Boli cauzate de deshidratare

Actualizat: 08 Iunie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati


Apa este vitala pentru sanatate. In functie de greutate si varsta, cantitatea de apa in corpul uman variaza de la 50% pana la 70%. Corpul unui adult contine intre 50% si 60% apa, in timp ce corpul unui copil contine si mai multa.

Deshidratarea reprezinta scaderea cantitatii de apa din corp sub nivelul acceptabil pentru organism. La adult, deshidratarea este o problema care se intalneste mai ales la persoanele in varsta si la bolnavii imobilizati la pat. In cazul copiilor, deshidratarea poate fi mai rapida, in special daca se asociaza cu febra, voma si diaree.

Semnele deshidratarii

- sete intensa cu uscarea gurii, dar acest semn va disparea cu varsta;
- rarirea momentelor urinarii, disparitia lacrimilor;
- dureri de cap;
- crampe;
- intr-un stadiu superior, ochii sunt seci si tristi, apatici;
- agitatie sau, din contra, apatie care se datoreaza functionarii insuficiente a creierului din cauza deshidratarii.

Probleme cauzate de deshidratare

Oboseala – apa este sursa vitala pentru corp. Deshidratarea este cauza unei activitati enzimatice care incetineste organismul si favorizeaza oboseala.

Astmul si alergiile – cand sunteti deshidratati, organismul limiteaza actiunea cailor respiratorii ca mijloc de conservare a apei. De fapt, continutul de histamina produs de corp se mareste considerabil atunci cand corpul pierde din apa si se deshidrateaza.

Hipertensiunea – cand corpul este bine hidratat, sangele contine 92% apa. In caz contrar, sangele devine mai dens si fluxul sau este mai lent. De unde si o tensiune mai ridicata.

Colesterolul ridicat – cand corpul este deshidratat, acesta produce mai mult colesterol pentru a impiedica pierderea de apa din celule.

Afectiunile cutanate – deshidratarea opreste eliminarea toxinelor prin piele. De aceea, aceasta este mai vulnerabila la toate tipurile de afectiuni cutanate, cum ar fi dermatita si psoriazisul. Deshidratarea favorizeaza decolorarea si imbatranirea precoce a pielii.

Tulburarile digestive – o lipsa de apa si de minerale alcaline, cum sunt calciul si magneziul, poate provoca tulburari digestive de tipul gastritei, ulcerului si a refluxului acid.

Problemele rinichilor sau ale vezicii – cu un corp deshidratat, acumularea toxinelor si a acizilor creeaza un mediu favorabil inmultirii bacteriilor. Acestea din urma ajung la rinichi sau la vezica urinara. Aceste doua organe sunt sensibile la infectii, inflamatii sau durere.

Constipatia – colonul este unul dintre organele care dreneaza apa pentru a furniza lichide si altor organe. Daca colonul nu are suficienta apa, deseurile care se afla in intestine se deplaseaza mai greu. De cele mai multe ori, stagnarile cauzeaza constipatie.

Rigiditatea sau durerile articulare – cartilajele tuturor articulatiilor sunt compuse in cea mai mare parte din apa. Cand corpul este deshidratat, cartilajul este slabit. De aici se intampla sa aveti parte de inconfort sau durere.

Luarea in greutate – atunci cand corpul este deshidratat, celulele nu au destula energie, sunt slabite. Astfel, aveti tendinta sa mancati, in timp ce organismului ii este sete.

Imbatranirea prematura – atunci cand suferiti de deshidratare, organele corpului (aici intelegand pielea) incep sa se rideze si sa imbatraneasca prematur.

Prevenirea

Pentru a preveni deshidratarea, bea multe lichide si mananca alimente bogate in apa, cum ar fi fructele si legumele. A lasa setea sa fie ghidul tau este un ghid zilnic adecvat pentru majoritatea oamenilor sanatosi.

Este posibil ca oamenii sa fie nevoie sa ia mai multe lichide daca se confrunta cu afectiuni precum:

•Varsaturi sau diaree. Daca copilul dumneavoastra varsa sau are diaree, incepeti sa dati apa suplimentara sau o solutie de rehidratare orala la primele semne de boala. Nu asteptati pana cand apare deshidratarea.

