Beneficiile uleiului si ale semintelor de canepa

Actualizat: 11 Septembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Semintele de canepa sunt extrem de hranitoare si bogate in grasimi sanatoase, proteine si diverse minerale. Uleiul extras din semintele plantei Cannabis sativa (canepa) ofera importante beneficii pentru sanatate, atunci cand este utilizat atat intern, cat si extern.

Canepa contine toti aminoacizii esentiali si acizii grasi esentiali necesari organismului. De asemenea, contine proteina globulara, o proteina unica ce este similara globulinei din plasma sanguina umana. Uleiul de seminte de canepa are puternice proprietati antiinflamatorii si antioxidante.

Proprietatile semintelor si ale uleiului de canepa

Semintele de canepa sunt foarte nutritive. Acestea au o aroma asemanatoare nucilor si contin peste 30% grasimi. Sunt deosebit de bogate in doi acizi grasi esentiali - acidul linoleic (Omega-6) si acidul alfa-linolenic (Omega-3).

Semintele mai contin si acid gama-linolenic, care a fost asociat cu mai multe beneficii pentru sanatate. Sunt o mare sursa de proteine, deoarece mai mult de 25% din caloriile lor totale provin din proteine de inalta calitate. In acelasi timp, sunt o sursa importanta de vitamina E si minerale, precum fosfor, potasiu, sodiu, magneziu, sulf, calciu, fier si zinc.

Semintele de canepa pot reduce riscul bolilor cardiace. Acestea contin cantitati mari de arginina, un aminoacid esential, utilizat pentru a produce oxid nitric in organism.

Molecula aceasta de gaz determina dilatarea vaselor de sange, ducand la scaderea tensiunii arteriale si, implicit, la reducerea riscului de boli cardiovasculare. Acidul gama-linolenic este un antiinflamator, care poate reduce riscul bolilor cardiace.

Semintele intregi de canepa sustin digestia. Fibrele reprezinta o parte esentiala a dietei si sunt in stransa legatura cu sanatatea digestiva. Semintele de canepa sunt o sursa importanta de fibre solubile (20%) si insolubile (80%). Coaja semintelor este cea mai bogata in fibre.

Uleiul de canepa ajuta la echilibrarea hormonala. Acesta contine compusi organici numiti prostaglandine, care ajuta la buna functionare a organismului.

Prostaglandinele sustin contractia musculaturii netede, controleaza temperatura corpului si reduc inflamatia. Uleiul mai este bogat si in acid linoleic gama, care este important pentru sanatatea hormonala, fiind recomandat in cazul femeilor care sufera de sindrom premenstrual. Acest ulei mai poate reduce simptomele menopauzei.

Uleiul de canepa poate preveni anumite forme de cancer. Datorita acizilor grasi si a acidului linoleic gama, care echilibreaza in mod natural nivelul inflamatiei si contribuie la intarirea sistemului imunitar, uleiul de seminte de canepa ajuta la prevenirea cancerului.

Uleiul de canepa este benefic pentru frumusete. Poate fi folosit ca agent de hidratare pentru piele, aplicat dupa baie sau dus. Masat pe corp, acesta accelereaza circulatia periferica si se absoarbe rapid in piele.

De asemenea, administrarea semintelor de canepa persoanelor care sufera de eczeme ale pielii poate imbunatati reduce simptomele deranjante ale acestora. Consumul semintelor de canepa reduce mancarimea si reface pielea uscata.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Dermavital - Biorezonanta Centru German
Tel: 0213224004
Bucuresti, BRANDUSELOR 6B ETAJ 2 Bucuresti-Sector 3, Bucuresti, 031256, București...
Clinica Alegria
Tel: 0770508524
Bucuresti, Str. Turnu Magurele Nr. 240-242, Bloc 1, Sector 4

Citeste si despre:

Grasimile: beneficii asupra organismului si siluetei Cum tratam parul uscat si fragil? Primavara ne ajuta sa ne intarim sistemul imunitar De ce aveti nevoie de mai multe grasimi omega-3 in dieta 3 cereale integrale pe care sa le consumati mai des in retete sanatoase Care este diferenta dintre grasimile saturate si cele nesaturate? De ce sunt necesari acizii grasi esentiali omega-3 Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Spirulina, o comoara pentru sanatate! Piramida alimentatiei Profilul nutritional al alimentelor Tricloretilena Uleiurile sanatoase Cannabisul si cannabinoidele Alimente cu rol detoxifiant Alimentatia sanatoasa la persoanele cu intoleranta la lactoza
Cere sfatul medicului ×