Ce afectiuni pot fi tratate prin chirurgia robotica

Actualizat: 05 Martie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Chirurgia robotica este un domeniu in continua crestere si expansiune si reprezinta, probabil, viitorul in ceea ce priveste multe dintre specialitatile chirurgicale. Avantajele chirurgiei robotice se extind atat la medic cat si la pacient, motiv pentru care tehnica devine din ce in ce mai populara. Iata ce reprezinta chirurgia robotica si de ce este atat de apreciata de catre medicii MedLife!

Ce este chirurgia robotica?

Chirurgia robotica este o forma avansata de chirurgie asistata, in care un robot controleaza instrumentele chirurgicale sub atenta ghidare a unui chirurg. Aceasta tehnologie permite efectuarea interventiilor chirurgicale cu o precizie si un control mai mari decat in chirurgia conventionala. Robotul este manevrat de chirurg printr-un sistem computerizat si ofera imagini detaliate si un grad ridicat de manevrabilitate in interiorul corpului uman.

Care sunt beneficiile chirurgiei robotice pentru pacienti?

Chirurgia robotica se impune din ce in ce mai mult in sistemul sanitar si este considerata o alternativi moderna, caracterizata de beneficii importante pentru pacienti.

In primul rand, interventiile chirurgicale efectuate cu ajutorul chirurgiei robotice permit o recuperare mai rapida a pacientului. Datorita inciziilor mai mici si manipularii precise a tesuturilor, pacientii care au suferit interventii chirurgicale robotice tind sa se recupereze mai rapid decat cei care au trecut prin proceduri traditionale.

In al doilea rand, chirurgia robotica este asociata unui risc redus de complicatii. Precizia si controlul sporit al robotului reduc riscul de leziuni accidentale, scad riscul de hemoragie si de complicatii postoperatorii, ceea ce imbunatateste semnificativ rezultatele si reduce necesitatea unor interventii ulterioare.

In al treilea rand, chirurgia robotica implica un nivel redus de durere si disconfort, in comparatie cu interventiile clasice. Inciziile efectuate cu ajutorul chirurgiei robotice sunt mai mici, tesuturile sunt manipulate intr-un mod mai delicat, toate acestea permitandu-le pacientilor sa revina mai rapid la activitatile lor obisnuite.

Toate aceste avantaje conduc la un al patrulea beneficiu semnificativ legat de chirurgia robotica: majoritatea pacientilor care au trecut printr-o astfel de interventie au nevoie de un timp redus de spitalizare si pot reveni acasa intr-un timp mai scurt decat in cazul procedurilor clasice, ceea ce reduce atat inconvenientele legate de spitalizarea prelungita, cat si costurile acesteia.

Care sunt beneficiile chirurgiei robotice pentru medici?

Chirurgia robotica este apreciata si de catre medici, care au observat, la randul lor, o serie de beneficii importante ale acestei tehnici.

Robotul ofera o precizie imbunatatita si un control net superior, permitand chirurgului sa efectueze proceduri complexe cu mai putina oboseala si un efort fizic redus.

Chirurgia robotica permite o vizualizare mai detaliata a zonei operatorii. Imaginile 3D si zoom-ul permit medicului sa vada tesuturile cu o claritate exceptionala, facilitand precizia si siguranta pe toata durata interventiei.

Multumita ergonomiei imbunatatite, sistemul robotic ofera o pozitionare confortabila pentru chirurg si reduce nivelul de oboseala fizica, ceea ce ii permite acestuia sa se concentreze exclusiv la ceea ce are de facut. Un risc redus de leziuni musculo-scheletice asociate pozitiilor incomode sporeste eficienta medicului si ii permite acestuia sa se implice intr-un numar crescut de interventii.

Curba de invatare redusa este un alt beneficiu important al chirurgiei robotice. Datorita interfetei intuitive si tehnologiei avansate, medicii pot invata sa foloseasca sistemele robotice intr-un timp mai scurt decat in cazul altor tehnologii chirurgicale avansate.