•Exercitiu intens. In general, cel mai bine este sa incepeti sa va hidratati cu o zi inainte de exercitiile fizice intense. Producerea multa de urina limpede si diluata este un bun indiciu ca esti bine hidratat. In timpul activitatii, completati cu lichide la intervale regulate si continuati sa beti apa sau alte lichide dupa ce ati terminat.

•Vreme calda sau rece. Trebuie sa bei apa suplimentara pe vreme calda sau umeda pentru a ajuta la scaderea temperaturii corpului si pentru a inlocuii ceea ce pierzi prin transpiratie. De asemenea, este posibil sa aveti nevoie de apa suplimentara pe vreme rece pentru a combate pierderile de umiditate din aerul uscat, in special la altitudini mai mari.

•Maladie. Adultii in varsta devin cel mai frecvent deshidratati in timpul unor boli minore - cum ar fi gripa, bronsita sau infectiile vezicii urinare. Asigurati-va ca beti lichide suplimentare atunci cand nu va simtiti bine.

Consultarea unui medic

Va fi suficient sa faceti un examen clinic pentru a constata starea de deshidratare (cadere brusca a tensiunii, puls rapid). Medicul va compensa pierderea de apa prin perfuzie, cel mai des pacientul este internat in spital sau i se recomanda spitalizarea la domiciliu.

Daca persoana este deshidratata, o cauza serioasa a provocat aceasta situatie. In acelasi timp, medicul va incerca sa afle cauza deshidratarii. In general, in cateva ore problema este rezolvata. Totul depinde de cauza care a provocat deshidratarea.

Tratament

Singurul tratament eficient pentru deshidratare este inlocuirea lichidelor pierdute si a electrolitilor pierduti. Cea mai buna abordare a tratamentului pentru deshidratare depinde de varsta, de severitatea deshidratarii si de cauza acesteia.

Pentru sugarii si copiii care au devenit deshidratati din cauza diareei, varsaturilor sau febrei, utilizati o solutie de rehidratare orala fara prescriptie medicala. Aceste solutii contin apa si saruri in proporyii specifice pentru a completa atat fluidele, cat si electrolitii.

Incepeti cu aproximativ o lingurita (5 mililitri) la fiecare una pana la cinci minute si cresteti dupa cum este tolerat. Poate fi mai usor sa folositi o seringa pentru copiii foarte mici. Copiilor mai mari li se pot da bauturi sportive diluate. Utilizati 1 parte bautura pentru sport la 1 parte apa.

Majoritatea adultilor cu deshidratare usoara pana la moderata din cauza diareei, varsaturilor sau febrei isi pot imbunatatii starea band mai multa apa sau alte lichide. Diareea poate fi agravata de sucul de fructe complet si de bauturile racoritoare.

Daca lucrati sau faceti exercitii in aer liber pe vreme calda sau umeda, apa rece este cel mai bun nutrient. Bauturile pentru sport care contin electroliti si o solutie de carbohidrati pot fi de asemenea utile. Copiii si adultii care sunt sever deshidratati trebuie tratati de personalul de urgenta care soseste intr-o ambulanta sau intr-o camera de urgenta a spitalului. Sarurile si fluidele livrate printr-o vena (intravenos) sunt absorbite rapid si accelereaza recuperarea.

Concluzie

Deshidratarea apare atunci cand folosesti sau pierzi mai multe lichide decat consumi, iar corpul tau nu are suficienta aps si alte lichide pentru a-si indeplinii functiile normale. Daca nu inlocuiti lichidele pierdute, veti fi deshidratat. Oricine poate devenii deshidratat, dar conditia este deosebit de periculoasa pentru copiii mici si adultii mai in varsta.


Citeste si despre:

Bolile cardiovasculare si canicula Bolile copilariei despre care orice parinte ar trebui sa stie Palpitatiile – semn al anxietatii sau al unei boli de inima? Cele mai cunoscute boli ale copilariei Ce boli poate indica pielea uscata? Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Cele mai contagioase boli pe care le poti lua in spatiile comune Sindromul Reye - posibila complicatie cauzata de administrarea aspirinei Inotul in piscina publica: ce boli putem contracta? Alerta in bolile transmisibile - OMS 883 Deshidratarea
Cere sfatul medicului ×