Acidul hialuronic

Publicat: 29 Iunie 2012 | Actualizat: 28 August 2012
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Acidul hialuronic este o componenta a tesutului conjunctiv care are rolul de a amortiza si lubrifia. Acidul hialuronic se gaseste in tot organismul in cantitati mari, inclusiv in multe dintre locurile afectate de unele dintre bolile ereditare ale tesutului conjunctiv (articulatii, valve cardiace, ochi).

In tulburarile tesutului conjunctiv sunt deseori intalnite anomalii ale acidului hialuronic. Interesant este ca exista anormalii biochimice la majoritatea indivizilor care sufera de conditii care implica tesuturile conjunctive, cum ar fi prolapsul de valva mitrala, osteoartritele si keratoconus.

Acidul hialurnioc este prezent in mod natural in toate organismele vii si este o componenta universala a spatiilor dintre celulele tesuturilor corpului.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Importanta pentru sanatate a acidului hialuronic

Acidul hialuronic a fost descoperit in 1934, fiind un compus principal al organismului cu rol in retinerea apei in tesutul conjunctiv, piele si organe. Acesta este o componenta a colagenului si poate fi derivat si concentrat din colagen.

Acidul hialuronic este totusi creat si degradat mult mai repede in organism decat majoritatea compusilor. Pe masura inaintarii in varsta scade capacitatea corpului de a produce acid hialuronic. Procesul imbatranirii este strans legat de aceasta deficienta a acidului hialuronic.

De ani de zile, medicii au folosit o forma injectabila de acid hialuronic in timpul interventiei chirurgicale pentru tratamentul ochilor si articulatiilor dureroase (in mod normal, lichidul sinovial are o concentratie ridicata de acid hialuronic, dar in anumite boli aceasta scade si apare durerea articulatiilor).

In prezent, cercetatorii au dovedit ca administrarea pe cale orala a acidului hialuronic este mult mai eficienta pentru mentinerea sanatatii pielii, ochiilor si articulatiilor. In plus, acidul hialuronic ajuta la reversibilitatea intregului sistem degenerativ sau a imbatranirii.

Acidul hialuronic ofera articulatiilor contribuie la lubrifierea si la mentinerea functiei normale, de amortizare, a articulatiilor.

Alimente care contin acid hialuronic

Acidul hialuronic este prezent in compozitia anumitor produse alimentare si consumul acestor alimente poate incuraja organismul sa produca acid hialuronic suplimentar.

- Radacinoase - Legumele radacinoase care contin amidon stimuleaza productia de acid hialuronic in organism. S-a demonstrat stiintific ca oamenii care consuma mai multe legume radacinoase traiesc mai mult, nu sunt afectati de cancer, diabet sau Alzheimer. De asemenea, in ciuda faptului ca nu folosesc ecrane de protectie solara si ca isi petrec mult timp in aer liber, pielea lor ramane foarte tanara ca si aparenta si textura.

- Cartilaje si articulatii de origine animala - Articulatiile si cartilajele de origine animala contin cantitati mari de acid haluronic, desi putini oameni doresc sa consume acele parti. Ca alternativa mai gustoasa este supa din oase.

- Soia - Soia contine proteine numite izoflavone care imita estrogenul, care incurajeaza productia de acid hialuronic. Soia fermentata consumata in Japonia si China este cea mai buna sursa de soia, intrucat soia nefermentata contine ftalati nefermentati care impiedica absorbtia corecta a anumitor substante nutritive.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Profilaxia
Tel: 0727165206
Timisoara, Str. Drubeta Nr.97
Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Servicii
specializate

Reduce oboseala si extenuareaReduce oboseala si extenuarea

Lucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumatLucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumat

Frica ingrasa, lasitatea slabeste...Frica ingrasa, lasitatea slabeste...

Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burticaUn copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica

Citeste si despre:

Acidul hialuronic, minune pentru piele

Tratamentul artrozei cu acid hialuronic

Cosmetice BIO cu acid hialuronic pentru hidratarea pielii

Botox, acid hialuronic - riscuri care apar in urma injectarii

Catalin Radu, general manager companie farmaceutica: “Principalul obiectiv al companiei noastre este acela de a folosi stiinta si cercetarea pentru a salva vieti”

Ce nu stiai despre Propolis si Vitamina C – scurt istoric

Primele semne ale menopauzei asupra pielii: sfaturi si remedii

Artrita - boala toamnei

Ce efecte au de fapt ingredientele produselor de ingrijire a pielii

Metode de reintinerire si infrumusetare

Efectele vitaminei C asupra organismului

Marirea buzelor