Ce dezvaluie picioarele despre sanatate?

Actualizat: 19 Februarie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


In urma unui simplu consult la medic, pot fi depistate o serie de probleme de sanatate, doar prin observarea picioarelor unei persoane. Pot fi detectate boli, de la diabet, la deficiente nutritive, doar prin simpla examinare fizica a picioarelor.

Fiecare dintre picioare contine un sfert din totalul oaselor corpului: 33 de articulatii, 100 de tendoane, muschi si ligamente, nervi si vase de sange care ajung pana la inima, coloana vertebrala sau creier. Problemele de sanatate nerezolvate ale picioarelor pot avea consecinte neasteptate. Durerea netratata duce deseori la evitarea miscarilor picioarelor si crestere in greutate.

Cele mai frecvent intalnite probleme de sanatate ale picioarelor

- Picioare reci - In cazul in care degetele picioarelor dumneavoastra sunt intotdeauna reci, unul dintre motive ar putea fi fluxul scazut de sange. Circulatia precara a sangelui ar putea fi determinata de fumat, hipertensiune arteriala sau boli cardiovasculare. O alta cauza a membrelor inferioare reci ar putea fi lezarea nervilor picioarelor, ca urmare a gestionarii neadecvate a diabetului zaharat. Alti posibili factori declansatori ar putea fi hipotiroidismul si anemia.

- Dureri ale picioarelor - Cand va dor picioarele dupa o zi lunga in care nu prea v-ati odihnit, vinovati ar putea fi pantofii dumneavoastra. Aproximativ 8 femei din 10 declara ca pantofii pe care ii poarta le ranesc picioarele.

Durerea care nu are o cauza evidenta poate proveni de la o fractura de stres, fisurarea minora a unui os. Unele din posibilele cauze ar putea fi exercitiile fizice prea intense si in special sporturile cu impact puternic, cum ar fi baschetul sau alergearea pe distante mari de timp. Oasele slabite de osteoporoza cresc riscul aparitiei fracturilor de orice fel.

- Degete de la picioare de culoare rosie, alba sau albastra - Boala Raynaud poate determina modificarea culorii degetelor picioarelor in alb, albastru si apoi rosu, iar in cele din urma, degetele vor reveni la culoarea lor naturala. Cauza este ingustarea brusca a arterelor, proces care poarta denumirea de vasospasm.

Stresul sau schimbarile de temperatura pot declansa vasospasmele, care de obicei nu determina si alte probleme de sanatate. Boala Raynaud mai poate fi asociata cu artrita reumatoida, sindromul Sjogren sau tulburarile tiroidei.

- Dureri de calcai - Cel mai frecvent, durerile de calcai sunt provocate de fasceita plantara, inflamatia ligamentului care este atasat la osul calcaiului. Durerea poate fi mai ascutita dimineata, la trezire si atunci cand se pune presiune asupra piciorului.

Arita, exercitile fizice excesive, tendinita si pantofii nepotroviti pot declansa durerile de calcai. Printre cauzele mai putin frevente se numara pintenul osos localizat in partea inferioara a calcaiului, infectile osoase, tumorile sau prezenta unei fracturi.

- Tararea piciorului - Uneori, primul semn al unei probleme a membrelor inferioare este modificarea mersului. Tararea usoara a piciorului ar putea fi rezultatul pierderii lente a senzatiilor normale a picioarelor, ca urmare a deteriorarii nervilor periferici.

Aproximativ 30% dintre aceste cazuri sunt urmarea diabetului zaharat necontrolat. Leziunile nervilor ar putea fi cauzate de infectii, deficit de vitamine si alcoolism. In multe situatii nu se cunoaste cauza exacta a lezarii nervilor.

- Degete de la picioare bombate - Unele persoane pot avea atat degetele mainilor, cat si ale picioarelor, bombate. Unghiile acestora vor fi mai rotunjite in partea de sus si mai inguste spre baza.

Bolile pulmonare sunt cele mai frecvente cauze ale acestui tip de degete, dar vinovate ar putea fi si bolile cardiovasculare, hepatice, digestive sau chiar anumite infectii. Uneori, aceasta forma a degetelor si unghiilor este mostenita fara a fi provocata de vreo boala.

- Umflarea picioarelor - Acesta este, de obicei, un inconveninent temporar cauzat de statul prelungit in picioare sau de un zbor lung, mai ales daca sunteti insarcinata. Totusi, situatia poate sa apara si ca semn al unei conditii medicale grave. Cauza ar putea fi circulatia sanguina slaba, o problema a sistemului limfatic sau prezenta unui cheag de sange.

O tulburare renala sau a tiroidei poate provoca, de asemenea, umflarea picioarelor. Daca aveti edem persistent la nivelul picioarelor, consultati medicul.

- Senzatie de arsura la nivelul picioarelor - Senzatia de arsura la nivelul picioarelor este frecvent intalnita in randul diabeticilor care au nervii periferici lezati. Totusi, manifestarea poate fi si semnul unui deficit de vitamina B, al bolii denumite picior de atlet, al conditiilor renale cronice, circulatiei deficitare a membrelor inferioare (caracteristica bolilor arteriale periferice) sau a hipotiroidismului.

- Rani care nu se vindeca - Ranile prezente pe membrele inferioare care nu se vindeca, ar putea fi un semn de avertizare major al prezentei diabetului zaharat. Diabetul zaharat poate diminua senzatiile din zona membrelor inferioare, poate afecta circulatia sanguina si poate incetini vindecarea normala a ranilor, astfel incat chiar si o zgarietura s-ar putea transforma intr-o rana neplacuta.

In plus, ranile persoanelor diabetice sunt predispuse la infectii. Diabeticii ar trebui sa se spele si sa isi usuce picioarele si sa isi verifice pielea in fiecare zi. Vindecarea lenta a ranilor poate fi cauzata si de o circulatie sanguina deficitara, ca urmare a altor conditii, cum ar fi boala arteriala periferica.

- Durere a degetului mare - Guta este una dintre cauzele comune ale durerii bruste care apare la degetul mare, alaturi de roseata si inflamatia acestuia.

Osteoartrita este o alta conditie vinovata de aceleasi simptome. Daca articulatia este rigida poate fi vorba despre hallux rigidus, o complicatie a artritei ca urmare a dezvoltarii unui pinten osos. Totusi, durerea degetului mare ar putea fi si un simptom specific sportivilor, in special a celor ale caror exercitii fizice se desfasoara pe suprafete dure. Aceasta ar putea fi provocata de o accidentare a ligamentelor din jurul articulatiei.


Citeste si despre:

Semnificatia simptomelor intalnite zi de zi Simptome mai putin cunoscute ale lipsei de nutrienti Metode de subtiere a picioarelor Ingrijirea picioarelor Masajul picioarelor - un rasfat sanatos Sanatatea picioarelor: cum alegem incaltamintea corect Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Cum gasim incaltamintea adecvata pentru afectiunile picioarelor? Afectiuni comune ale picioarelor Picioarele: 18 indicii despre sanatate Gambe si picioare umflate pe timpul verii? Afla cauzele posibile Sindromul picioarelor nelinistite (sindromul Ekbom) Picioarele umflate: cauze si remedii
Cere sfatul medicului ×