Chirurgia robotica in reteaua MedLife: da Vinci X si Brainlab Loop-X & Cirq

Reteaua MedLife este, in prezent, pe primul loc in ceea ce priveste inovatia si introducerea tehnologiei ultramoderne in sala de operatie, fiind reteaua cu cei mai multi roboti si cu echipe specializate in utilizarea lor. La MedLife ai medici buni, care stiu sa opereze sistemele da Vinci X si Brainlab Loop-X Cirq multumita specializarilor ample efectuate si experientei dobandite in stagii internationale.

Sistemul robotic da Vinci X disponibil in Life Memorial Hospital Bucuresti si in Spitalul MedLife Polisano

Sistemul robotic da Vinci X imbina tehnica laparoscopica conventionala si tehnologia robotica de inalta precizie si permite transpunerea indicatiilor medicului in miscari de mare finete si precizie a celor patru brate multiarticulate, mult superioare miscarilor umane. Robotul permite tratarea unui spectru larg de afectiuni din sfera chirurgiei generale, ginecologice, urologice sau oncologice.

Inciziile foarte mici efectuate cu ajutorul robotului da Vinci X nu au doar efecte estetice minime, ci contribuie si la reducerea riscului de complicatii intraoperatorii, a sangerarilor si infectiilor. Abordarea robotica minimizeaza durerea pacientilor si permite o recuperare extrem de rapida.

Sistemul robotic Brainlab Loop-X & Cirq, disponibil la Spitalul MedLife Humanitas

Sistemul robotic Brainlab Curve & Loop X & Cirq reprezinta cea mai noua tehnologie in practica neurochirurgicala disponibila la acest moment. Acest sistem de imagistica robotica mobila cu augmentare virtuala si chirurgie robotica permite efectuarea unei game extinse de interventii chirurgicale minim invazive si de complexitate ridicata in sfera patologiei spinale si cerebrale. Cu ajutorul acestei tehnologii se poate interveni in cazuri complexe de tumori spinale, diformitati, patologie degenerativa, traumatisme, in neuro-oncologie, neurochirurgie functionala si in chirurgia epilepsiei.

Precizia chirurgiei robotice Brainlab Loop-X & Cirq permite rezolvarea unor cazuri complexe cu o mai mare siguranta pentru pacient, cu mai putine complicatii, cu rezultate mai bune, recuperare mai rapida si reluarea activitatilor zilnice intr-un timp mai scurt. Bratul robotic Cirq creste siguranta actului chirurgical, in timp ce statia de neuronavigatie permite vizualizarea tridimensionala a elementelor anatomice de profunzime prin crearea unei harti tridimensionale a tesuturilor nervoase. Sistemul de fluoroscopie modern Loop-X permite achizitia imaginilor si reconstructia 3D a acestora inclusiv in timpul interventiei chirurgicale.

Chirurgia robotica reprezinta o evolutie semnificativa in ceea ce priveste tratamentul chirurgical, aducand beneficii importante atat pentru pacienti, cat si pentru medici. Cu tehnologii avansate precum da Vinci X si Brainlab Loop-x & Cirq disponibile in reteaua MedLife, pacientii pot avea incredere ca vor primi cea mai buna ingrijire si rezultate excelente la finalul tratamentului.

Disclaimer: Acest material contine informatii orientative si nu inlocuieste consultul medical. Daca te confrunti cu anumite simptome specifice, este necesara o programare la medic pentru a primi un diagnostic si o recomandare de tratament personalizata.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Ovarectomia (chirurgia indepartarii ovarelor) Lobectomia pulmonara - optiune medicala pentru afectiunile pulmonare complexe Top 5 lucruri esentiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Bolile cardiovasculare, responsabile de 60% din decesele din Romania. Medicii MedLife explica ce investigatii sunt recomandate pentru sanatatea inimii Analize si investigatii de rutina. Medicii MedLife explica ce trebuie sa faci ca sa stii ca esti bine Teste de screening pentru femei. Medicii MedLife explica ce investigatii ginecologice sunt recomandate femeilor anual
Cere sfatul medicului ×