8 moduri simple si naturale de purificare a aerului din interior

Actualizat: 09 Decembrie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Aerul din interiorul locuintelor poate fi de pana la cinci ori mai poluat decat cel din exterior, potrivit agentiilor internationale de protectie a mediului.

Mucegaiul, fumul de tigara, produsele casnice de curatare, emisiile de gaze sau substantele folosite pentru fabricarea anumitor materiale (azbest, formaldehida, plumb etc.) sunt cateva exemple de factori care contamineaza aerul respirat in casele moderne.

Din fericire, exista si solutii naturale de purificare a atmosferei interioare, pentru o mai buna protectie a starii de sanatate.

Sursele poluarii aerului din interior

Sanatatea unui om depinde de echilibrul constant al inspirarii si expirarii aerului, un schimb delicat de gaze naturale intre organism si atmosfera Pamantului. Fiecare persoana traverseaza acest proces vital respirand intre 10.000 si 70.000 de litri de aer in 24 de ore, doar pentru a supravietui. In aceste conditii, este lesne de inteles importanta proprietatilor chimice si fizice ale aerului.

Statisticile medicale arata ca aerul din interiorul cladirilor contine de cinci ori mai multi agenti contaminanti decat cel din mediul exterior. Cercetatorii au identificat, in cadrul unui studiu efectuat in anul 2009, aproximativ 586 de substante chimice periculoase in atmosfera unor locuinte moderne. Circa 120 dintre acestea nu au putut fi identificate din punct de vedere stiintific, desi s-au constatat potentialele lor efecte nocive asupra sanatatii oamenilor. Poluantii si particulele toxice depistate de cercetatori sunt

- Mucegaiul prezent in zonele casei cu umiditate crescuta (bai, bucatarii, pivnite etc.);
- Bioaerosolii (biocontaminanti) provin de la animale de companie, umidificatoare, sisteme de ventilatie etc.);
- Subprodusele de combustie survenite pe fondul aerisirii insuficiente a instalatiilor de incalzire pe gaz si cherosen, seminee, fum de tigara etc.;
- Formadelhida introdusa in produsele din lemn presat (parchet, placaje, blaturi etc.), saltele, textile, oja de unghii, adezivi, seminee etc.
- Arsenicul produsele din lemn tratat sub presiune contin pesticide care au la baza arsenicul;
- Compusii organici volatili emanati de vopsea, solventi, conservanti ai lemnului, spray-uri cu aerosoli, produse de curatare si dezinfectare, imprimante, covoare, odorizante de camera etc.
- Ftalatii emanati de vinilin, ambalajele alimentare, perdelele de dus, tapet, adezivi, detergenti, produse de ingrijire personala, jucarii sau tevi din PVC.
- Pesticidele folosite in gradina pentru combaterea daunatorilor.
- Azbestul eliminat in aer de izolatia casei aflata in proces de deteriorare, precum si de materialele ignifuge sau de izolare fonica.
- Metalele grele (plumb, mercur, cadmiu, crom) sunt prezente in vopsea, fum de tigara, pamant, praf si poluanti industriali.

Efectele aerului de interior poluat

Calitatea proasta a aerului de interior este asociata cu probleme de sanatate pe termen scurt si lung, cauzate sau exacerbate de agentii contaminanti ai atmosferei dintr-un spatiu inchis

- astm;
- alergii;
- tulburari respiratorii diverse;
- dureri de cap;
- iritatii ale ochilor si pielii;
- dureri in gat;
- predispozitie crescuta la raceala si gripa;
- pierderi de memorie;
- stari de ameteala;
- oboseala accentuata;
- depresie.

Alte efecte adverse ale particulelor toxice din aerul interior se pot resimti odata cu trecerea anilor, sub forma debutului bolilor cardiace, al afectiunilor respiratorii, bolilor reproductive, sterilitatii sau cancerului. Copiii, batranii si persoanele cu boli ale aparatului respirator sunt in mod special vulnerabili in fata aerului de interior contaminat.

Metode naturale de purificare a aerului de interior

Specialistii recomanda alegerea atenta a materialelor si finisajelor folosite la amenajarea locuintei. Mobila, covoarele, vopseaua, adezivii si parchetul pot fi gasite in variante ecologice pe piata, in virtutea unui aer cat mai pur in interior. Exista, desigur, si alte metode de reducere a gradului de contaminare in atmosfera unei case.

1. Cresterea plantelor in ghiveci

O prima linie de aparare impotriva agentilor de contaminare a aerului din interior este amenajarea locuintei cu plante crescute in ghiveci. Acestea actioneaza ca un puternic filtru natural, atat prin absobtia dioxidului de carbon si eliberarea oxigenului, cat si prin eliminarea elementelor toxice din aer (inclusiv formadelhida si benzenul).

2. Aerisirea frecventa

La fel de importanta pentru imbunatatirea calitatii aerului din mediul interior este aerisirea frecventa, prin deschiderea ferestrelor astfel incat sa se asigure o buna ventilatie a intregii case. Acest obicei sanatos poate reduce in mod semnificativ gradul de poluare a aerului, sustin specialistii.

3. Curatarea aparatelor de ventilatie

Filtrul aerului conditionat sau al aerotermelor trebuie sa fie curatat sau schimbat in mod regulat, conform indicatiilor producatorului. Aceste materiale absorb impuritatile din aer si agentii patogeni (virusuri, bacterii etc.) si le elibereaza in aerul din locuinta in permanenta, de unde pot ajunge cu usurinta in organism.

4. Folosirea de produse de curatare naturale

Produsele de curatare care au in compozitie substante chimice periculoase distrug bacteriile de pe suprafetele casnice, insa totodata polueaza aerul din interior prin alti agenti de contaminare asociati cu diverse imbolnaviri. Riscul poate fi eliminat prin folosirea de produse cu ingrediente naturale, precum bicarbonatul de sodiu, lamaia sau otetul. Uleiurile esentiale pot substitui, de asemenea, odorizantele de camera cu aerosoli.

5. Alegerea atenta a lumanarilor

Lumanarile care au in compozitie parafina emana un fum toxic si sunt confectionate in general cu parfumuri artificiale si alte chimicale periculoase. Optati pentru lumanarile din ceara naturala, parfumate cu uleiuri esentiale, pentru imbunatatirea calitatii aerului din interior.

6. Fumatul in afara casei

Fumul de tigara este unul dintre principalii agenti de contaminare a aerului din interior. Consumati acest viciu in afara casei, indiferent de circumstante.

7. Aspiratul frecvent

Investiti intr-un aspirator cu filtru HEPA si indepartati frecvent depunerile de praf din locuinta, care contribuie major la contaminarea aerului respirat.

8. Folosirea vopselei pe baza de argila

Vopseaua pe baza de argila nu este toxica, este hipoalergenica si are proprietatea de a absorbi toxinele din aer. Totodata, este rezistenta la mucegai si elimina in aer ioni negativi, ameliorand starile depresive.


Citeste si despre:

Viermii si parazitii intestinali Remedii ayurvedice pentru hemoroizi Efectul plantelor de apartament asupra sanatatii Aspergiloza: simptome, cauze si tratament 9 modalitati naturale de a combate alergiile Cum sa tratam alergiile in mod natural Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Cum sa facem fata alergiilor verii Polipii nazali Tratarea impotentei fara medicamente Sfaturi pentru a evita factorii declansatori ai alergiilor in perioada sarbatorilor 8 moduri de a pastra curat aerul din locuinta Cele mai toxice spatii din interiorul casei
Cere sfatul medicului ×