Cat de periculoasa este ceara de pe fructe?

Actualizat: 08 Noiembrie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Merele, perele sau portocalele sunt fructe foarte sanatoase pe care le consuma cu placere atat cei mici, cat si cei mari. Acestea contin multa apa si, pentru a se autoproteja, secreta un fel de strat ceros.

Cu timpul insa, acesta se pierde, motiv pentru care producatorii, pentru a le face mai atragatoare, dar si pentru a preveni deshidratarea, adauga ceara artificiala.

Ceara se adauga fie prin scufundare, fie prin pulverizare, si de cele mai multe ori este vorba de o ceara comestibila, Carnauba sau Shellac. Ea poate sa devina un potential pericol pentru sanatatea celor care consuma merele tratate astfel.

Mai grav este faptul ca sunt si producatori sau comercianti care utilizeaza ceara pe baza de petrol, extrem de daunatoare, de aceea este indicat sa fii foarte atent cand cumperi mere din comert.

Daca iti par lucioase si stralucitoare, atunci poate fi vorba de fructe acoperite cu ceara, devenind astfel mult mai atractive.

Producatorii sau importatorii care aplica pe fructe un strat de ceara pe baza de petrol sustin ca fac astfel de operatii deoarece doresc sa previna aparitia ciupercilor si a bacteriilor, insa si pentru a conserva fructele.

Totodata, sunt si cazuri in care este folosita o ceara care are punctul de topire la 85 de grade, in consecinta nu sunt sanse ca aceasta sa dispara prin spalarea fructelor cu apa.

Mai mult, este posibil ca o parte din chimicale si din pesticide sa patrunda si sa ramana in coaja fructelor. Problema cea mai mare este ca aceasta ceara se asaza pe peretii sistemului digestiv si, cu timpul, poate creste riscul aparitiei cancerului.

De asemenea, multe dintre tipurile de ceara folosite de producatori contin alergeni, majoritatea avand in compozitia lor fungicide si conservanti. Uneori contin si coloranti artificiali, care ofera un aspect mai atractiv.

Cum eliminiam ceara de pe fructe

Indicat este sa cumperi fructe organice sau pe cat posibil din locuri unde cunosti producatorul sau macar comerciantul.

Daca insa nu ai astfel de posibilitati, exista o metoda simpla de a elimina ceara de pe fructe, si anume prin spalare atenta, insa nu toate tipurile de ceara cedeaza la spalarea cu apa simpla. Astfel, ai nevoie de o perie, bicarbonat de sodiu si sucul de la o lamaie.

Tot ce trebuie sa faci este sa pui in chiuveta apa calduta, sa adaugi o lingura de suc de lamaie si o lingura de bicarbonat de sodiu. Lasa merele in aceasta solutie cateva minute, apoi periaza-le insistent.

Tipuri de ceara sanatoasa, netoxica

Exista insa si multe companii care sustin ca utilizeaza numai ceara fabricata din ingrediente naturale, care nu dauneaza sanatatii.

Ceara organica de pe fructe este de obicei alcatuita din ceara de albine si nu contine conservanti artificiali, fungicide sau ingrediente pe baza de petrol. Totusi, cel mai bine este sa cumperi fructe de sezon si din locuri sigure, pentru a elimina orice fel de risc.


Citeste si despre:

Cat de periculoasa este sarea in alimentatie Cat de periculoasa este muscatura de capusa Cat de periculos este plasticul pentru sanatatea noastra? Cat de periculos este fumul de tigara? Cat de periculos este sa folosesti betisoare de urechi? Cat de periculos este solarul Cat de periculos este sa reutilizati o sticla din plastic O noua era a ingrijirii seniorilor: Confort, demnitate si respect Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Cat de periculoasa este lumina artificiala. Iata la ce boli te expune! Cat de periculos este sa folositi o batista in sezonul gripal Dependenta de gadgeturi - cat de periculoasa este pentru sanatate Cat de periculoasa este insolatia. Lucruri pe care sigur nu le stiai! Cat de periculos este aluminiul din antiperspirante? Cate ore trebuie sa dormim in functie de varsta. Cat de periculoasa este privarea de somn Fructe si legume de iarna. Conditii de depozitare si moduri de preparare
Cere sfatul medicului ×