Beneficiile telinei pentru sanatate

Actualizat: 20 Ianuarie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Telina se numara printre cele mai sanatoase legume, aducand nenumarate beneficii asupra sanatatii. Este bogata in vitamine si minerale esentiale pentru buna functionare a organismului.

Telina este o leguma cu o traditie veche in ceea ce priveste tratamentele medicinale. Se spune chiar ca frunzele de telina s-au numarat printre ramasitele gasite in mormantul faraonului Tutankhamon, care a murit in 1323 i.Hr.

Oamenii consumau telina datorita proprietatilor de detoxifiere ale organismului, dar si pentru ca aceasta actiona ca un tonic, datorita bogatiei de minerale si vitamine. In Antichitate se foloseau leacuri pe baza de seminte de telina pentru ameliorarea durerii.

Beneficiile telinei

In prezent, in scop medicinal sunt folosite atat radacina, cat si frunzele si semintele. Poate fi utilizata sub forma de infuzie, suc, decoct, dar si sirop.

Compozitie

In 100 de grame de telina se gaseste 37% vitamina K, 9% acid folic si vitamina A, 8% potasiu, 5% vitamina C, dar i 6 grame de fibre. De asemenea, are un continut scazut de calorii, si anume doar 16 in 100 de grame, ceea ce o face un aliment indicat in curele de slabire. Telina mai contine calciu, fosfor, magneziu si proteine. Telina nu contine grasimi. Are proprietati diuretice, antiinflamatoare, dar si expectorante.

Lupta contra infectiilor urinare

Deoarece telina ajuta la reducerea cantitatii de acid uric din organism si stimuleaza productia de urina, este benefica pentru lupta impotriva infectiilor bacteriene localizate in tractul digestiv si organele de reproducere.

Telina ajuta la prevenirea si la vindecarea infectiilor tractului urinar ( ITU ). Este de ajutor si persoanelor care au probleme cu rinichii, cat si celor care se confrunta cu tumori ale organelor de reproducere. Datorita efectelor sale diuretice, sucul de telina poate ajuta la eliminarea nisipului de la rinichi.

Este benefica pentru ficat

Telina este utila si in tratarea bolilor ficatului. Atunci cand cercetatorii de la Departamentul de Nutritie de la Universitatea Helwan din Egipt au hranit sobolani cu telina, impreuna cu cicoare si orz, au constatat ca rozatoarele au avut o reducere semnificativa a cantitatii de grasimi acumulate in ficat. Oamenii de stiinta au observat o imbunatatire a nivelului functiei hepatice.

Datorita bogatiei de minerale si vitamine, telina este de ajutor si persoanelor care sufera de anemie. O poti consuma cruda sau sub forma de suc.

Lupta eficient cu infectiile

Semintele de telina au fost folosite de secole ca un medicament natural, cu efecte antibacteriene dovedite. Un raport publicat in Jurnalul de Farmacie si Farmacologie din SUA, in 2009 arata ca semintele de telina contin componente antimicrobiene importante.

De aceea, extractul din seminte de telina este capabil sa purifice organismul in mod semnificativ si reduce capacitatea de multiplicare a bacteriilor. Asadar, semintele de telina pot fi folosite pentru a stimula in mod natural imunitatea si contra infectiilor bacteriene.

Ajuta, de asemenea, si persoanele care sufera de retentie de apa.

Utila celor care sufera de hipertensiune arteriala

Extractele din seminte de telina au proprietati antihipertensive, deci ajuta la reducerea tensiunii arteriale, unul dintre cei mai importante factori de risc pentru aparitia afectiunilor inimii.

Beneficiile semintelor de telina se datoreaza unor substante care se gasesc in acestea care imbunatatesc circulatia, pentru ca ajuta la transportul mai usor al calciului si potasiului in si din celule.

Se crede ca telina ajuta la reducerea tensiunii arteriale mari, actionand ca un relaxant muscular usor. Extractul de telin ajuta vasele de sange sa se extinda si sa se contracteze, pentru a imbunatati fluxul de sange.

De asemenea, aceasta radacinoasa ajuta si la scaderea nivelului de colesterol "rau" din sange, datorita 3-n-Butylphthalida, un compus care se gaseste doar in aceasta leguma.

Previne aparitia cancerului

Fiind bogata in antioxidanti, telina previna aparitia cancerului si impiedica raspandirea celulelor canceroase la pacientii cu tumori. Mai multe studii recente au aratat ca poliacetilena, o substanta continuta de telina, ajuta la eliberarea toxinelor din corp si lupta impotriva celulelor canceroase, in special in cancerul de san, cancerul intestinal si leucemie.

Poliacetilena, un antiinflamator natural puternic, stimuleaz imunitatea si inhiba formarea de celule canceroase. Potrivit unui studiu de la Universitatea Aarhus din Danemarca, poliacetilenii au efecte antiinflamatoare, activitate antitumorala, fiind adevarate citostatice din natura, dar lupta si contra bacteriilor.

Beneficii pentru piele

Telina contine o gama larga de elemente nutritive care au grija de pielea ta. Este vorba despre o gama larga de antioxidanti, cat si despre vitamina K, care da elasticitate pielii, cat si despre vitaminele C si A, care lupta cu inflamatiile si ajuta la vindecarea cosurilor.

Aceasta legume se recomanda si persoanelor care sufera de boli ale pielii precum eczemele, vitiligo si psoriazisul, fiind utila in ameliorarea simptomelor acestora.

Telina este un bun energizant

Dupa o zi plina si stresanta ori dupa un antrenament la sala de sport, corpul tau este de multe ori deshidratat, mai ales ca se poate pierde o cantitate importanta de electroliti, care ajuta la buna functionare a organismului. De aceea poti sa bei suc de telina, la scurt timp dupa un antrenament sau cand ajungi acasa de la birou, pentru ca iti ofera hidratarea de care ai nevoie. Aceasta contine sodiu si potasiu, care au un rol important in producere de energie.

Telina, remediu antistres

Telina are si un rol important in reducerea stresului, actionand ca un calmant asupra sitemului nervos. Poate fi consumata cruda, in salate. De asemenea, daca suferi de insomnie, poti bea un pahar cu suc de telina,cu una-doua ore inainte de culcare, pentru ca are un puternic efect calmant. Sucul este recomandat si pentru calmarea starilor de nervozitate.

Femeile insarcinate si cele care alapteaza nu trebuie sa apeleze la remedii naturale pe baza de telina.


Citeste si despre:

Telina: beneficii asupra sanatatii 6 beneficii nestiute ale telinei. De ce trebuie sa o incluzi in alimentatie Dieta anticancer - Sfaturi alimentare pentru prevenirea si lupta impotriva cancerului Telina - proprietati care te vor face sa o consumi mai des Alimente care seamana cu organele pe care le vindeca Hipercolesterolemia: Alimente sanatoase pentru inima 4 Ingrediente Benefice pentru Pregatirea unui Corp de Vara Slabit stiintific? Descopera Formula Succesului Alimente si bauturi care pateaza dintii Invingeti somnolenta prin metode naturale Reactii ale pielii cauzate de plante Ce trebuie sa stim despre alimentele organice / bio Excesul de fructe si cresterea in greutate Influenteaza alimentatia activitatea sexuala?
Cere sfatul medicului ×