Baile sau dusurile fierbinti pot fi periculoase?

Publicat: 18 Septembrie 2017 | Actualizat: 18 Septembrie 2017
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


In sezonul rece, baile fierbinti sunt ocazii bune de relaxare, insa nu sunt recomandate pentru toata lumea. De exemplu, baile sau dusurile fierbinti sunt contraindicate femeilor insarcinate, deoarece apa calda poate dauna fatului.

In plus, baile fierbinti pot avea efecte adverse, mai ales pentru sistemul circulator.

Temperatura apei este esentiala pentru sanatatea unei persoane si de aceea este bine sa fie potrivita in functie de sensibilitatea proprie, dar si de anotimp, in felul acesta baia va aduce numai beneficii.

Efectele negative ale unei bai cu apa fierbinte

• Apa fierbinte poate dilata vasele de sange, in felul acesta avand un efect negativ asupra sistemului circulator.

• Baia fierbinte poate produce cresterea rapida a ritmului cardiac, uneori cauzand aparitia unor stari de ameteala si de lesin sau senzatia de sufocare si palpitatii.

• Inclusiv aburii care se formeaza in baia respectiva pot sa duca la aparitia unor probleme respiratorii, dar si sa afecteze oxigenarea creierului, iar persoanele care au probleme cardiace trebuie sa evite baile cu apa prea calda. Pentru a nu se forma aburi in baie este indicat sa se lase un geam deschis.

• Apa fierbinte prezinta efecte negative inclusiv asupra pielii, ducand pana la aparitia dermatitelor. Persoanele care fac bai fierbinti des au pielea foarte uscata si dupa baie se confrunta cu mancarimi ale pielii.

• Pacientii cu afectiuni cardiovasculare nu trebuie sa faca deloc bai fierbinti. In cazul acestora este recomandat dusul, iar temperatura apei nu trebuie sa depaseasca 40 de grade Celsius.

Baile cu apa fierbinte, nerecomandate gravidelor

Baile in cada cu apa fierbinte sunt interzise femeilor insarcinate. Acestea pot face bai sau dus cu apa calda, insa temperatura apei nu trebuie sa depaseasca 36-37 de grade Celsius. Daca apa este prea fierbinte, fatul poate fi privat de oxigen si se poate ajunge chiar la pierderea spontana a sarcinii.

Nici sauna, baile cu aburi sau jacuzzi nu sunt indicate gravidelor, mai ales in trimestrul doi si trei de sarcina, intrucat pot declansa travaliul. Mai mult, exista studii care sustin ca temperatura crescuta poate provoca probleme la nastere sau probleme neurologice ale fatului.

Caldura scade presiunea sangelui, ceea ce poate afecta circulatia acestuia de la mama la fat, iar acest lucru este deosebit de periculos in orice trimestru al sarcinii s-ar intampla.

Principalele riscuri ale bailor fierbinti in timpul sarcinii

• Foarte multe studii sustin ca baia fierbinte in cazul gravidelor se asociaza cu aparitia anumitor malformatii congenitale ale fatului.

• Viitoarea mama se expune unui risc destul de mare de a suferi un avort spontan, chiar daca, de exemplu, este in al doilea sau in al treilea trimestru de sarcina.

• Scaderea tensiunii arteriale a mamei poate opri alimentarea fatului cu oxigen si cu alti nutrienti necesari unei dezvoltari normale in uter.

• Ametelile si disconfortul termic resimtit ii pot provoca chiar si pierderea cunostintei.


Facilitati de tratament

Medici

Medic Specialist Rene Milleret
Chirurgie vasculara - Clinica VenArt
Cluj-Napoca, 40364140261
Medic Primar – Medicina Generala Flavia Eniu
Medicina generala - Clinica VenArt
Cluj-Napoca, 40364140261
Email
Medici
recomandati

Citeste si despre:

Pielea uscata

Sarcina (normala, patologica si extrauterina)

Da volum vocii tale cu gama Otosan!

Probiotice pentru o digestie usoara de Sarbatori

Rezolutia pe 2020 - simte-te bine in pielea ta!

Afectiuni dermatologice frecvente si legatura lor cu diabetul zaharat

11 pasi de ingrijire pentru o piele perfecta