizarea unor suplimente care sa abia in compozitie alicina poate fi de ajutor in prevenirea sau tratarea racelilor.

Cercetarile arata ca la cei care consuma usturoi, raceala se manifesta mai rar sau durata bolii este mai scurta, iar simptomele sunt mai putin intense.

Ceapa contine compusi antimicrobieni numiti alioni care ajuta organismul in lupta cu raceala. In cazul in care aveti o raceala puternica, includeti in salate sau in alte feluri de mancare ceapa cruda.

- Carne slaba. Pentru un sistem imunitar sanatos trebuie sa mentineti un aport adecvat de fier. Acest lucru il puteti face prin consumul de carne rosie slaba, carne de peste si crustacee (in general, crustaceele ofera un tip de fier care este absorbit usor de organism).

Zincul este un alt mineral important care se gaseste in carnea slaba si care serveste multor functii din organism, fiind util inclusiv in activarea celulelor albe care lupta cu infectiile. In acest scop, puteti include in regimul alimentar carne slaba de curcan. Carnea de curcan contine proteine esentiale pentru mentinerea sau cresterea nivelului de energie, pentru a lupta cu infectiile.

- Suc de legume. Sucurile de legume proaspete sunt indicate mai ales atunci cand suferiti de raceala, deoarece acestea au in compozitie cantitati mari de antioxidanti si alte substante nutritive care ajuta functia imunitara. In plus, sucurile de legume va ajuta sa ramaneti hidratati.

- Ceai verde. Frunzele de ceai verde contin antioxidanti care stimuleaza sistemul imunitar. Un studiu recent a aratat ca subiectii care au baut cu regularitate ceai verde, au avut un risc mai scazut de a raci, cu pana la 25% si, o perioada de manifestare a simptomelor cu 35% mai mica decat cei care nu au consumat ceai verde. In cadrul aceluiasi studiu s-a putut observa ca bautorii de ceai verde aveau un numar semnificativ mai mare de celule care lupta impotriva bolilor cauzate de bacterii si virusuri.

- Miere. Mierea calmeaza tusea si reduce inflamatia din gat. Mierea contine substante nutritive ce ajuta functia sistemului imunitar. In cazul in care sunteti raciti, puteti lua una-doua lingurite de miere inainte de a merge la culcare, pentru a calma simptomele de tuse si pentru a va putea odihni cum trebuie.

- Ghimbir. Raceala poate veni insotita de senzatia de greata si de dureri de stomac. Pentru a diminua aceste simptome puteti consuma ghimbir. Ghimbirul apara organismul de inflamatie. Poate fi inclus in dieta proaspat, ras, sub forma de praf, amestecat cu alte alimente si sub forma de bauturi care contin ghimbir.

- Banane. Bananele sunt tolerate usor de stomac. Acestea sunt indicate pentru ameliorarea simptomelor de greata, varsaturi si diaree - manifestari care insotesc raceala (mai ales in cazul copiilor).

Bananele contin mult potasiu, fibre, magneziu si zinc - substante foarte importante pentru functia sistemului imunitar. Bananele sunt incluse adesea in dietele de recuperare, dupa raceli puternice care au fost insotite de tulburari gastrointestinale.

- Ardei iute. Ardeiul iute contine capsaicina, un compus natural care ofera caracteristicile specifice, ardeiului iute. Capsaicina are proprietatea de a fluidiza mucusul, fiind de un real ajutor atunci cand sunteti raciti si aveti nasul infundat. Prin consumul de ardei iute caile nazale vor fi eliberate de germeni si veti putea respira mai usor.

- Cartofi dulci. Cartofii dulci sunt cele mai bune surse de beta-caroten (o forma a vitaminei A). Organismul are nevoie de beta-caroten pentru a produce suficiente celule albe in sange care sa lupte impotriva infectiei. Puteti include in mesele zilnice cartofii dulci, copti sau fierti.

- Iaurt. Iaurtul contine probiotice - bacterii sanatoase care se gasesc in mod natural in flora intestinala. Consumul de iaurt a fost asociat cu imbunatatirea functiei sistemului imunitar si cu reducerea simptomelor de raceala care sunt insotite si de tulburari intestinale. Puteti adauga miere in iaurt pentru a maximiza eficacitatea iaurtului in tratarea racelii.

- Fructe de padure. Toate fructele de padure au concentratii ridicate de antioxidanti care ajuta in lupta impotriva virusurilor gripale. Dintre toate fructele de padure, s-a demonstrat ca afinele au cea mai mare concentratie de antioxidanti.

Afinele va pot feri de raceli si gripe sau pot sa reduca durata de manifestare a simptomelor in cazul in care raciti. Cel mai bine este sa consumati afine proaspete, dar sunt sanatoase si afinele congelate.

- Citrice. Prin consumul de citrice cresteti aportul de vitamina C care este unul dintre cei mai redutabili luptatori impotriva racelii si gripei. Vitamina C este importanta mai ales in cazul fumatorilor, deoarece diminueaza riscul aparitiei tusei. Aportul crescut de vitamina C asigura o protectie sumplimentara impotriva infectiilor.

- Peste. Pestele gras, inclusiv tonul, macroul si somonul, este bogat in acizi grasi esentiali Omega 3, compusi ce ajuta la reducerea inflamatiei. Inflamatia cronica poate impiedica sistemul imunitar sa functioneze in mod corespunzator si protejeaza organismul impotriva racelii si gripei, precum si a altor boli mai grave.

- Fenicul si seminte de anason. Feniculul este un expectorant natural care poate descongestiona caile respiratorii si calmeaza tusea. Cele doua alimente au arome similare (sunt de cele mai multe ori confundate intre ele) si ambele au proprietati antibacteriene. Feniculul si semintele de anason sunt disponibile in magazine pe tot parcursul anului si pot fi consumate in conditii de siguranta de catre adulti.


Citeste si despre:

15 alimente care stimuleaza sistemul imunitar Cele mai frecvente mituri despre microbi, afectiuni si medicamente Remedii pentru tusea nocturna si un somn mai bun 9 alimente recomandate cand aveti gripa Frica de raceala? Pregateste-ti “scutul” contra racelilor, in mod natural si sanatos De ce nu scap de raceala? Cauze ale racelii prelungite Alimentele care ajuta la detoxifiere.Beneficii si importanta detoxifierii pentru organism Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Secretele celor care nu se imbolnavesc niciodata Alimentatia si tratamentul adjuvant in caz de raceala sau gripa Sustine organismul in lupta impotriva bacteriilor si virusurilor Remedii naturale pentru gripa si raceala Gutuia, alimentul minune al toamnei. Zeci de beneficii intr-un singur fruct Raceala si gripa - oamenii de stiinta au separat fictiunea de adevar
Cere sfatul medicului ×